StoryEditorOCM
Glazbaslavljenje vinila

Nikad bogatije izdanje ‘Long play Daya‘ u Šibeniku donosi i diskografski povratak legendarne Nule

Piše Šibenski.hr
13. svibnja 2024. - 11:34

Krajem svibnja i početkom lipnja održat će se još jedan Longplay day Šibenik – manifestacija koja od 2013. godine slavi vinile i, naravno, glazbenu kulturu općenito. Organizatori, Kulturna udruga Fotopoetika, Udruga Kolektiv 4B i klub Azimut uz dugogodišnju podršku Turističke zajednice Grada Šibenik za razdoblje od 30. svibnja do 1. lipnja najavljuju bogat i šarolik program. LP ove godine donosi izložbu Močvarinih plakata,  promociju albuma „Superval” i „Album”, koncert Supervalovih izvođača te predstavljanje knjige „Album na dan” i sajam ploča i stripova. Prijave sudionika sajma ploča i stripova koji će se održati 1. lipnja su u tijeku.

ČETVRTAK, 30. SVIBNJA

Ovogodišnji program Longplay dayja Šibenik bit će održan 30. i 31. svibnja te 1. lipnja, a od četvrtka do subote, Šibenčane i goste grada očekuje bogat program. Već prvog dana s početkom u 20 sati u klubu Azimut bit će otvorena izložba plakata „25 godina Močvare”.

Na izložbi će biti predstavljen dio iz bogatog fundusa jedinstvenih plakata kultnog zagrebačkog kluba Močvara koji su 1999. osnovali akteri tadašnje nezavisne glazbene scene u okviru Udruženja za razvoj kulture „URK”.

Veliki dio Močvarnih plakata potpisuje zagrebački vizualni umjetnik Igor Hofbauer Hof. Osim njega, dio plakata potpisuju i umjetnici poput Ivana Erora i Milana Manojlovića Mancea ili grafičkih dizajnera Darka Kujundžića, Tomislava Vranića, ili pokojnog Ivice Baričevića. Tu su i predstavnici mlađe generacije autora kao što su Vanesa Matošević, Benjamin Beljan, Ena Jurov, Lovro Škiljić ili kolektiv This Town Needs Posters (Sven Sorić, Hrvoje Spudić).  Vrijedi spomenuti da je nekoliko Močvarnih plakta uvršteno u publikacije koje nude izbor najboljih koncertnih plakata, odnosno grafičkog dizajna u svijetu, poput „Handwritten: Expressive Lettering in the Digital Age“, autora Steven Hellera i Mirka Ilića te knjizi „The Art of Modern Rock: The Poster Explosion“, autora Paul Grushkina i Dennisa Kinga.

PETAK, 31. SVIBNJA

Petak je rezerviran za glazbu. U klubu Azimut bit će održana koncertna promocija prvog kompilacijskog albuma „Superval” iza kojeg stoji  produkcija istoimenog festivala srednjoškolskih bendova i platforma za promociju izvođača školskog uzrasta. Album izlazi 22. svibnja na vinilu i streaming platformama, a na njemu se  nalazi deset autorskih pjesama mladih bendova iz cijele Hrvatske. 

Dio njih nastupit će na koncertu u Šibeniku, u okviru programa LP daya, a oni su  Frequency, TereT i šibenski sve uspješniji bend Aracataka. Početak koncerta je u 21.30, ulaz je besplatan.

SUBOTA, 1. LIPNJA

Prva lipanjska subota rezervirana je za bogat LP dan jer već od 10 do 14 sati počinje sajam vinila i stripova s kojim je manifestacija počela davne 2013. godine s idejom da se obilježi Svjetski dan prodavaonice ploča (Record store day). Prijave sudionika sajma, kolekcionara i ljubitelja ploča su u tijeku, a zainteresirani sudionici mogu se prijaviti na e-mail longplaydaysi@gmail.com. Sudjelovanje je besplatno, a sajmene aktivnosti pratit će standardni DJ program odabranih DJ-jeva.

Osim toga, istog jutra, također ispred kluba Azimut, s početkom u 11 sati održat će se promocija knjige „Album na dan” skupine autora:  Ivan Palijan, Velimir Grgić, Dino Milić-Jakovlić, Marko Smiljić, Zoran Stajčić i Bojan Mandić.

Nakon toga, na istom mjestu, s početkom u 12 sati slijedi predstavljanje albuma kultne šibenske punk grupe Nula. Naziv albuma je  i više nego jednostavan - „Nula”, a uz album, ekipa će predstaviti i pripadajuće aktivnosti vezane za njegovo snimanje, odnosno izdavanje.

Sav program ovogodišnjeg LP-a održava se ispred kluba Azimut, uz podršku Turističke zajednice Grada Šibenika, a u organizaciji udruga Kolektiv 4B i Fotopoetiku te je besplatan za sve sudionike sva tri dana.

 

23. svibanj 2024 14:09