StoryEditorOCM
Splitplay attention

Ova škola prva je u Splitu uvela tehnologiju koju je NASA koristila na astronautima! Cijela poanta je u videoigrici...

Piše Petra Klarić
14. svibnja 2024. - 23:17

Sustav učenja Play Attention, koji se koristi u radu s djecom s poteškoćama u učenju i razvoju kao što je ADHD, vrijedan je alat za preko 30 škola diljem Hrvatske. Sada je po prvi put stigao i u Split, točnije u Osnovnu školu Ravne njive - Neslanovac.

Play Attention zapravo je spoj BodyWave sučelja, odnosno narukvice koja se stavi na ruku ili nogu, i programa koji sadrži zanimljive video-igrice. BodyWave narukvica podatke o moždanoj aktivnosti šalje u igricu pa djeca svojom pažnjom i koncentracijom kontroliraju tijek igrice. Kada igrica završi, program daje povratnu informaciju o razini pažnje. 

image
Marko Ferek/Zadarski.hr

Uz pomoć biofeedback tehnologije djeca mogu vidjeti kako se osjećaju kada su potpuno usmjerena na zadatak, ali i razvijati vještine koje pomažu u koncentraciji i uspješnom učenju. Korištenje Play Attention-a djeci može pomoći da uvježbaju kako smanjiti vrijeme pisanja zadaće, više se usmjere na školske satove, lakše prate upute i ignoriraju podražaje iz okoline.

 

‘Sve više učenika s dijagnosticiranim poremećajem pažnje‘

Psihologinja škole Ana Drnasin Badovinac navodi kako je posljednjih godina sve više učenika u osnovnim školama s dijagnosticiranim poremećajem pažnje i otežanom koncentracijom kod učenja. Ističe kako je stručni tim škole u suradnji s ravnateljem prof. Miljenkom Bitangom, nastavnicima, učiteljima i roditeljima prepoznao potrebu za dodatnim treniranjem, jačanjem i usmjeravanjem kognitivnih sposobnosti što dovodi do boljeg uspjeha u školskom, ali i svakodnevnom funkcioniranju.

image
Joško Šupić/Cropix

Za više detalja o ovom zanimljivom uređaju i njegovoj primjeni obratili smo se Marku Fereku iz udruge za razumijevanje ADHD-a ‘Buđenje‘. On kaže da bi ovaj uređaj trebao biti sastavni dio obrazovanja, nešto kao TZK, ali za mentalno zdravlje. Koristiti ga mogu svi stariji od šest godina, dakle gornje granice nema, a sve je počelo s NASA-om koja je istu tehnologiju koristila za jačanje koncentracije astronauta.

image

Marko Ferek

Srećko Niketić/Cropix

‘Besplatan i direktan način za jačanje koncentracije‘

- Kako to često biva kada se nešto tek pojavi, ovaj uređaj sada koriste uglavnom djeca s poteškoćama u učenju i razvoju, ali on može imati benefite za svih. Dakle, gornje dobne granice također nema, kako pomaže djeci, tako pomaže i, primjerice, 82-godišnjaku - rekao nam je Ferek i dodao da se napredak vidi već nakon 20 tretmana.

Ova tehnologija posebno je vrijedna za djecu s teškoćama u učenju i razvoju poput ADHD-a, disleksije, diskalkulije, disgrafije i spektra autizma. Jedan od njegovih najvećih benefita je što može značajno skratiti vrijeme koje prođe od dijagnosticiranja do terapije.

 

- Inače to izgleda tako da dijete ima teškoću i netko to uoči, zatim slijedi obrada, čekaju se rezultati i tek nakon rezultata kreće terapija. Taj proces je često jako spor, a pomoću Play Attentiona se može skratiti. To je besplatan i direktan način za jačanje koncentracije - tvrdi.

Play Attention trenutno se koristi u preko 30 škola diljem Hrvatske i u mnogim privatnim centrima, udrugama, klinikama i bolnicama pa veseli što je konačno došao i u Split. Play Attention tretmani uvršteni kao službena preporuka psihologa nakon što se djetetu potvrdi dijagnoza, a bilo bi ga lijepo vidjeti u još kojoj splitskoj školi.

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. lipanj 2024 12:10