StoryEditorOCM
KošarkaUgovor života

Brat mu slavi Dinamovu titulu, a on želi razveseliti Split; uskoro se ženi, a datum pira uskladio je s - utakmicama

15. svibnja 2024. - 08:08

Košarkaši Splita imaju priliku dvokorakom izboriti plasman u finale Favbet Premijer lige. Momci trenera Slavena Rimca poslije nedjeljnog slavlja na Gripama vode 1:0 u polufinalnoj seriji protiv Cibone. Eventualnim trijumfom u drugom susretu u srijedu navečer pod Tornjem izborili bi finale domaćeg prvenstva (20 sati, prijenos Sportska televizija).

- Čeka nas jako zahtjevna utakmica. Cibona igra rasterećeno, njihovi igrači mogu griješiti koliko hoće. Međutim, vidjeli smo i na Gripama da ako mi budemo pravi, u dobrom ritmu, da će to puknuti i da ćemo se odvojiti. No, ne smijemo ih nipošto podcijeniti. U zadnjoj četvrtini prvog susreta su nam malo „zapaprili”. Moramo biti fokusirani do samog kraja i završiti priču pobjedom u Zagrebom – naglasio je bek Splita Toni Perković.

Prvi susret polufinala bio je prva domaća ovosezonska utakmica s Cibonom u kojoj navijači „žutih” nisu morali gristi nokte, koju su konačno mogli odgledati bez previše nerviranja.

- Istina, nekako nam je Cibona bila kao crna mačka. I u onoj prethodnoj pobjedi nad Cibonom na Gripama opet je nekako bilo drž-nedaj. Ne znam zašto je to tako. U Zagrebu smo ih već jednom dobili, i to uvjerljivo. Nadam se da će se to ponoviti – naglasio je hrvatski reprezentativac Perković.

Prolaz u finale iz dvokoraka donio bi vam i mali predah pred finale?

- Donijelo bi nam to predah, ali dobili bismo i na samopouzdanju. Dalo bi nam to i više vremena za taktičku pripremu za Zadar ili Dinamo uoči finala. Gledao sam njihov prvi susret. Zadar je opet pokazao kvalitetu, svaka im čast. Vidi se zašto su lani bili prvaci Hrvatske – rekao je Perković o vodstvu 1:0 Zadrana u drugoj polufinalnoj seriji s Dinamom.

image

Toni Perković u prvom susretu polufinala s Cibonom

 

Božidar Vukičević/Cropix

Ne valja trčati pred rudo, pričati puno o tome prije nego što se uopće i izbori finale, ali jedan član obitelji Perković, tvoj stariji brat nogometaš Dinama Mauro, osvojio je za vikend naslov prvaka Hrvatske. Može li i drugi brat obitelji Perković donijeti još jedan naslov prvaka?

- Dat ću sve od sebe da bude dva do dva! - poručio je Perković, inače navijač nogometaša Hajduka.

Hrvatski reprezentativac ovog ljeta potpisat će najvažniji ugovor svog života, onaj s izabranicom svog srca Nikolinom Kuliš. Kada je veliki dan, ne poklapa se valjda s nekim od tvojih potencijalnih košarkaških obveza ovog ljeta s obzirom na to da slijede olimpijske kvalifikacije?

- Datum vjenčanja je određen taman tako da ako prođemo na Olimpijske igre da mogu putovati, 13. srpnja. Nadam se da ćemo proći u Pariz. Čeka nas težak kvalifikacijski turnir. Nažalost neće s nama biti ozlijeđeni Bogdanović i Badžim, ali skupit ćemo se i dati sve od sebe. Pripreme kreću 10. lipnja, imamo skoro mjesec dana da se spremimo. Dat ćemo sve da osvojimo taj turnir u Pireju – naglasio je Perković. Podsjetimo, Hrvatska u Pireju igra u skupini sa Slovenijom i Novim Zelandom, dok su u drugoj skupini Egipat, Grčka i Dominikanska Republika. Samo će osvajač kvalifikacijskog turnira koji se igra od 2. do 7. srpnja izboriti plasman na OI. Olimpijski turnir u Parizu igra se od 27. srpnja do 11. kolovoza.

Uskoro postaješ splitski, točnije kaštelanski zet. Kakav je osjećaj?

- Stvarno mi je ovdje super. Osjećam se kao da sam ovdje doma – rekao je Puležan Perković kojem je ovo već drugi boravak u klubu s Gripa.

image

Nikolina Kuliš

Tom Dubravec/Cropix

Trener Rimac naglasio je kako nema nikakvog opuštanja.

- Utakmicu trebamo shvatiti maksimalno ozbiljno. Pobjeda bi nam donijela mir i priliku za odmor i pripremu. Moramo imati istu energiju i fokus, u tom slučaju će na vidjelo izaći da imamo više kvalitete. Moramo biti maksimalno agresivni i gladni uspjeha, a opet mirni i pametni – rekao je Rimac. Naglasio je kako ponovno očekuje jako dobru Cibonu.

- Kada se pogleda što je Radovčić odigrao protiv nas i u prijašnjim utakmicama..., Isto možemo reći i za Majcunića, Aranitović je opet bio na visini zadatka, a i Perasović je odigrao solidnu utakmicu. Očekujem tu četvoricu igrača da budu konstantni kao što su i cijelu sezonu, na tome im treba čestitati. Sve je u našim rukama i toga smo svjesni, ali to moramo pokazati na terenu.

Split ima problema zbog ozljede prsta Tonka Vuke.

- Za Vuku je sezona završila. Treba vidjeti što je s Perkušićem, ovo je treći-četvrti put da ulazi u ozbiljniju rotaciju i da mu se baš tada događaju ozljede koje nisu baš česte, imao je potres mozga, gripu, pa operaciju usne. Sada ima problema s ramenom. Nadam se da će za tri-četiri dana biti spreman za treninge – vjeruje Rimac.

U slučaju pobjede Cibone o finalistu prvenstva odlučivat će treća utakmica koja će se u nedjelju igrati u gradu pod Marjanom.

image

Trener Splita Slaven Rimac

Božidar Vukičević/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. svibanj 2024 17:18