StoryEditorOCM
ŽupanijaŠibenik-Knin

Šibenski SDP se poziva na Plenkovića: Hoće li se konačno stati na kraj projektu dugom 30 godina?

Piše M.P.
13. svibnja 2024. - 13:15

U šibenskom ABC-u održava se 27. sjednica Županijske skupštine Šibensko-kninske županije. Aktualni sat otvorio je SDP-ov vijećnik Ivan Bašić koji je nazočne podsjetio na obećanje Andreja Plenkovića, koji je prije nekoliko mjeseci u Šibeniku obećao konačnu izgradnju brze ceste Šibenik-Drniš-Knin.

- Možda je zbog Plenkovićevog obećanja sad dobar trenutak da se dobije ta cesta. Mislim da bi ova Skupština trebala zauzeti stav o tome i donijeti dokument kojim će se od Vlade zahtijevati da se krene u izgradnju trideset godina nakon što se prvi put počelo o tome raspravljati - rekao je Bašić.

Odgovorio mu je župan Marko Jelić.

- Predsjednik Uprave Hrvatskih cesta rekao da su predvidjeli sredstva za drnišku zaobilaznicu, što je najkompleksiniji dio ove priče. Osim što je Plenković obećao cestu, isto je govorio i ministar Butković. Županije nema nikakvu dokumentaciju o tome, jer se radi o državnoj cesti, a napravili smo, ili upravo radimo, sva izvlaštenja koja su tražena od nas - kazao je šibensko-kninski župan.

Redovna tema na Županijskoj skupštini bio je, dakako, i brod Tijat, koje je prošlog tjedna otegljen u brodogradilište Iskra u Šibeniku. Predsjedavajući Stipe Petrina inzistira na transparentnosti troškova.

- Nemamo pojma kakvi su ugovori, što se uopće dogovorilo s Iskrom i što će se raditi tijekom dokovanja Tijata - govorio je Petrina, tražeći da se Skupštini i javnosti dostave svi potpisani ugovori.

A takva su dva, kaže župan Jelić.

- I oni nisu tajni, uostalom novinari su svaki put pozivani na potpisivanje.

Na Županijskoj skupštini aktualizirana je i tema nedosttka liječnika po ambulantama u županiji, posebice se apostrofirala situacija na otoku Murteru, gdje se kao zamjena za liječnicu u mirovini nudi jedino rješenje ukrajinska liječnica koja još ima položiti tri ispita razlike na Medicinskom fakultetu.

- Svaka čast doktorici iz Ukrajine, ali nama treba rješenje odmah - poručila je Ivana Šimat (NLSP).

- Sad će eruptirati zahtjevi za turističkim ambulantama, a mi nemamo kadra ni za osnovnu i obiteljsku medicinu. Kriva je inertnost županijskih službi koje se bave time - podvukao je Stipe Petrina.

 

27. svibanj 2024 08:33