stdClass Object ( [id] => 1378117 [title] => Misterij nestalih sirnica i buđole: ima li na listi u Pučkoj kuhinji mrtvih duša i prodanih kartica? Optužbe su ozbiljne [alias] => misterij-nestalih-sirnica-i-budole-ima-li-na-listi-u-puckoj-kuhinji-mrtvih-dusa-i-prodanih-kartica-optuzbe-su-ozbiljne [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

– Neistinita je tvrdnja da je podijeljeno 50 sirnica, neistinita je tvrdnja da prošle subote poslije 10 sati nije bilo sirnica. Istina je da je gospođa Laco u utorak dobila tri sirnice, kao i pečenicu. Gospođa Laco je u subotu došla na liniju nakon što je podijeljeno svih 300 obroka, o čemu imamo službenu evidenciju svih korisnika koji su obroke preuzeli.

ako se gospođa Laco u konačnici ne bi osjećala zakinuto, u utorak joj je Ustanova DES uručila tri velike sirnice, tri paketa pečenice i, kao poseban znak isprike, bocu ekstra djevičanskog ulja proizvedenog u našem masliniku – reagirao je Stenko DellOrco, ravnatelj Ustanove DES, na kritiku Jagode Laco, osnivačice splitske humanitarne udruge "Empatija" i samohranu majku troje djece.

Ona je, kao korisnica Pučke kuhinje smještene u spomenutoj ustanovi u subotu, uoči Uskrsa, obznanila kako je, skupa s kćerima, ostala bez sirnice i buđole iako je na vrijeme stigla na podjelu hrane.

---

---

Bijes je najprije iskalila na Facebook stranici udruge, uz ogradu kako isključivo piše iz pozicije korisnice Pučke kuhinje, u kojoj je, prema njezinim tvrdnjama, u subotu netom nakon početka dijeljenja suhih obroka za dva dana odmah nestalo buđole, a ubrzo i sirnica, zbog čega je znatan broj korisnika ostao zakinut za ono što im zakonom pripada. Zato je revoltirano ostavila na stolu ono što je dobila – suhi obrok za praznike za tri osobe u vidu tri jabuke, dva jogurta, paketića čajne i sira, te kilograma i pol kruha. Tri dana poslije saznala je da je trebala dobiti još jednu štrucu, ali to je ionako više nije bilo briga. Odlučila je, rekla je, javno istupiti ne zbog sebe, nego iz principa i zbog onih koji su ostali zakinuti, a od straha – šute.

Poznata Splićanka puca od bijesa: Gdje su za Uskrs nestale puste sirnice i buđole za pučku kuhinju? ‘Bit će u utorak?!‘

"Nevjerojatno mi je da nisu bili spremni pripremiti dovoljan broj buđola i sirnica. Tih prvih pedesetak koji su došli su je dobili, a ostalima ništa. U subotu nikoga od odgovornih nisi mogao ništa ni pitati jer ih nije bilo. Bili su samo djelatnici, koji su mi rekli da će biti sirnice u utorak. Čuj, utorak?! Dva dana iza Uskrsa", požalila se Laco najprije na Facebooku, a onda i u medijima. Kad je u utorak došla po obećano, shvatila je da propust, usprkos obećanju, ne namjeravaju ispraviti, pa je odlučila ostati sjediti u Pučkoj kuhinji dok joj netko ne objasni gdje su nestale najavljene sirnice i buđola.

Ubrzo joj je uručen paket s tri sirnice i dva paketića pečenice kupljene toga dana u trgovini, a dobila je, u znak isprike, i bočicu DES-ova maslinova ulja iz posljednje berbe. Isto, rekla nam je tada, očekuje i za ostale korisnike Pučke kuhinje koji su u subotu ostali zakinuti za predviđene ("zakonom zajamčene") namirnice na blagdanskom stolu. U Ustanovi DES potvrdili su da su Jagodi Laco ("da se u konačnici ne bi osjećala zakinuto") naknadno uručili navedene namirnice – "tri velike sirnice, tri paketa pečenice i kao poseban znak isprike bocu maslinovog ulja iz vlastitog maslinika", te su isti paket spremni uručiti i svim ostalim korisnicima, njih 17, jer ih je, prema njihovoj evidenciji, ukupno bilo 18 koji nisu dobili kompletan suhi obrok na Veliku subotu.

---

image

Jagoda Laco
 

Nikola Vilic/Cropix/Cropix
---

Dostavljen plan

"Dostavljen plan minimalnog broja obroka za pripremu Pučke kuhinje u radnim danima ožujka bio je 213, a blagdanom i dani uoči blagdana 272 obroka. Po osnovi narudžbe DES uvijek pripremi 10 posto više obroka ili pak, ako se ukaže potreba, dodatno se izvrši priprema hrane kako bi se zadovoljio veći broj konzumenata od najavljenog, odnosno planiranog. Tako smo pripremili 300 obroka kuhanih plus 300 suhih paketa. Na liniji se u subotu pojavilo 318 korisnika Pučke kuhinje, 18 više, kojima smo podijelili topli obrok i suhe pakete, ali nismo mogli podijeliti sirnice jer ih nismo imali na skladištu, a umjesto pečenice podijeljeno je 18 zamjenskih suhih obroka koji su sadržavali zamjenske suhe nareske (čajnu kobasicu)", izvijestio je DellOrco nadležne u Gradu Splitu.

Dodao je i da je za uskrsni i blagdanski meni pripremljena kuhana hrana (juneći gulaš s njokima i teletina s graškom), te da su u suhom paketu za Uskrs i Uskrsni ponedjeljak po osobi pripremljene pečenica, šunka, dva paketa sira u listićima, dva jogurta, tri voćke, kruh i sirnica.

Jagoda Laco svjesna je, kaže, da je progovorila o nečemu o čemu se u Pučkoj kuhinji, a sve zbog straha korisnika da će ostati i bez onoga malo što imaju, redovito šuti. Tako joj je, kao dugogodišnjoj korisnici usluga Pučke kuhinje, poznato da velik broj onih koji u njoj uzimaju obroke dolazi s kupljenim karticama, pa čak i zaposleni. Ima tu, veli, svega. Zlouporabe se, tvrdi, lako mogu otkriti. Samo da je volje...

"Poštovani ravnatelj bi se trebao spustiti u prostoriju među korisnike. I vidjeti što se događa, pa bi imao informacije. Ako Lacina iznosi neistine, zbog čega se onda ispričao i osobno platio ono što nam je bilo uskraćeno za Uskrs. Možemo unedogled... U DES-u i pokojnici, preminuli prije tri godine, preuzimaju obroke. O čemu mi pričamo?! Neka naprave reviziju i vide stvarno stanje. Toliko od Lacine", kratko se osvrnula Jagoda Laco na reakciju ravnatelja Ustanove DES.

---

image

Ravnatelj Stenko DellOrco
 

Saša Burić/Cropix
---

Grad Split ima sklopljen ugovor s Ustanovom DES za pružanje usluge pripremanja, posluživanja i dostave obroka korisnicima Pučke kuhinje. Na temelju spomenutog ugovora Grad Split ustupa, a Ustanova DES preuzima obvezu pripremanja, posluživanja i dostave obroka korisnicima Pučke kuhinje prema unaprijed utvrđenom jelovniku, te obvezu dostave sendviča beskućnicima.

Mjesečni izračun

"Količina predmeta nabave je predviđena (okvirna) jer zbog prirode predmeta nabave i objektivnih okolnosti nije moguće unaprijed odrediti točnu količinu", kažu u Gradu, navodeći kako pružanje usluge uključuje pripremu i posluživanje okvirno 7263 obroka mjesečno. Grad Split krajem svakog mjeseca šalje planirani minimalni broj obroka za pripremu za predstojeći mjesec na jedinstvenom obrascu sukladno konzumaciji obroka iz prethodnog mjeseca. Planirani minimalni broj obroka utvrđuje se odvojeno za radne dane te odvojeno za vikende, blagdane i dane uoči blagdana zbog toga što je utvrđeno da je upravo tih dana povećana potrošnja obroka iz Pučke kuhinje.

"Ako dođe do iznenadne promjene broja obroka – veće od planirane, Ustanova DES obvezuje se reagirati u pripremi i o tome obavijestiti Grad Split", ističu u Banovini, dodajući da se svakog mjeseca dostavi (okvirno) 945 sendviča za korisnike Prihvatilišta za beskućnike (isporučuje se na adresi prenoćišta/prihvatilišta), kao i (okvirno) 360 obroka mjesečno na kućne adrese korisnika.

Nakon odgovora iz Grada i drugog istupa Jagode Laco višekratno smo pokušali dobiti ravnatelja Ustanove DES za komentar, ali bez uspjeha.

---

Obveze DES-a: Dvije vrste glavnog jela dnevno

"Ustanova DES dužna je krajnjim korisnicima pripremati i ponuditi obrok prema unaprijed utvrđenom jelovniku, i to dvije vrste glavnog toplog jela šest dana u tjednu i dvije vrste paketa za nedjelju i blagdan (koji se dijeli subotom, odnosno dan uoči blagdana). Sastavnice s preporučenim bruto normativima namirnica propisane su jelovnikom. Obrok uključuje glavno jelo, prilog, kruh i voće. Ustanova DES obvezuje se za Božić, Novu godinu i Uskrs krajnjim korisnicima uz utvrđeni jelovnik i dvije vrste glavnog toplog jela, uz koje ide jedan komad svježeg voća, ponuditi i kolač", rekli su nam u Gradu.

Ugovor je sklopljen na iznos od 411.389,92 eura, a mjesečna potrošnja ovisi o broju korisnika koji su taj mjesec konzumirali obroke u Pučkoj kuhinji (dnevni broj korisnika, odnosno dnevno podijeljenih obroka varira od 200 do 315).

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => što se tamo događa? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => što se tamo događa? 2 0 6843 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-04-04 13:56:00 [created_by] => 3183 [created_by_alias] => Mirela Goreta [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-04-04 19:40:08 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-04-04 19:39:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Misterij nestalih sirnica i buđole: ima li na listi u Pučkoj kuhinji mrtvih duša i prodanih kartica? Optužbe su ozbiljne page_title=Misterij nestalih sirnica i buđole: ima li na listi u Pučkoj kuhinji mrtvih duša i prodanih kartica? Optužbe su ozbiljne [metakey] => pučka kuhinja, Uskrs, sirnice, jagoda laco, DES, Split [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/04\/04\/26910162.png","\/images\/slike\/2024\/04\/04\/26171587.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/04\/25259927.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Cropix","Nikola Vilic\/Cropix\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Zlouporabe u Pu\u010dkoj kuhinji se, tvrdi Jagoda Laco, lako mogu otkriti. Samo da je volje...<\/p>","

Jagoda Laco
\n\u00a0<\/p>","

Ravnatelj Stenko DellOrco
\n\u00a0<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1264x922","hd_26910162_1920.png":"1920x1080","k_26910162_1280.png":"1280x1280","k_26910162_1024.png":"1024x1024","k_26910162_640.png":"640x640","k_26910162_480.png":"480x480","k_26910162_340.png":"340x340","k_26910162_220.png":"220x220","o_26910162_1280.png":"1280x933","o_26910162_1024.png":"1024x746","o_26910162_640.png":"640x466","o_26910162_480.png":"480x350","o_26910162_340.png":"340x248","o_26910162_220.png":"220x160","h_26910162_1280.png":"1280x854","h_26910162_1024.png":"1024x683","h_26910162_640.png":"640x427","h_26910162_480.png":"480x320","h_26910162_340.png":"340x227","h_26910162_220.png":"220x147","pp_26910162_1280.png":"1280x1628","pp_26910162_1024.png":"1024x1303","pp_26910162_640.png":"640x814","pp_26910162_480.png":"480x611","pp_26910162_340.png":"340x432","pp_26910162_220.png":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26171587_1920.jpg":"1920x1080","k_26171587_1280.jpg":"1280x1280","k_26171587_1024.jpg":"1024x1024","k_26171587_640.jpg":"640x640","k_26171587_480.jpg":"480x480","k_26171587_340.jpg":"340x340","k_26171587_220.jpg":"220x220","o_26171587_1280.jpg":"1280x853","o_26171587_1024.jpg":"1024x682","o_26171587_640.jpg":"640x426","o_26171587_480.jpg":"480x320","o_26171587_340.jpg":"340x226","o_26171587_220.jpg":"220x146","h_26171587_1280.jpg":"1280x854","h_26171587_1024.jpg":"1024x683","h_26171587_640.jpg":"640x427","h_26171587_480.jpg":"480x320","h_26171587_340.jpg":"340x227","h_26171587_220.jpg":"220x147","pp_26171587_1280.jpg":"1280x1628","pp_26171587_1024.jpg":"1024x1303","pp_26171587_640.jpg":"640x814","pp_26171587_480.jpg":"480x611","pp_26171587_340.jpg":"340x432","pp_26171587_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2749","hd_25259927_1920.jpg":"1920x1080","k_25259927_1280.jpg":"1280x1280","k_25259927_1024.jpg":"1024x1024","k_25259927_640.jpg":"640x640","k_25259927_480.jpg":"480x480","k_25259927_340.jpg":"340x340","k_25259927_220.jpg":"220x220","o_25259927_1280.jpg":"1280x1832","o_25259927_1024.jpg":"1024x1466","o_25259927_640.jpg":"640x916","o_25259927_480.jpg":"480x687","o_25259927_340.jpg":"340x486","o_25259927_220.jpg":"220x314","h_25259927_1280.jpg":"1280x854","h_25259927_1024.jpg":"1024x683","h_25259927_640.jpg":"640x427","h_25259927_480.jpg":"480x320","h_25259927_340.jpg":"340x227","h_25259927_220.jpg":"220x147","pp_25259927_1280.jpg":"1280x1628","pp_25259927_1024.jpg":"1024x1303","pp_25259927_640.jpg":"640x814","pp_25259927_480.jpg":"480x611","pp_25259927_340.jpg":"340x432","pp_25259927_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 14971491 Threads: 4 Questions: 3147746554 Slow queries: 7022389 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 234914246 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 49 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/misterij-nestalih-sirnica-i-budole-ima-li-na-listi-u-puckoj-kuhinji-mrtvih-dusa-i-prodanih-kartica-optuzbe-su-ozbiljne-1378117 [printLink] => /split/misterij-nestalih-sirnica-i-budole-ima-li-na-listi-u-puckoj-kuhinji-mrtvih-dusa-i-prodanih-kartica-optuzbe-su-ozbiljne-1378117?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 275224 [name] => pučka kuhinja [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => pucka-kuhinja [link] => /tag/pucka-kuhinja ) [1] => stdClass Object ( [id] => 308671 [name] => Uskrs [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => uskrs [link] => /tag/uskrs ) [2] => stdClass Object ( [id] => 446098 [name] => sirnice [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sirnice [link] => /tag/sirnice ) [3] => stdClass Object ( [id] => 714046 [name] => jagoda laco [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-04-26 15:37:18 [main_article_id] => 0 [alias] => jagoda-laco [link] => /tag/jagoda-laco ) [4] => stdClass Object ( [id] => 228141 [name] => des [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => des [link] => /tag/des ) [5] => stdClass Object ( [id] => 357534 [name] => Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => split [link] => /tag/split ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => što se tamo događa? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Misterij nestalih sirnica i buđole: ima li na listi u Pučkoj kuhinji mrtvih duša i prodanih kartica? Optužbe su ozbiljne [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3183 [name] => Mirela Goreta [username] => mirela-goreta [email] => mirela-goreta@sd.hr [password] => $2y$10$KLqvjYODhlreLm54EO849.jVWE3S5eHZDGphl1.9jzT8Yas9vbzum [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/mirela-goreta-3183 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1701 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/4ef0042ff0a20dabc8a5f03fe4953640?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/04/26910162.png [galleryCount] => 3 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Cropix [mainImageDesc] =>

Zlouporabe u Pučkoj kuhinji se, tvrdi Jagoda Laco, lako mogu otkriti. Samo da je volje...

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/04/26910162.png [title] =>

Zlouporabe u Pučkoj kuhinji se, tvrdi Jagoda Laco, lako mogu otkriti. Samo da je volje...

Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/04/26171587.jpg [title] =>

Jagoda Laco
 

Nikola Vilic/Cropix/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/04/25259927.jpg [title] =>

Ravnatelj Stenko DellOrco
 

Saša Burić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

– Neistinita je tvrdnja da je podijeljeno 50 sirnica, neistinita je tvrdnja da prošle subote poslije 10 sati nije bilo sirnica. Istina je da je gospođa Laco u utorak dobila tri sirnice, kao i pečenicu. Gospođa Laco je u subotu došla na liniju nakon što je podijeljeno svih 300 obroka, o čemu imamo službenu evidenciju svih korisnika koji su obroke preuzeli.

ako se gospođa Laco u konačnici ne bi osjećala zakinuto, u utorak joj je Ustanova DES uručila tri velike sirnice, tri paketa pečenice i, kao poseban znak isprike, bocu ekstra djevičanskog ulja proizvedenog u našem masliniku – reagirao je Stenko DellOrco, ravnatelj Ustanove DES, na kritiku Jagode Laco, osnivačice splitske humanitarne udruge "Empatija" i samohranu majku troje djece.

Ona je, kao korisnica Pučke kuhinje smještene u spomenutoj ustanovi u subotu, uoči Uskrsa, obznanila kako je, skupa s kćerima, ostala bez sirnice i buđole iako je na vrijeme stigla na podjelu hrane.

---

---

Bijes je najprije iskalila na Facebook stranici udruge, uz ogradu kako isključivo piše iz pozicije korisnice Pučke kuhinje, u kojoj je, prema njezinim tvrdnjama, u subotu netom nakon početka dijeljenja suhih obroka za dva dana odmah nestalo buđole, a ubrzo i sirnica, zbog čega je znatan broj korisnika ostao zakinut za ono što im zakonom pripada. Zato je revoltirano ostavila na stolu ono što je dobila – suhi obrok za praznike za tri osobe u vidu tri jabuke, dva jogurta, paketića čajne i sira, te kilograma i pol kruha. Tri dana poslije saznala je da je trebala dobiti još jednu štrucu, ali to je ionako više nije bilo briga. Odlučila je, rekla je, javno istupiti ne zbog sebe, nego iz principa i zbog onih koji su ostali zakinuti, a od straha – šute.

Poznata Splićanka puca od bijesa: Gdje su za Uskrs nestale puste sirnice i buđole za pučku kuhinju? ‘Bit će u utorak?!‘

"Nevjerojatno mi je da nisu bili spremni pripremiti dovoljan broj buđola i sirnica. Tih prvih pedesetak koji su došli su je dobili, a ostalima ništa. U subotu nikoga od odgovornih nisi mogao ništa ni pitati jer ih nije bilo. Bili su samo djelatnici, koji su mi rekli da će biti sirnice u utorak. Čuj, utorak?! Dva dana iza Uskrsa", požalila se Laco najprije na Facebooku, a onda i u medijima. Kad je u utorak došla po obećano, shvatila je da propust, usprkos obećanju, ne namjeravaju ispraviti, pa je odlučila ostati sjediti u Pučkoj kuhinji dok joj netko ne objasni gdje su nestale najavljene sirnice i buđola.

Ubrzo joj je uručen paket s tri sirnice i dva paketića pečenice kupljene toga dana u trgovini, a dobila je, u znak isprike, i bočicu DES-ova maslinova ulja iz posljednje berbe. Isto, rekla nam je tada, očekuje i za ostale korisnike Pučke kuhinje koji su u subotu ostali zakinuti za predviđene ("zakonom zajamčene") namirnice na blagdanskom stolu. U Ustanovi DES potvrdili su da su Jagodi Laco ("da se u konačnici ne bi osjećala zakinuto") naknadno uručili navedene namirnice – "tri velike sirnice, tri paketa pečenice i kao poseban znak isprike bocu maslinovog ulja iz vlastitog maslinika", te su isti paket spremni uručiti i svim ostalim korisnicima, njih 17, jer ih je, prema njihovoj evidenciji, ukupno bilo 18 koji nisu dobili kompletan suhi obrok na Veliku subotu.

---

image

Jagoda Laco
 

Nikola Vilic/Cropix/Cropix
---

Dostavljen plan

"Dostavljen plan minimalnog broja obroka za pripremu Pučke kuhinje u radnim danima ožujka bio je 213, a blagdanom i dani uoči blagdana 272 obroka. Po osnovi narudžbe DES uvijek pripremi 10 posto više obroka ili pak, ako se ukaže potreba, dodatno se izvrši priprema hrane kako bi se zadovoljio veći broj konzumenata od najavljenog, odnosno planiranog. Tako smo pripremili 300 obroka kuhanih plus 300 suhih paketa. Na liniji se u subotu pojavilo 318 korisnika Pučke kuhinje, 18 više, kojima smo podijelili topli obrok i suhe pakete, ali nismo mogli podijeliti sirnice jer ih nismo imali na skladištu, a umjesto pečenice podijeljeno je 18 zamjenskih suhih obroka koji su sadržavali zamjenske suhe nareske (čajnu kobasicu)", izvijestio je DellOrco nadležne u Gradu Splitu.

Dodao je i da je za uskrsni i blagdanski meni pripremljena kuhana hrana (juneći gulaš s njokima i teletina s graškom), te da su u suhom paketu za Uskrs i Uskrsni ponedjeljak po osobi pripremljene pečenica, šunka, dva paketa sira u listićima, dva jogurta, tri voćke, kruh i sirnica.

Jagoda Laco svjesna je, kaže, da je progovorila o nečemu o čemu se u Pučkoj kuhinji, a sve zbog straha korisnika da će ostati i bez onoga malo što imaju, redovito šuti. Tako joj je, kao dugogodišnjoj korisnici usluga Pučke kuhinje, poznato da velik broj onih koji u njoj uzimaju obroke dolazi s kupljenim karticama, pa čak i zaposleni. Ima tu, veli, svega. Zlouporabe se, tvrdi, lako mogu otkriti. Samo da je volje...

"Poštovani ravnatelj bi se trebao spustiti u prostoriju među korisnike. I vidjeti što se događa, pa bi imao informacije. Ako Lacina iznosi neistine, zbog čega se onda ispričao i osobno platio ono što nam je bilo uskraćeno za Uskrs. Možemo unedogled... U DES-u i pokojnici, preminuli prije tri godine, preuzimaju obroke. O čemu mi pričamo?! Neka naprave reviziju i vide stvarno stanje. Toliko od Lacine", kratko se osvrnula Jagoda Laco na reakciju ravnatelja Ustanove DES.

---

image

Ravnatelj Stenko DellOrco
 

Saša Burić/Cropix
---

Grad Split ima sklopljen ugovor s Ustanovom DES za pružanje usluge pripremanja, posluživanja i dostave obroka korisnicima Pučke kuhinje. Na temelju spomenutog ugovora Grad Split ustupa, a Ustanova DES preuzima obvezu pripremanja, posluživanja i dostave obroka korisnicima Pučke kuhinje prema unaprijed utvrđenom jelovniku, te obvezu dostave sendviča beskućnicima.

Mjesečni izračun

"Količina predmeta nabave je predviđena (okvirna) jer zbog prirode predmeta nabave i objektivnih okolnosti nije moguće unaprijed odrediti točnu količinu", kažu u Gradu, navodeći kako pružanje usluge uključuje pripremu i posluživanje okvirno 7263 obroka mjesečno. Grad Split krajem svakog mjeseca šalje planirani minimalni broj obroka za pripremu za predstojeći mjesec na jedinstvenom obrascu sukladno konzumaciji obroka iz prethodnog mjeseca. Planirani minimalni broj obroka utvrđuje se odvojeno za radne dane te odvojeno za vikende, blagdane i dane uoči blagdana zbog toga što je utvrđeno da je upravo tih dana povećana potrošnja obroka iz Pučke kuhinje.

"Ako dođe do iznenadne promjene broja obroka – veće od planirane, Ustanova DES obvezuje se reagirati u pripremi i o tome obavijestiti Grad Split", ističu u Banovini, dodajući da se svakog mjeseca dostavi (okvirno) 945 sendviča za korisnike Prihvatilišta za beskućnike (isporučuje se na adresi prenoćišta/prihvatilišta), kao i (okvirno) 360 obroka mjesečno na kućne adrese korisnika.

Nakon odgovora iz Grada i drugog istupa Jagode Laco višekratno smo pokušali dobiti ravnatelja Ustanove DES za komentar, ali bez uspjeha.

---

Obveze DES-a: Dvije vrste glavnog jela dnevno

"Ustanova DES dužna je krajnjim korisnicima pripremati i ponuditi obrok prema unaprijed utvrđenom jelovniku, i to dvije vrste glavnog toplog jela šest dana u tjednu i dvije vrste paketa za nedjelju i blagdan (koji se dijeli subotom, odnosno dan uoči blagdana). Sastavnice s preporučenim bruto normativima namirnica propisane su jelovnikom. Obrok uključuje glavno jelo, prilog, kruh i voće. Ustanova DES obvezuje se za Božić, Novu godinu i Uskrs krajnjim korisnicima uz utvrđeni jelovnik i dvije vrste glavnog toplog jela, uz koje ide jedan komad svježeg voća, ponuditi i kolač", rekli su nam u Gradu.

Ugovor je sklopljen na iznos od 411.389,92 eura, a mjesečna potrošnja ovisi o broju korisnika koji su taj mjesec konzumirali obroke u Pučkoj kuhinji (dnevni broj korisnika, odnosno dnevno podijeljenih obroka varira od 200 do 315).

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Cropix Nikola Vilic/Cropix/Cropix Saša Burić/Cropix
Cropix

Zlouporabe u Pučkoj kuhinji se, tvrdi Jagoda Laco, lako mogu otkriti. Samo da je volje...

Saša Burić/Cropix

Ravnatelj Stenko DellOrco
 

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/misterij-nestalih-sirnica-i-budole-ima-li-na-listi-u-puckoj-kuhinji-mrtvih-dusa-i-prodanih-kartica-optuzbe-su-ozbiljne-1378117 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=1548563ff0e5df099fdf184079d29df33d68741a [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Misterij+nestalih+sirnica+i+bu%C4%91ole%3A+ima+li+na+listi+u+Pu%C4%8Dkoj+kuhinji+mrtvih+du%C5%A1a+i+prodanih+kartica%3F+Optu%C5%BEbe+su+ozbiljne&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fmisterij-nestalih-sirnica-i-budole-ima-li-na-listi-u-puckoj-kuhinji-mrtvih-dusa-i-prodanih-kartica-optuzbe-su-ozbiljne-1378117 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fmisterij-nestalih-sirnica-i-budole-ima-li-na-listi-u-puckoj-kuhinji-mrtvih-dusa-i-prodanih-kartica-optuzbe-su-ozbiljne-1378117 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => što se tamo događa? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
Splitšto se tamo događa?

Misterij nestalih sirnica i buđole: ima li na listi u Pučkoj kuhinji mrtvih duša i prodanih kartica? Optužbe su ozbiljne

Piše Mirela Goreta
4. travnja 2024. - 21:39

– Neistinita je tvrdnja da je podijeljeno 50 sirnica, neistinita je tvrdnja da prošle subote poslije 10 sati nije bilo sirnica. Istina je da je gospođa Laco u utorak dobila tri sirnice, kao i pečenicu. Gospođa Laco je u subotu došla na liniju nakon što je podijeljeno svih 300 obroka, o čemu imamo službenu evidenciju svih korisnika koji su obroke preuzeli.

ako se gospođa Laco u konačnici ne bi osjećala zakinuto, u utorak joj je Ustanova DES uručila tri velike sirnice, tri paketa pečenice i, kao poseban znak isprike, bocu ekstra djevičanskog ulja proizvedenog u našem masliniku – reagirao je Stenko DellOrco, ravnatelj Ustanove DES, na kritiku Jagode Laco, osnivačice splitske humanitarne udruge "Empatija" i samohranu majku troje djece.

Ona je, kao korisnica Pučke kuhinje smještene u spomenutoj ustanovi u subotu, uoči Uskrsa, obznanila kako je, skupa s kćerima, ostala bez sirnice i buđole iako je na vrijeme stigla na podjelu hrane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 17:55