StoryEditorOCM
SplitZA DJECU I MLADE

Otvorena preuređena knjižnica u splitskom kvartu, bacite oko kako izgleda. Puljak otkrio da se najviše boji ove žene

Piše Mia Uzinić
2. svibnja 2024. - 21:26

Svečano je otvoren preuređeni Odjela za djecu i mlade Knjižnice Trstenik te je od danas dostupan besplatan upis za sve maloljetne građane. Svečanost je započela pjesmom Klape "Dežgracija" i nastupom Mažoretkinja grada Splita. Grozdana Ribičić, ravnateljica Gradske knjižnica Marka Marulića, kazala je da je sve počelo uređenjem podruma, a završilo uređenjem cijelog Odjela za djecu i mlade. 

image
Ante Čizmić/Cropix

- Jedan od naših strateških ciljeva je stalno osvještavanje obitelji i cijelog društva koliko je važno čitati djeci od najranije dobi, a ovaj Odjel jedan je od najboljih pokazatelja tog cilja. Grad Split nas podržava, jedna smo od rijetkih knjižnica u Republici Hrvatskoj koja ima besplatan upis za sve do navršene 18. godine. Kao grad smo već prerasli trenutnu središnjicu te se nadam da ćemo jednog dana dobiti novu i veću knjižnicu. Željeli bismo i da svaki veći gradski kotar ima svoju knjižnicu - kazala je ravnateljica u svom uvodnom govoru. 

image

Grozdana Ribičić

Ante Čizmić/Cropix

Predsjednik Gradskog kotara Trstenik, Damir Barbir, poručio je da je knjižnica izvor kvalitetnih informacija. 

- Živimo u vremenu kada su djeci i mladima nametnuti niskokvalitetni sadržaji. Zato je knjižnica ulaganje u djecu i mlade, ulaganje u budućnost. Mogu reći da je ovo nastavak kvalitetnih projekata na Trsteniku, jedan od njih bila je i pješačka zona koja ide od knjižnice, preko crkve do škole. Cilj je da ta pješačka zona dođe do mora. Niz drugih projekata je u planu, radimo garažu koja će imati sportske sadržaje, obnovili smo dva dječja igrališta, na redu je izgradnja kotarskog trga. Ulažimo u djecu i budućnost - poručio je okupljenima.

image

Damir Barbir

Ante Čizmić/Cropix

Ivica Puljak najviše od svega se boji susreta s ravnateljicom Knjižnice.

- Draga djeco, ovo je knjižnica za vas te zahvaljujem svima koji su sudjelovali u realizaciji ovog lijepog projekta. Ovo je projekt kojim nastavljamo gradnju knjižnica u kotarevima i mjesnim odborima diljem našeg grada. Od brojnih žena kojih se bojim u životu, najviše se bojim ravnateljice. Svaki put kad je sretnem ona ima novu želju, sada je najavila gradnju nove knjižnice. Lijepo je i dobro biti ambiciozan, nadam se da ćemo ovu ambiciju ispuniti - rekao je gradonačelnik. 

image

Ivica Puljak

Ante Čizmić/Cropix

Djeci se obratila i Maja Prizmić, voditeljica Knjižnice Trstenik. 

- Želimo da ovo bude vaš dnevni boravak, ali da se pridržavate pravila ponašanja. Dođite nam, imat ćemo niz programa i događanja za razne uzraste. Čitajući postajete pametniji, razvijate mozak, širite vidike, a naročito od najranije dobi. Baš zato ćemo imati čitanje slikovnica za malu djecu, likovne radionice i broje druge ideje - kazala je. 

image
Ante Čizmić/Cropix

Otvaranje su uljepšali učenici osnovnih škola Trstenik i Žnjan-Pazdigrad s recitacijama i prigodnim dramskim izvedbama. Akademski slikar Marin Baučić održao je likovnu radionicu ilustracija namijenjenu djeci i mladima u sklopu koje ih je upoznao s ilustracijama te ih potaknuo da osmisle ilustracije za svoju priču.

image
Ante Čizmić/Cropix

Posjetitelji su imali priliku obići preuređeni Odjel za djecu i mlade, isprobati VR naočale te preuzeti pristupnice za upis u knjižnicu. Podrum knjižnice preuređen je u prostor za pohranu knjiga, ali i u prostor za kreativna kulturna događanja namijenjena stanovnicima Gradskog kotara Trstenik kao i svim građanima Splita.

image
Ante Čizmić/Cropix

Knjižnica Trstenik je treća knjižnica po veličini u mreži Gradske knjižnice Marka Marulića, nakon Središnjice te Knjižnice Bol-Plokite. Ima nešto više od 2500 korisnika te preko 40.000 jedinica građe u kojoj se može naći nešto za svakoga. Odjel za djecu i mlade renoviran je pod arhitektonskom palicom Studia A.R.P. Dinka Peračića. Renovaciju je financirao Grad Split.

image
Ante Čizmić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. svibanj 2024 04:27