StoryEditorOCM
SplitTAKSISTI LIKUJU

Popularna plaža Splićanima sad je još nedostupnija: nikle barikade pred parkingom u šumici, ljudi se bune....

Piše Ana Pivčević
14. svibnja 2024. - 12:41

Na Kašjunima pokraj spomenika "Spomen i želja" prošlog tjedna postavljeni su betonski blokovi ("New Jerseyi") i tako je zabranjeno pakiranje u šumici, gdje su se tijekom sezone kupanja parkirali brojni Splićani i gosti. S obzirom na to da će ovo ljeto biti zatvoren Žnjan te se očekuje veći broj građana na ostalim plažama među kojima su i Kašjuni, pitali smo Javnu ustanovu za upravljanje Park šumom Marjan je li riječ o trajnom rješenju. 

Marko Pejnović, ravnatelj Javne ustanove za upravljanje Park šumom Marjan, istaknuo je da je riječ o zaštićenom području prirode. 

- S vremenom je taj dio postao protuzakoniti parking na kojem bi u ljetnim mjesecima bilo oko 50 automobila. Parking na tom mjestu nije bilo planiran ni predviđen. Moj posao je štititi prirodu i način na koji sam je odlučio štititi je postavljanjem "New Jerseya" i rampe. Uz parking je postavljena rampa čije je postavljanje iskomunicirano s vlasnicima obližnjih parcela koji su do sada koristili taj put koji je realno nastao s vremenom, nije planski ucrtan - objasnio nam je ravnatelj Pejnović i naglasio da ne postoji mogućnost izrade javnog parkinga na tom području. 

image
Javna ustanova za upravljanje park-šumom Marjan

Istaknuo je da privatno zemljište u zaštićenom području ne znači da vlasnik može svoj automobil parkirati na toj zemlji. 

- Vlasnici negoduju što smo postavili rampu i što neće imati pravo prolaza, ali važno je istaknuti da je riječ o ilegalnim objektima i plastenicima koji imaju presudu za uklanjanje i koji su sami ‘probili‘ put. Također, na području cijelog Marjana prostornim planom nije predviđeno obavljanje poljoprivredom, a GUP i Zakon o zaštiti prirode također zabranjuju mogućnost postavljanja plastenika. Moramo svi osvijestiti da je riječ o zaštićenom području u drugom po veličini gradu u Hrvatskoj i urbanoj sredini, a ne o selu - kazao nam je Pejnović. 

image
Vojko Bašić/Cropix

Najavio je i da je u izradi prometni elaborat jer je u planu da se rampa postavio i na samom prilazu plaži kako bi se zaštitilo to područje, ali i spriječio prometni kaos kojem svjedočimo svako ljeto.

Kašjuni su i lanjskih godina zbog rijetkih autobusnih linija, ali i zbog manjka parkirališta i najezde Uberovaca, bili gotovo nedostupni domaćim ljudima. Kako stvari stoje, ovo ljeto će im biti još i nedostupniji, osim ako nisu kadri izvodojiti novac za taksi ili se gužvati u Prometovom 12-ici...

image

Čekanje 12-ice

Vojko Basic/Cropix
image

Uberovci će se napasti

Vojko Basic/Cropix
image

Ovako to izgleda kad dođe bus na Kašjune...

Vojko Basic/Cropix

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. svibanj 2024 14:36