StoryEditorOCM
ŠibenikZELENA ŠKOLA

Šibenski učenici imat će električnu punionicu, novo pročelje i mediteranski vrt

Piše Kristinka Šćavina/Dom i dizajn
12. svibnja 2024. - 16:53

Početak radova na OŠ Petra Krešimira IV. u Šibeniku, vrijednih 4 milijuna kuna, očekuje se u trećem kvartalu ove godine

Opće je poznato da Šibenik posljednjih godina doživljava posvemašnji procvat, i to ne samo kulturnih, nego i infrastrukturnih projekata. Samo lani sagrađeni su novi studentski dom i vrtić, a ove se godine, među ostalim, planira obnova Osnovne škole Petra Krešimira IV., smještene u gradskoj četvrti Šubićevac. No, neće to biti klasična obnova u kojoj će ova obrazovna ustanova biti samo kozmetički ulickana. Pozivom na dodjelu bespovratnih sredstava Energetska obnova zgrada javnog sektora, koji se financira iz Mehanizma za oporavak i otpornost, Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine osnivaču je škole, Gradu Šibeniku, stavilo na raspolaganje bespovratna sredstva za obnovu tog objekta u iznosu od 2,1 milijun eura. Ukupna procijenjena vrijednost projekta s uključenim PDV-om je čak četiri milijuna eura. Grad Šibenik nedavno je pokrenuo javnu nabavu za obnovu škole, a očekivani je početak radova u trećem kvartalu ove godine, piše Dom i dizajn.

Svota za obnovu uistinu je velika, ali treba uzeti u obzir da je ova obrazovna ustanova ova obrazovna ustanova sagrađena1984. godine. Što će sve za taj novac biti napravljeno u školi koju pohađa 532 učenika u 28 razrednih odjeljenja, otkrila nam je njezina ravnateljica, prof. Žana Lasinović Klarić.

- Obnovit će se fasada, vanjska stolarija, renovirat će se krov školske sportske dvorane i zamijeniti parket, ugradit će se novi tehnički sustavi za grijanje, hlađenje, ventilaciju, klimatizaciju te dizalice topline. Ugradit će se i fotonaponski sustavi za proizvodnju električne energije za potrebe zgrade, zamijenit će se unutarnja rasvjeta, uvest će se daljinsko očitanje potrošnje energenata i vode te unaprijediti sustav za smanjenje potrošnje vode - govori ravnateljica.

Cilj projekta je provođenje dubinske obnove zgrade kojom će se kroz implementaciju mjera energetske učinkovitosti postići ušteda toplinske energije i smanjenje potrošnje godišnje primarne energije. Također, povećat će se udio energije iz obnovljivih izvora u godišnjoj isporučenoj energiji te postići značajno smanjenje emisije ugljikova dioksida.

- Mjere energetske učinkovitosti koje su obuhvaćene ovim projektom sastoje se od građevinskih, strojarskih i elektrotehničkih mjera, ali ovaj projekt uključuje i niz ostalih mjera, kao što su mjere povećanja sigurnosti u slučaju požara, uređenje zelene infrastrukture itd. Planirano je uređenje i ozelenjavanje postojećih zelenih površina te izvedba ozelenjenih pročelja zgrade, a naši djelatnici i učenici i dalje će vrijedno raditi na održavanju našeg malog mediteranskog vrta - kaže prof. Žana Lasinović Klarić.

Posebno je zanimljivo to što će se u sklopu projekta urediti parkiralište za bicikle te postaviti punionice za punjenje električnih bicikla i automobila s pripadajućom infrastrukturom, čime će se postići veća urbana mobilnost.

- Osnovna škola Petra Krešimira IV. velika je škola bogate i duge tradicije. Kreativnih ideja u radu, ali i odličnih realizacija, napretek. Posebno sam ponosna na djelatnike i učenike koji predanim radom ostvaruju velike uspjehe te svojim znanjima i vještinama mijenjaju svijet nabolje. Zato me veseli što ćemo dobiti jedan kvalitetan, uređen i lijep prostor za naše učenike i djelatnike. Svi rado sudjeluju u raznim aktivnostima i projektima. Rekla bih da škola istinski ima jedan svoj život. Sada će on, zasigurno, postati još ugodniji - uvjerena je prof. Žana Lasinović Klarić, piše Dom i dizajn

27. svibanj 2024 03:25