StoryEditorOCM
Ostalo‘trke priko krke‘

Sitno se broji do velikog oktanskog cirkusa: ‘Svi u ovom gradu zadovoljno trljaju ruke...‘

Piše Toni Veljača
7. svibnja 2024. - 15:04

Sitno se broji do najvećeg „oktanskog cirkusa” u Hrvatskoj. Ako ne računamo neprikosnoveni WRC, veće i važnije automobilističke utrke od Nagrade grada Skradina, u Hrvatskoj – nema. Popularno zvana „Trke priko Krke” na rasporedu je 18. i 19. svibnja, a ono što ovogodišnje, 18. izdanje posebno izdvaja u odnosu na sva prethodna je činjenica da će se na skradinskim zavojima održati i Prvenstvo Austrije. Osim toga, Nagrada grada Skradina bodovat će se i za Prvenstvo Hrvatske, Slovenije te za Međunarodno natjecanje. Čak četiri nacionalna prvenstva održat će se u Skradinu.

Sjajan je to podatak, ali i potvrda dobrog rada kojeg su, eto, prepoznali i u Austriji, naciji koja ima dugu i bogatu povijest u tom sportu. 

- Austrijanci su pratili naš rad i utrku u Skradinu. Napravili su pritisak na njihov savez da se Prvenstvo Austrije vozi u Skradinu i to je za nas sada jedan veliki iskorak što se tiče organizacije – kazao nam je predsjednik AK Mihovil, Robert Podrug.

O važnosti i veličini ovog sportskog događaja dovoljno govori podatak o broju vozača koji će sudjelovati u natjecanju. Njih čak 200 odmjerit će snage na skradinskoj utrci za koju će Podrug reći da je najbolja automobilistička brdska utrka u Hrvatskoj. 

- U Hrvatskoj sigurno, a vjerojatno i u ovom dijelu Europe – dodaje. 

image
Niksa Stipanicev/Cropix

Prijave, dok ovo pišemo su još otvorene, pa se ta brojka od 200 vozača do 10. svibnja, kada je krajnji rok za prijavu sudjelovanja možda i poveća. Ono što je već sada sigurno je da u Skradin pored domaćih vozača, dolaze Mađari, Slovenci, Austrijanci, Česi, Poljaci, Talijani...

- Imamo jednog vozača iz Švicarske, jedan je iz Luksemburga. Očekuje nas stvarno jedna lepeza dobrih vozača, ali i vrhunskih automobila. Dovoljno je reći da će u Skradinu voziti Austrijanac koji ima najbrži automobil u Europi! - ističe Podrug.

image
Niksa Stipanicev/Cropix

Sportskom spektaklu posebno se vesele i ugostitelji. Slobodnih kreveta u Skradinu više gotovo da i nema. Ruke zadovoljno trljaju i vlasnici kafića, restorana, suvenirnica, zapravo svi koji s turizmom i od turizma žive.

Nagrada grada Skradina postala je jedna od najprepoznatljivijih manifestacija u Skradinu, pa ne čudi stoga ni dugogodišnja podrška gradske vlasti.

- Grad apsolutno podržava održavanje ove utrke koja je između ostaloga važna i za promociju grada Skradina. Ako se ne varam ove godine vozi se i Prvenstvo Austrije, pa vjerujem da će i to privući posjetitelje u Skradin – kazao nam je gradonačelnik Skradina, Antonijo Brajković, dodajući kako bi smještajni kapaciteti na području Grada mogli biti u potpunosti popunjeni.

image
Niksa Stipanicev/Cropix/Cropix

- Ne samo u Skradinu, mislim da se traži krevet više i u okolnim mjestima. Ova manifestacija doprinijet će i turističkim rezultatima u predsezoni koji su za sada dobri, rekao bi čak i očekivani. Otvoren je ulaz u Nacionalni park Krka, voze brodovi, već oko Uskrsa krenula je predsezona i zadovoljni smo s onim što vidimo – zaključio je Brajković.

A zadovoljni će, vjerujemo, biti i svi ljubitelji automobilizma koji će prisustvovati na novom izdanju utrke koja je bez premca najveći sportski događaj u Županiji.

28. svibanj 2024 11:18