StoryEditorOCM
Životpripazite!

Ovo je pet znakova da se u vaš dom zavukla vlaga i plijesan: nemojte ih ignorirati, opasniji su nego što mislite...

Piše Sponzorirani sadržaj
9. svibnja 2024. - 08:00

Vlažnost i plijesan u domu mogu predstavljati ozbiljne probleme za zdravlje i udobnost stanovanja. Osim što mogu dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema za vas i vašu obitelj, mogu nanijeti i nepopravljive strukturne štete u vašem domu. Često su znakovi njihove prisutnosti suptilni, ali važno je obratiti pažnju na njih kako bi se spriječile moguće negativne posljedice.

Srećom, plijesan i vlagu lako možete  prepoznati! U nastavku pročitajte pet znakova koji bi vas trebali upozoriti na prisutnost ovih nametnika u vašem domu.

1. Neobjašnjivi zdravstveni simptomi

Ako primijetite često kašljanje, kihanje, suzne oči ili probleme s disanjem, posebno u zatvorenim prostorima, to bi moglo ukazivati na izloženost plijesni. Plijesan može otpuštati sitne čestice koje iritiraju dišne ​​puteve i mogu uzrokovati alergijske reakcije.

2. Pogoršane alergije

Ako već imate alergije, primijetit ćete da se simptomi pogoršavaju u vlažnom i pljesnivom okruženju. To je zato što plijesan može izazvati ili pojačati alergijske reakcije kod osoba osjetljivih na nju. Istražite područja u kojima su alergijske reakcije česte ili jače kako biste znali planirati rješenje.

3. Povećanje razine vlažnosti

Ako primijetite da je zrak u vašem domu postao vlažniji nego obično, to može biti znak da se u zraku nakuplja previše vlage. Vlažnost u zatvorenom prostoru veća od 60 posto pruža optimalno tlo i idealne uvjete za razmnožavanje plijesni. 

4. Trajna kondenzacija

Ako primijetite da se kondenzacija stalno pojavljuje na prozorima, zrcalima ili drugim hladnim površinama, to ukazuje na pretjeranu vlažnost u zatvorenom prostoru. U većini prostorija uglavnom ne možete tek tako poboljšati izolaciju te ova situacija može potaknuti rast plijesni na tim površinama.

5. Deformirane površine

Ako primijetite da su zidovi, stropovi ili podovi u vašem domu iskrivljeni ili deformirani, to može biti znak da je vlaga prodrla u unutrašnjost vašeg doma. Ovi deformirani dijelovi mogu biti uzrokovani rastom plijesni i trebaju se odmah riješiti kako bi se spriječilo daljnje širenje.

NAJBOLJE RJEŠENJE

Čuvajte dom i svoje zdravlje. U slučaju dugotrajnih simptoma obavezno se posavjetujte sa svojim liječnikom. Ako primijetite bilo koji od ovih znakova u svom domu, važno je poduzeti mjere kako biste riješili problem vlage i plijesni. Najvažnije je locirati izvor problema čišćenjem zahvaćenih područja te poboljšati i povećati ventilaciju.

Dakle, najvažnije je omogućiti stalni dotok svježeg zraka u vaš stan, a to ćete postići ugradnjom kvalitetnoga ventilacijskog sustava, najbolji na tržištu je Ventilacijski sustav I-VENT. Tako ćete smanjiti količinu vlage u prostorijama i spriječiti nastanak plijesni na zidu, kondenzata i neugodnog mirisa... Ukratko, sebi i svojoj obitelji poboljšat ćete kvalitetu stanovanja.

Svi I-VENT elementi imaju ugrađenu zaštitu od alergija, ali i buke. Tehnologija automatski odvodi potrošeni zrak s neugodnim mirisima, kao i suvišnu vlagu te štetne čestice, a u stan dovodi svježi filtrirani zrak. Na taj način sprječava nastanak plijesni i pojavu grinja, a onemogućuje i stvaranje propuha te prodor vanjske buke i prašine. Dodatna prednost je i to što je antialergijski filtar periv i ne treba ga mijenjati.

Ventilacijski sustav I-VENT ima i decentralizirani sistem koji funkcionira po načelu podtlaka. Uz to, dolazi i sa senzorima temperature te vlage s kojima je moguće kontrolirati regulaciju potrošenog zraka s obzirom na potrebu. Skraćeno rečeno, sustav automatski održava optimalnu razinu vlage u stanu te omjer CO2 te time omogućuje kvalitetniji zrak, a time i život.

Također, ventilacijski sustav I-VENT radi 24 sata dnevno, gotovo je nečujan, troši iznimno malo energije te ujedno uštedi do 30 posto više energije u odnosu na prozračivanje putem prozora.

ZAŠTO GA ODABRATI?

Cjenovno je pristupačan i iznimno jednostavan za montažu, a ima i moderan dizajn. Budući da se sustav ugrađuje brzo i bez potrebe za većim zahvatima, može ga se ugraditi u bilo koje godišnje doba, kao i u bilo kojoj fazi gradnje ili obnove. Dakle, u starogradnje, novogradnje i stanove u fazi renovacije. Sama montaža je brza i jednostavna te gotovo bez prašine prilikom ugradnje.

Ne očajavajte ako primijetite vlagu ili plijesan. Kontaktirajte stručnjake i učinite svoj dom ponovno sigurnim mjestom za sebe i svoju obitelj. Sve informacija o I-VENT ventilacijskim sustavima pronađite na njihovoj web-stranici.

Sadržaj je nastao u suradnji Native studija Slobodne Dalmacije i I-VENT d.o.o.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. svibanj 2024 13:15