StoryEditorOCM
SplitI HGK NEMOĆAN

Splićanin upozorava: ‘Ne nasjedajte na ove podmukle pokušaje! Uplatnice šalju i obiteljima nedavno preminulih osoba‘

Piše Mia Uzinić
10. svibnja 2024. - 13:56

Nakon što smo nedavno pisali o pokušaju prijevare na koju je Splićanka upozorila građane, u našu redakciju stigla je ispovijest još jednoga mladog poduzetnika.

Ne nasjedajte! Ako vam dođe ova uplatnica, niste je dužni platiti. Splićanka upozorava na nove trikove: Zastrašuju vas!

– Prijevare poduzetnika koji nude upis u neobvezujući Registar poslovnih subjekata traju dugi niz godina. Više puta sam se osobno susreo s ovim problemom. Mladi poduzetnik nosi sudsko rješenje ili obrtnicu o otvaranju društva ili obrta, kao i tu famoznu uplatnicu za upis u Registar.

image

Opreza nikad dosta

Pu DnŽ/

Često je već izvršio i uplatu, misleći da je obvezan to napraviti. Na moje primjedbe sam 2017. godine od HGK-a dobio potvrdu da tu uplatnicu nisam obvezan platiti. Kada sam zaposleniku HGK-a kazao da je jednom mladom poduzetniku dva dana nakon registracije društva stigla spomenuta uplatnica, odgovorili su mi da tim prevarantima, nažalost, ne mogu ništa – govori čitatelj.

Brojni su im se žalili, ali HGK ne može riješiti ovaj problem, a ne može ga riješiti ni Hrvatska obrtnička komora.

– Sofisticirani prevaranti koriste baze podataka o otvaranju i zatvaranju obrta i društava u RH, a angažirali su i odvjetnike koji njihov rad štite pravilnicima i statutima. Mladim, novim poduzetnicima novac je prijevarom, doslovno odmah nakon registracije tvrtke, ukraden. Da stvar bude još i gora, ovih dana su ovakvi prevaranti obitelji nedavno preminulog obrtnika poslali račun od 100 eura za "ispis iz registra" u koji nikada nije ni bio upisan – kaže čitatelj. 

Ponudio je i privremeno rješenje dok se ovaj problem sustavno ne iskorijeni. 

– Budući poduzetnici prije otvaranja društva ili obrta obvezno trebaju pronaći knjigovodstveni ured i dobro se posavjetovati o svojim obvezama – zaključuje. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. svibanj 2024 22:24