stdClass Object ( [id] => 1384139 [title] => Velika priča o prvoj reklami ikad koja se probila na hajdučka prsa, s tim je natpisom jedini gol dao - Alen Bokšić [alias] => velika-prica-o-prvoj-reklami-ikad-koja-se-probila-na-hajducka-prsa-s-tim-je-natpisom-jedini-gol-dao-alen-boksic [catid] => 275 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Bio je to baš poseban događaj, nešto što bi graničilo kao da sad Hajduk – postane prvak. Toliko je to bilo čudo neviđeno!

Možda smo pretjerali, ali Hajduk je već ponio primjerice maskirni, crni, dres boje lavande, pa zlatni i na kraju zeleno-tirkizni dres kao treću garnituru i to (više) nije čudo, ali da postane prvak, e to bi baš bilo ugodno iznenađenje za pristalice "bijelih". Čudo jedno kako mu to nije uspjelo lanjske ili pak ove godine, ne znaš koje je sezone bio bliže, sad ili lani, pa opet ništa, čekaj tovare dok trava naraste.

E, ali ovo o čemu vam sada pričamo, bilo je baš čudo.

Hajduk, naime, onda kao ni danas, nije imao para. Valjda je to tradicionalno, da se samo sjetimo doba kad se užgala klupska baraka/dom na Starom placu ne bi li se iskamčilo novac od osiguravajućih društava iz Zagreba, Beograda i Ljubljane.

Uvijek fali novca i trebalo se dovijati na razne načine, a bijeli dres, neokaljan još reklamama, bio je podatno mjesto da se proda i time se barem nešto "crkavice" priskrbi klubu...

---

---

Hajdučke prsi

No, kako će hajdučke prsi, tj. grudi podnijeti reklamu? Bio bi to udarac na tradiciju, kad na svetom mjestu bijelog dresa, što čisto jedro simbolizira, ima mjesta samo i isključivo za grb. Pa sad bio on sa šahovnicom ili petokrakom, to je sveto bijelo mjesto, nevino i čisto i trebalo je ostati zauvijek neokaljano...

Istodobno, jedan Dinamo, rado je prodavao svoje modre grudi, pa su se na njima kočoperile reklame tipa Ledo ili Croatia baterije. To Croatia baterije, bilo je posebno intrigantno. Bez obzira što vi danas mislili, u doba jugoslavenskog jednoumlja, ili kako bi neki pomislili zatiranja svega hrvatskog, ime Croatia nije bila zabranjeno, postajalo je osiguranje, cigarete, a i baterije tog naziva. Croatia baterije bile su na glasu kao danas Duracell, dugovječne, a Dinamo ih je rado na svojim dresovima reklamirao.

Ako nije bio Ledo, stavili bi – Croatia baterije. Dinamo i Croatia (baterije), bila je to spretna poruka s kraja šezdesetih, u doba maspoka i hrvatskog proljeća.

Hajduk se opirao i opirao, poput Barcelone, dugo, dugo. Neće reklama na hajdučke grudi!

Ipak, sila zakon mijenja. U drugoj polovici osamdesetih počeli su snažnije puhati vjetrovi ne samo nacionalnog nego i kapitalističkog predznaka. Nije više bilo te svetinje koju ne bismo za izdašnu svotu neophodnog novca mogli – iznajmiti. Prodati je teška riječ. Iznajmiti.

Dolazak Kolje Marasovića na čelo Hajduka, socijalističkog kapitalista, ako ga tako možemo nazvati, funkcionera što ga jest iznjedrio Savez komunista, ali je imao svježe, tržišne ideje (kasnije poduzetnik u svojoj firmi Jagmar), pomogao je da se razbiju tabu-teme. I da Hajduk - konačno i napokon - istrči ususret svježem kapitalu.

Kolja Marasović donio je preokret i glede poimanja Hajdukova dresa.

‘Ja ću prvi‘

Zašto da se hajdučke grudi ne iznajme? Da sponzor ipak nešto "zamrči" na svetom bijelom dresu? I to masno plati? Dapače!

Evo ja ću to prvi napraviti, reče Kolja Marasović i – rečeno bude učinjeno.

Tajila se zamisao Hajdukove vrhuške, a za pionirski pothvat stremljenja socijalističkih funkcionera kapitalizmu, odabran je hrvatski derbi. Gostovanje kod Dinama u Zagrebu, u travnju 1988. godine, bilo je obavijeno velom mistike.

Marasović, inače direktor Brodospasova Rezališta imao je suradnike i prijatelje u Željezari Split, tamo u Kaštelima, gdje je stolovao i gdje su bile obje firme. S funkcije direktora Brodospasova Rezališta odgovorni iz Partije dali su mu ujedno da volonterski rukovodi Hajdukom i spašava ga. Da mu bude "brodospas" i spriječi da bijeli brod ode u "rezalište".

Morao je Kolja sredit nesređeno stanje, nakon eksplozije suzavca u studenome 1987. I sredio je da za – neodređenu sumu dinara – na grudima Hajduka osvane natpis – Željezara Split!

E sad, nije to mogao biti neki izdašni sponzor. Bilo je to jednokratno probijanje leda. Sigurno da je kapnulo nešto novca u uvijek žednu klupsku blagajnu, ali prije svega to je bio putokaz da više ništa neće biti isto, kao što je nekad bilo.

A i što bi se reklamirala Željezara?! Samo u nas kupite brokve i vide?! Nitko nema takvu gvožđuriju, samo mi?! Šalu na stranu, ali bilo je sve to samo kao Sputnjik da poleti: probni let u neistraženo carstvo tržišta. Reklama, nego šta!

Bilo je baš uzbudljivo, bio je utorak pred utakmicu, 19. travnja i čekalo se u kafiću - kojeg više nema - blizu ulaza na stadion, koga će to trener, Bugar Ivan Vucov, povesti na put za derbi te srijede u Maksimiru.

---

image

Danas ima sponzora na svakom ‘kantunu‘

Tom Dubravec/Cropix
---

Zanimljivo nam je spomenuti kako smo, vaš reporter za Slobodnu, a kolega naš Ante Vuković za Sportske novosti, iščekivali vijesti. I u to je stigla dojava, jer oduvijek je bilo "špijuna" i bit će ih, kako se na dresove nešto prišiva, stavlja...

Često je baš to područje kod svlačionica neuralgična točka gdje cure informacije, pa i u ta doba, bez interneta i mobitela, u kafiću kojeg više nema, dolazilo bi se do friških pikanterija i novitadi.

Što se događa?! Ima bit da stavljaju reklamu na dres, odjeknulo (nam) je poput groma iz vedra neba.

Do pisaćeg stroja

E sad, nije se moglo stavit odmah na internet, nego samo pravodobno domoći se redakcije i pisaćeg stroja/mašine, pa da se vijest otiska za prva izdanja. Da vijest ne zakasni.

Ante i ja smo se pogledali, znali smo da zakasniti ne smijemo. A što piše, pitali smo se, neće valjda stavit na prsi - Rezalište? Ne, ubrzo smo dokučili, bit će to Željezara Split.

Ante naš, Vuković, danas je između ostalog i predsjednik Nadzornog odbora košarkaškog kluba Split i autor knjige o hrvatskim olimpijcima, a davno je izišao iz žrvnja novinarstva i posebice pritiska svakodnevnog raportiranja. Međutim i danas, na omiljenoj nam destinaciji na Gripama rado se s Antom sjetimo tog bitnog detalja naših karijera. Hajduk će staviti reklamu. Eureka, kao da smo otkrili da se Zemlja okreće. Bilo je vrijedno nagrade, koju, eto, nismo dobili.

Čini vam se smiješno, ali to je bila baš epohalna vijest.

Hajduk je sa Željezarom na grudima izvukao velikih 1:1, gol je dao Alen Bokšić za "bijele", poravnao je u u 81. minuti, a Slobodna je donijela komentar iz pera Zdravka Reića "Željezni momci Ivana Vucova".

---

image

Alen Bokšić i ‘Željezara‘

Feđa Klarić/cropix/
---

Ubrzo će se prvotimci Hajduka zasititi trenera i serijom slabih igara i rezultata prouzročiti smjenu velikog Bugara. Nikako im se nisu sviđale "ruske" metode Ivana Vucova, njegovo brže, više, jače, a svaka sličnost s današnjom, prohujalom sezonom, sve je samo ne slučajna.

Onda je stigao novi, prvi pravi sponzor, tehnički (tada se nije zvao sportski) direktor "bijelih" Jurica Jerković poentirao je svoje veze iz Švicarske i poduzetnici Willy Jezler i Urs Baumann u firmi pod skraćenicom JEBAG (Jezler – Baumann Geselschaft) donijeli su 900.000 švicarskih franaka godišnje i dvogodišnji ugovor sponzorstva. Bio je to definitivan i potpun iskorak u novo. S tim novcem Hajduk se pomogao, ali ipak nije uspio, premda je htio i poduzeo korake angažirati Dejana Savićevića i Predraga Mijatovića, obojicu nogometaša titogradske/podgoričke Budućnosti.

Odriješiti kesu

Žarko je Jerković želio, driješio kesu, ali nije uspio. Savićević je rekao kasno ste se javili, već sam se obećao Crvenoj zvezdi, premda je kufer para bio otvoren u restoranu Arkada na razgovorima. Mijatović je pak sa svoje strane pristao i sve dogovorio i pare kao predujam uzeo, ali je kasnije pod pritiskom Partizana odustao i vratio sav primljeni crni novac "bijelima", sve do zadnjeg pfeninga. Rekoše mu iz Partizana, jesi li ti lud, iz Budućnosti u Hajduk, pa ti ne znaš što se sprema (to su u Beogradu mislili na rat, op. a.). A što nam je Peđa sve potvrdio u mnogim razgovorima i intervjuima u danas čestim dolascima u Split, u okviru Sportskih igara mladih čiji je ambasador.

Jure Jerković je tada, pod okriljem Kolje Marasovića i uz pomoć spretnog funkcionera Paška Viđaka doveo rezervnu postavu pojačanja, vrijedne igrače tipa Rade Tošića, Zvjezdana Pejovića, Nikole Jerkana, Gorana Alara, Igora Jelavića...

JEBAG se pak nije tako reklamirao na dresu, objasnili su Švicarcima njemačkog govornog područja da bi na našem jeziku bilo nakaradno staviti JEBAG na dres, pa su našli firmu Vitakraft, hranu za kućne ljubimce, a što je Hajduk nosio na dresu u idućem razdoblju.

Hajdukov dres ujedno je postao sve skuplji. Na finalu kupa 1990. oborit će se tadašnji klupski rekord, Hajduk je jednokratno iznajmio dres (Jezler i Baumann su to dopustili). Tadašnji direktor "bijelih" Zdravko Reić dogovorio je reklamu Castrol. Motorna ulja su se reklamirala na dresu u finalu Kupa protiv Crvene zvezde (0:1), za sumu od 50.000 njemačkih maraka što je za jednokratnu upotrebu bila pozamašna svota, prije 34 godine. A već iduće sezone nastupila je na scenu neovisna Hrvatska i novi, kapitalistički zakoni. Reklama na dresu postala je nešto notorno, svakodnevno, najnormalnije u novom društveno-političkom uređenju.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => marketing u povojima [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => marketing u povojima 2 0 8809 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-04-25 12:43:00 [created_by] => 3195 [created_by_alias] => Slaven Alfirević [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-04-27 06:10:08 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-04-27 06:09:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 275 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti o Hajduku. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, sport, hajduk [secure] => 0 [page_title] => Hajduk [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Velika priča o prvoj reklami ikad koja se probila na hajdučka prsa, s tim je natpisom jedini gol dao - Alen Bokšić page_title=Velika priča o prvoj reklami ikad koja se probila na hajdučka prsa, s tim je natpisom jedini gol dao - Alen Bokšić [metakey] => Alen Bokšić, HAJDUK, željezara split, marketing, kolja marasović [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/04\/25\/27006301.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/25\/26999374.png","\/images\/slike\/2024\/04\/25\/26938652.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Tom Dubravec\/Cropix, Fe\u0111a Klari\u0107","Fe\u0111a Klari\u0107\/cropix\/","Tom Dubravec\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

Alen Bok\u0161i\u0107 i \u2018\u017deljezara\u2018<\/p>","

Danas ima sponzora na svakom \u2018kantunu\u2018<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1200x800","hd_27006301_1920.jpg":"1920x1080","k_27006301_1280.jpg":"1280x1280","k_27006301_1024.jpg":"1024x1024","k_27006301_640.jpg":"640x640","k_27006301_480.jpg":"480x480","k_27006301_340.jpg":"340x340","k_27006301_220.jpg":"220x220","o_27006301_1280.jpg":"1280x853","o_27006301_1024.jpg":"1024x682","o_27006301_640.jpg":"640x426","o_27006301_480.jpg":"480x320","o_27006301_340.jpg":"340x226","o_27006301_220.jpg":"220x146","h_27006301_1280.jpg":"1280x854","h_27006301_1024.jpg":"1024x683","h_27006301_640.jpg":"640x427","h_27006301_480.jpg":"480x320","h_27006301_340.jpg":"340x227","h_27006301_220.jpg":"220x147","pp_27006301_1280.jpg":"1280x1628","pp_27006301_1024.jpg":"1024x1303","pp_27006301_640.jpg":"640x814","pp_27006301_480.jpg":"480x611","pp_27006301_340.jpg":"340x432","pp_27006301_220.jpg":"220x280"},{"size0":"665x766","hd_26999374_1920.png":"1920x1080","k_26999374_1280.png":"1280x1280","k_26999374_1024.png":"1024x1024","k_26999374_640.png":"640x640","k_26999374_480.png":"480x480","k_26999374_340.png":"340x340","k_26999374_220.png":"220x220","o_26999374_1280.png":"1280x1474","o_26999374_1024.png":"1024x1179","o_26999374_640.png":"640x737","o_26999374_480.png":"480x552","o_26999374_340.png":"340x391","o_26999374_220.png":"220x253","h_26999374_1280.png":"1280x854","h_26999374_1024.png":"1024x683","h_26999374_640.png":"640x427","h_26999374_480.png":"480x320","h_26999374_340.png":"340x227","h_26999374_220.png":"220x147","pp_26999374_1280.png":"1280x1628","pp_26999374_1024.png":"1024x1303","pp_26999374_640.png":"640x814","pp_26999374_480.png":"480x611","pp_26999374_340.png":"340x432","pp_26999374_220.png":"220x280"},{"size0":"1920x1283","hd_26938652_1920.jpg":"1920x1080","k_26938652_1280.jpg":"1280x1280","k_26938652_1024.jpg":"1024x1024","k_26938652_640.jpg":"640x640","k_26938652_480.jpg":"480x480","k_26938652_340.jpg":"340x340","k_26938652_220.jpg":"220x220","o_26938652_1280.jpg":"1280x855","o_26938652_1024.jpg":"1024x684","o_26938652_640.jpg":"640x427","o_26938652_480.jpg":"480x320","o_26938652_340.jpg":"340x227","o_26938652_220.jpg":"220x147","h_26938652_1280.jpg":"1280x854","h_26938652_1024.jpg":"1024x683","h_26938652_640.jpg":"640x427","h_26938652_480.jpg":"480x320","h_26938652_340.jpg":"340x227","h_26938652_220.jpg":"220x147","pp_26938652_1280.jpg":"1280x1628","pp_26938652_1024.jpg":"1024x1303","pp_26938652_640.jpg":"640x814","pp_26938652_480.jpg":"480x611","pp_26938652_340.jpg":"340x432","pp_26938652_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 275 [name] => Hajduk [alias] => hajduk [description] => [parent] => 255 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"255","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7521275 Threads: 1 Questions: 1607620912 Slow queries: 4770814 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110697362 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sport/hajduk ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 275 [name] => Hajduk [alias] => hajduk [parent] => 255 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /sport/hajduk ) ) [link] => /sport/hajduk/velika-prica-o-prvoj-reklami-ikad-koja-se-probila-na-hajducka-prsa-s-tim-je-natpisom-jedini-gol-dao-alen-boksic-1384139 [printLink] => /sport/hajduk/velika-prica-o-prvoj-reklami-ikad-koja-se-probila-na-hajducka-prsa-s-tim-je-natpisom-jedini-gol-dao-alen-boksic-1384139?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 314416 [name] => Alen Bokšić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => alen-boksic [link] => /tag/alen-boksic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 310683 [name] => Hajduk [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hajduk [link] => /tag/hajduk ) [2] => stdClass Object ( [id] => 603175 [name] => željezara split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-03-06 20:38:05 [main_article_id] => 0 [alias] => zeljezara-split [link] => /tag/zeljezara-split ) [3] => stdClass Object ( [id] => 385857 [name] => marketing [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => marketing [link] => /tag/marketing ) [4] => stdClass Object ( [id] => 757000 [name] => kolja marasović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-04-26 16:01:54 [main_article_id] => 0 [alias] => kolja-marasovic [link] => /tag/kolja-marasovic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => marketing u povojima [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Velika priča o prvoj reklami ikad koja se probila na hajdučka prsa, s tim je natpisom jedini gol dao - Alen Bokšić [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3195 [name] => Pero Smolčić [username] => pero-smol-i [email] => pero-smol-i@sd.hr [password] => $2y$10$Ep9mQMfY3oaEHDia2kpqAuZZPVpfAJ/QVSjyMhhwFrVP1nQ9lDmV2 [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/pero-smolcic-3195 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1713 [gender] => m [description] => [image] => 1713.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1713.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/25/27006301.jpg [galleryCount] => 3 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Tom Dubravec/Cropix, Feđa Klarić [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/25/27006301.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix, Feđa Klarić ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/25/26999374.png [title] =>

Alen Bokšić i ‘Željezara‘

Feđa Klarić/cropix/ ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/25/26938652.jpg [title] =>

Danas ima sponzora na svakom ‘kantunu‘

Tom Dubravec/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Bio je to baš poseban događaj, nešto što bi graničilo kao da sad Hajduk – postane prvak. Toliko je to bilo čudo neviđeno!

Možda smo pretjerali, ali Hajduk je već ponio primjerice maskirni, crni, dres boje lavande, pa zlatni i na kraju zeleno-tirkizni dres kao treću garnituru i to (više) nije čudo, ali da postane prvak, e to bi baš bilo ugodno iznenađenje za pristalice "bijelih". Čudo jedno kako mu to nije uspjelo lanjske ili pak ove godine, ne znaš koje je sezone bio bliže, sad ili lani, pa opet ništa, čekaj tovare dok trava naraste.

E, ali ovo o čemu vam sada pričamo, bilo je baš čudo.

Hajduk, naime, onda kao ni danas, nije imao para. Valjda je to tradicionalno, da se samo sjetimo doba kad se užgala klupska baraka/dom na Starom placu ne bi li se iskamčilo novac od osiguravajućih društava iz Zagreba, Beograda i Ljubljane.

Uvijek fali novca i trebalo se dovijati na razne načine, a bijeli dres, neokaljan još reklamama, bio je podatno mjesto da se proda i time se barem nešto "crkavice" priskrbi klubu...

---

---

Hajdučke prsi

No, kako će hajdučke prsi, tj. grudi podnijeti reklamu? Bio bi to udarac na tradiciju, kad na svetom mjestu bijelog dresa, što čisto jedro simbolizira, ima mjesta samo i isključivo za grb. Pa sad bio on sa šahovnicom ili petokrakom, to je sveto bijelo mjesto, nevino i čisto i trebalo je ostati zauvijek neokaljano...

Istodobno, jedan Dinamo, rado je prodavao svoje modre grudi, pa su se na njima kočoperile reklame tipa Ledo ili Croatia baterije. To Croatia baterije, bilo je posebno intrigantno. Bez obzira što vi danas mislili, u doba jugoslavenskog jednoumlja, ili kako bi neki pomislili zatiranja svega hrvatskog, ime Croatia nije bila zabranjeno, postajalo je osiguranje, cigarete, a i baterije tog naziva. Croatia baterije bile su na glasu kao danas Duracell, dugovječne, a Dinamo ih je rado na svojim dresovima reklamirao.

Ako nije bio Ledo, stavili bi – Croatia baterije. Dinamo i Croatia (baterije), bila je to spretna poruka s kraja šezdesetih, u doba maspoka i hrvatskog proljeća.

Hajduk se opirao i opirao, poput Barcelone, dugo, dugo. Neće reklama na hajdučke grudi!

Ipak, sila zakon mijenja. U drugoj polovici osamdesetih počeli su snažnije puhati vjetrovi ne samo nacionalnog nego i kapitalističkog predznaka. Nije više bilo te svetinje koju ne bismo za izdašnu svotu neophodnog novca mogli – iznajmiti. Prodati je teška riječ. Iznajmiti.

Dolazak Kolje Marasovića na čelo Hajduka, socijalističkog kapitalista, ako ga tako možemo nazvati, funkcionera što ga jest iznjedrio Savez komunista, ali je imao svježe, tržišne ideje (kasnije poduzetnik u svojoj firmi Jagmar), pomogao je da se razbiju tabu-teme. I da Hajduk - konačno i napokon - istrči ususret svježem kapitalu.

Kolja Marasović donio je preokret i glede poimanja Hajdukova dresa.

‘Ja ću prvi‘

Zašto da se hajdučke grudi ne iznajme? Da sponzor ipak nešto "zamrči" na svetom bijelom dresu? I to masno plati? Dapače!

Evo ja ću to prvi napraviti, reče Kolja Marasović i – rečeno bude učinjeno.

Tajila se zamisao Hajdukove vrhuške, a za pionirski pothvat stremljenja socijalističkih funkcionera kapitalizmu, odabran je hrvatski derbi. Gostovanje kod Dinama u Zagrebu, u travnju 1988. godine, bilo je obavijeno velom mistike.

Marasović, inače direktor Brodospasova Rezališta imao je suradnike i prijatelje u Željezari Split, tamo u Kaštelima, gdje je stolovao i gdje su bile obje firme. S funkcije direktora Brodospasova Rezališta odgovorni iz Partije dali su mu ujedno da volonterski rukovodi Hajdukom i spašava ga. Da mu bude "brodospas" i spriječi da bijeli brod ode u "rezalište".

Morao je Kolja sredit nesređeno stanje, nakon eksplozije suzavca u studenome 1987. I sredio je da za – neodređenu sumu dinara – na grudima Hajduka osvane natpis – Željezara Split!

E sad, nije to mogao biti neki izdašni sponzor. Bilo je to jednokratno probijanje leda. Sigurno da je kapnulo nešto novca u uvijek žednu klupsku blagajnu, ali prije svega to je bio putokaz da više ništa neće biti isto, kao što je nekad bilo.

A i što bi se reklamirala Željezara?! Samo u nas kupite brokve i vide?! Nitko nema takvu gvožđuriju, samo mi?! Šalu na stranu, ali bilo je sve to samo kao Sputnjik da poleti: probni let u neistraženo carstvo tržišta. Reklama, nego šta!

Bilo je baš uzbudljivo, bio je utorak pred utakmicu, 19. travnja i čekalo se u kafiću - kojeg više nema - blizu ulaza na stadion, koga će to trener, Bugar Ivan Vucov, povesti na put za derbi te srijede u Maksimiru.

---

image

Danas ima sponzora na svakom ‘kantunu‘

Tom Dubravec/Cropix
---

Zanimljivo nam je spomenuti kako smo, vaš reporter za Slobodnu, a kolega naš Ante Vuković za Sportske novosti, iščekivali vijesti. I u to je stigla dojava, jer oduvijek je bilo "špijuna" i bit će ih, kako se na dresove nešto prišiva, stavlja...

Često je baš to područje kod svlačionica neuralgična točka gdje cure informacije, pa i u ta doba, bez interneta i mobitela, u kafiću kojeg više nema, dolazilo bi se do friških pikanterija i novitadi.

Što se događa?! Ima bit da stavljaju reklamu na dres, odjeknulo (nam) je poput groma iz vedra neba.

Do pisaćeg stroja

E sad, nije se moglo stavit odmah na internet, nego samo pravodobno domoći se redakcije i pisaćeg stroja/mašine, pa da se vijest otiska za prva izdanja. Da vijest ne zakasni.

Ante i ja smo se pogledali, znali smo da zakasniti ne smijemo. A što piše, pitali smo se, neće valjda stavit na prsi - Rezalište? Ne, ubrzo smo dokučili, bit će to Željezara Split.

Ante naš, Vuković, danas je između ostalog i predsjednik Nadzornog odbora košarkaškog kluba Split i autor knjige o hrvatskim olimpijcima, a davno je izišao iz žrvnja novinarstva i posebice pritiska svakodnevnog raportiranja. Međutim i danas, na omiljenoj nam destinaciji na Gripama rado se s Antom sjetimo tog bitnog detalja naših karijera. Hajduk će staviti reklamu. Eureka, kao da smo otkrili da se Zemlja okreće. Bilo je vrijedno nagrade, koju, eto, nismo dobili.

Čini vam se smiješno, ali to je bila baš epohalna vijest.

Hajduk je sa Željezarom na grudima izvukao velikih 1:1, gol je dao Alen Bokšić za "bijele", poravnao je u u 81. minuti, a Slobodna je donijela komentar iz pera Zdravka Reića "Željezni momci Ivana Vucova".

---

image

Alen Bokšić i ‘Željezara‘

Feđa Klarić/cropix/
---

Ubrzo će se prvotimci Hajduka zasititi trenera i serijom slabih igara i rezultata prouzročiti smjenu velikog Bugara. Nikako im se nisu sviđale "ruske" metode Ivana Vucova, njegovo brže, više, jače, a svaka sličnost s današnjom, prohujalom sezonom, sve je samo ne slučajna.

Onda je stigao novi, prvi pravi sponzor, tehnički (tada se nije zvao sportski) direktor "bijelih" Jurica Jerković poentirao je svoje veze iz Švicarske i poduzetnici Willy Jezler i Urs Baumann u firmi pod skraćenicom JEBAG (Jezler – Baumann Geselschaft) donijeli su 900.000 švicarskih franaka godišnje i dvogodišnji ugovor sponzorstva. Bio je to definitivan i potpun iskorak u novo. S tim novcem Hajduk se pomogao, ali ipak nije uspio, premda je htio i poduzeo korake angažirati Dejana Savićevića i Predraga Mijatovića, obojicu nogometaša titogradske/podgoričke Budućnosti.

Odriješiti kesu

Žarko je Jerković želio, driješio kesu, ali nije uspio. Savićević je rekao kasno ste se javili, već sam se obećao Crvenoj zvezdi, premda je kufer para bio otvoren u restoranu Arkada na razgovorima. Mijatović je pak sa svoje strane pristao i sve dogovorio i pare kao predujam uzeo, ali je kasnije pod pritiskom Partizana odustao i vratio sav primljeni crni novac "bijelima", sve do zadnjeg pfeninga. Rekoše mu iz Partizana, jesi li ti lud, iz Budućnosti u Hajduk, pa ti ne znaš što se sprema (to su u Beogradu mislili na rat, op. a.). A što nam je Peđa sve potvrdio u mnogim razgovorima i intervjuima u danas čestim dolascima u Split, u okviru Sportskih igara mladih čiji je ambasador.

Jure Jerković je tada, pod okriljem Kolje Marasovića i uz pomoć spretnog funkcionera Paška Viđaka doveo rezervnu postavu pojačanja, vrijedne igrače tipa Rade Tošića, Zvjezdana Pejovića, Nikole Jerkana, Gorana Alara, Igora Jelavića...

JEBAG se pak nije tako reklamirao na dresu, objasnili su Švicarcima njemačkog govornog područja da bi na našem jeziku bilo nakaradno staviti JEBAG na dres, pa su našli firmu Vitakraft, hranu za kućne ljubimce, a što je Hajduk nosio na dresu u idućem razdoblju.

Hajdukov dres ujedno je postao sve skuplji. Na finalu kupa 1990. oborit će se tadašnji klupski rekord, Hajduk je jednokratno iznajmio dres (Jezler i Baumann su to dopustili). Tadašnji direktor "bijelih" Zdravko Reić dogovorio je reklamu Castrol. Motorna ulja su se reklamirala na dresu u finalu Kupa protiv Crvene zvezde (0:1), za sumu od 50.000 njemačkih maraka što je za jednokratnu upotrebu bila pozamašna svota, prije 34 godine. A već iduće sezone nastupila je na scenu neovisna Hrvatska i novi, kapitalistički zakoni. Reklama na dresu postala je nešto notorno, svakodnevno, najnormalnije u novom društveno-političkom uređenju.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Tom Dubravec/Cropix, Feđa Klarić Feđa Klarić/cropix/ Tom Dubravec/Cropix
Feđa Klarić/cropix/

Alen Bokšić i ‘Željezara‘

Tom Dubravec/Cropix

Danas ima sponzora na svakom ‘kantunu‘

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sport/hajduk/velika-prica-o-prvoj-reklami-ikad-koja-se-probila-na-hajducka-prsa-s-tim-je-natpisom-jedini-gol-dao-alen-boksic-1384139 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=0482cee7d2245205229b35a14407cc696c144d76 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Velika+pri%C4%8Da+o+prvoj+reklami+ikad+koja+se+probila+na+hajdu%C4%8Dka+prsa%2C+s+tim+je+natpisom+jedini+gol+dao+-+Alen+Bok%C5%A1i%C4%87&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fhajduk%2Fvelika-prica-o-prvoj-reklami-ikad-koja-se-probila-na-hajducka-prsa-s-tim-je-natpisom-jedini-gol-dao-alen-boksic-1384139 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fhajduk%2Fvelika-prica-o-prvoj-reklami-ikad-koja-se-probila-na-hajducka-prsa-s-tim-je-natpisom-jedini-gol-dao-alen-boksic-1384139 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => marketing u povojima [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
Hajdukmarketing u povojima

Velika priča o prvoj reklami ikad koja se probila na hajdučka prsa, s tim je natpisom jedini gol dao - Alen Bokšić

Piše Slaven Alfirević
27. travnja 2024. - 08:09

Bio je to baš poseban događaj, nešto što bi graničilo kao da sad Hajduk – postane prvak. Toliko je to bilo čudo neviđeno!

Možda smo pretjerali, ali Hajduk je već ponio primjerice maskirni, crni, dres boje lavande, pa zlatni i na kraju zeleno-tirkizni dres kao treću garnituru i to (više) nije čudo, ali da postane prvak, e to bi baš bilo ugodno iznenađenje za pristalice "bijelih". Čudo jedno kako mu to nije uspjelo lanjske ili pak ove godine, ne znaš koje je sezone bio bliže, sad ili lani, pa opet ništa, čekaj tovare dok trava naraste.

E, ali ovo o čemu vam sada pričamo, bilo je baš čudo.

Hajduk, naime, onda kao ni danas, nije imao para. Valjda je to tradicionalno, da se samo sjetimo doba kad se užgala klupska baraka/dom na Starom placu ne bi li se iskamčilo novac od osiguravajućih društava iz Zagreba, Beograda i Ljubljane.

Uvijek fali novca i trebalo se dovijati na razne načine, a bijeli dres, neokaljan još reklamama, bio je podatno mjesto da se proda i time se barem nešto "crkavice" priskrbi klubu...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 11:05