StoryEditorOCM
SplitVIJEĆNIČKO PITANJE

Što Grad Split poduzima po pitanju zagađenja zraka u Sjevernoj luke i okolici? ‘Ozbiljno smo se uhvatili toga...‘

Piše T. Ga.
6. srpnja 2023. - 07:17

Nakon što je Grad Split pokrenuo mjerenja kvalitete zraka na području Sjeverne luke, te je najavljeno postavljanje senzora na novu LED rasvjetu, čime se planira kontinuirano pratiti kvalitetu zraka, a s obzirom na opravdan interes velikog dijela javnosti, molim da nas informirate o daljnjim postupanjima, te mjerama koje će se implementirati prilikom rješavanja problema zagađenja na području Sjeverne luke.

To pitanje je 18. svibnja na sjednici Gradskoga vijeća postavila Maja Čović, nezavisna vijećnica s kandidacijske liste Centar.

Gradska uprava na njezino pitanje pripremila je odgovor za sjednicu koja će se održati u srijedu.

– Nastavno na mjerenja posebne namjene na sjevernom području grada Splita koja će se sukladno Odluci o provedbi mjerenja posebne namjene provoditi do kraja 2023. godine (4x15 dana u svakom godišnjem dobu) i preliminarne rezultate koji ukazuju na onečišćenje zraka na tom području, možemo vas izvijestiti da Grad Split ozbiljno pristupa problemu zagađenja zraka, te namjerava provesti sve mjere i aktivnosti koje prema Zakonu o zaštiti zraka i unutar svojih nadležnosti može, kao i utjecati na ostale institucije koje imaju ovlasti i mogu doprinijeti rješavanju onečišćenosti zraka na području Sjeverne luke.

– Održan je sastanak s Državnim inspektoratom, zatražena je informacija o rezultatima koordiniranih inspekcijskih nadzora koja su provedena nad Lukom d.d. i unutar slobodne zone na području Sjeverne luke Split. Informacije još čekamo, rezultati inspekcijskog nadzora i propisane mjere zaštite okoliša bitni su za definiranje i obuhvat mjera i daljnjih mjerenja kvalitete zraka (dodatna mjerenja i/ili uspostava stalnog mjernog mjesta) koje Grad Split namjerava provesti.

– Također, pokrenuta je izrada Programa zaštite zraka, a po konačnim rezultatima predmetnih mjerenja pokrenuti će se i izrada Akcijskog plana za poboljšanje kvalitete zraka – stoji u odgovoru Tea Vojkovića, pročelnika Upravnog odjela za urbanizam i izgradnju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. lipanj 2024 04:23