stdClass Object ( [id] => 1383069 [title] => Splitski urolog Boban odgovara na pitanje zašto sve više muškaraca obolijeva od raka testisa? ‘Ovo je najčešći simptom‘ [alias] => zasto-sve-vise-mladih-muskaraca-obolijeva-od-raka-testisa-ovo-su-glavni-cimbenici-rizika-a-dva-su-najcesca-simptoma [catid] => 265 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Posljednjih godina bilježi se veliki porast karcinoma testisa kod mladih muškaraca. U svijetu se godišnje dijagnosticira otprilike 75.000 novih slučajeva u mladih muškaraca, i oko 9000 smrtnih ishoda. Ove podatke potvrdio nam je dr. Toni Boban, urolog na Klinici za urologiju splitskog KBC-a. Ujedno je istaknuo važnost preventivnih i samopregleda koji svakako pomažu da se karcinom otkrije na vrijeme i uspješno izliječi.

- Točno je da se bilježi porast incidencije tumora testisa, na godišnjoj razini 1 do 6 posto, međutim važno je naglasiti da je kvalitetna dijagnostika i liječenje istovremeno dovelo do značajnog pada smrtnosti od ove bolesti. Tumori testisa predstavljaju 1 do 2 posto svih karcinoma u muškaraca, a čine udio od 5 posto uroloških tumora koje liječimo na Klinici za urologiju.

Jasan čimbenik rizika koji je doveo do porasta incidencije ove bolesti u svijetu nije identificiran. Srećom, najčešće pacijente započnemo liječiti na vrijeme, kada je bolest još uvijek ograničena samo na testis (stadij I), što rezultira izvrsnim onkološkim ishodima.

Možete li objasniti što je mogući uzrok porasta baš tog karcinoma?

- Dosadašnje studije identificirale su brojne etiološke čimbenike koji doprinose razvoju ove bolesti. Jedan od najvažnijih je nespušteni testis (kriptorhizam), koji ako se kirurški ne zbrine u pedijatrijskoj dobi, nosi viši rizik razvoja raka testisa 4 do 6 puta nego u općoj populaciji. Kirurškim zbrinjavanjem prije puberteta taj rizik se snižava na 2 do 3 puta. Također uvijek treba imati na umu da je kod takvih pacijenata blago povišen rizik i kontralateralnog spuštenog testisa. Ostali čimbenici rizika su bijela rasa, pozitivna obiteljska anamneza na rak testisa. Ako je pacijent već liječen zbog tumora testisa jedne strane, preostali testis je također povišenog rizika za razvoj novog tumora.

Dakle, morfološki i funkcionalni poremećaji genitalne regije nose povećan rizik razvoja raka testisa, kao što su: kriptorhizam, hipospadija, poremećaji fertiliteta (smanjena plodnost ili neplodnost), poremećaji spolnog razvoja itd.

Nekoliko studija pokušava povezati uočenu povećanu incidenciju ove bolesti s modernom prehranom i/ili raznim okolišnim čimbenicima, nažalost još nismo dobili jednoznačan odgovor na pitanje što je uzrokovalo porast pojavnosti ove bolesti.

Pušenje povećava rizik

---

image

Tumor testisa se najčešće prezentira kao bezbolna “kvržica” koju pacijenti sami napipaju

/Shutterstock
---

Koji je najmlađi muškarac kod kojeg je otkriven ovaj karcinom?

- Urolozi liječe samo punoljetne osobe tako da osobno nemamo mnogo kliničkog iskustva s pedijatrijskom populacijom, a najmlađi pacijent s tumorom testisa na našoj klinici je imao 18 godina. Ono što nedvojbeno znamo iz epidemioloških studija je da su tumori testisa najčešći solidni tumor u mladih u dobi od 15 do 35 godina. Iako su tumori testisa u mlađoj populaciji mogući, oni su srećom mnogo rjeđi te prema literaturi čine samo 1 posto pedijatrijskih tumora. U velikoj većini se dijagnosticiraju na vrijeme, u lokaliziranom stadiju te su zabilježeni odlični onkološki ishodi u te djece.

Što se u našem načinu života promijenilo, a što bi možda moglo biti uzrok toj pojavi?

- Nemoguće je izdvojiti jedan uzrok koji je zaslužan za porast pojavnosti ove bolesti. Problematiku samog porasta pojavnosti raka testisa možemo povezati s porastom još jednog jednako važnog urološkog problema za koji smo naveli da pridonosi riziku razvoja tumora testisa: problemom plodnosti u mladih muškaraca. Muška neplodnost zahvaća 7 do 12 posto svih muškaraca, uzrokuje 30 posto svih slučajeva neplodnosti. Svim muškarcima koji se nose s ovim problemom savjetujemo redovne urološke ili samopreglede.

Od okolišnih čimbenika iz svakodnevnog života važno je izdvojiti pušenje cigareta te posebice marihuane, koja u korisnika povisuje rizik razvoja raka testisa za 2 puta u odnosu na opću populaciju. Kronična izloženost pesticidima povisuje rizik raka testisa do 3 puta. Što se prehrane tiče, nemamo jasne dokaze povezanosti bilo koje dijete s razvojem tumora testisa. Međutim, dokazan je protektivan učinak vitamina E.

Postoji li nasljedna sklonost?

- Da, dokazano je da članovi obitelji pacijenta s tumorom testisa imaju povećan rizik od razvoja ove bolesti. Među muškarcima koji boluju od tumora testisa, njih 1 do 3 posto ima člana obitelji s istom dijagnozom, što nam sugerira potencijalnu hereditarnu predispoziciju. Relativni rizik braće ili sinova muškarca s tumorom testisa je povišen 6 do 10 puta, stoga je važno pomno pratiti i redovno pregledavati tu populaciju muškaraca. Hereditarni tumor testisa nije onkološki nepovoljniji od sporadičnog, to jest zabilježnog u općoj populaciji.

---

image

Dr. Toni Boban: Bilo kakva sumnja prilikom samopregleda dovoljna je za odlazak liječniku ili izabranom urologu
 

Privatni album
---

Bezbolna ‘kvržica’

Koji su najočitiji simptomi karcinoma testisa, i koji su alarmantni znakovi zbog kojih se treba obratiti specijalistu urologu?

- Tumor testisa se najčešće prezentira kao bezbolna “kvržica” koju pacijenti sami napipaju ili kao incidentalni nalaz na ultrazvuku skrotuma. Drugim riječima, tumor testisa uglavnom ne daje specifične simptome dok ne progredira. Zato je od neizmjerne važnosti poznavanje vlastitog tijela te razvoj svijesti o ovoj bolesti u populaciji mladih muškaraca. Ne mogu dovoljno naglasiti važnost redovnog i kvalitetnog samopregleda svakog pojedinca.

Ako su simptomi ipak prisutni, najčešće je u pitanju skrotalna bol koja zahvaća 27 posto muškaraca. Važno je napomenuti da će 1 posto muškaraca s ginekomastijom imati u podlozi tumor testisa, a bol u leđima će razviti 11 posto muškaraca. Tumor testisa se može pratiti i iz krvnih nalaza, na raspolaganju su nam tri tumorska markera: BHCG, AFP i LDH. Oni nam služe kod inicijalne dijagnoze bolesti u određivanju stadija te kasnijeg praćenja uspješnosti liječenja, kao i potencijalnog povrata bolesti.

Stoga, bilo kakva sumnja prilikom samopregleda testisa, koliko god mala bila, dovoljna je za odlazak liječniku ili izabranom urologu. Nama u svakodnevnoj praksi takav pacijent oduzme svega nekoliko minuta, a možemo dobiti neizmjerno puno ranom detekcijom bolesti.

Otprilike 10 posto tumora testisa se inicijalno prezentira upalnom slikom, naša klinička praksa je nakon provedene antibiotske terapije obavezno uraditi još jedan pregled s nalazom ultrazvuka testisa te tumorskim markerima, gdje radimo svojevrstan “screening” na tumor testisa u ovoj populaciji.

Postupak liječenja

Kako se ovaj karcinom liječi, koja je procedura liječenja? Operacija, ili?

- Nakon što se pacijent javio urologu te je postavljena jasna klinička sumnja na tumor testisa, rade se krvne pretrage te određivanje stupnja proširenosti bolesti. Tumorske markere smo već spomenuli, a za određivanje proširenosti bolesti se koristi MSCT prsnog koša, trbuha i zdjelice. Jedna od povoljnih karakteristika ovog tumora da u pravilu metastazira na isto mjesto, uglavnom bez preskakanja redoslijeda: iz testisa ide u područje zvano retroperitoneum, koje se nalazi oko velikih krvnih žila u trbuhu iza crijeva, potom u prsni koš, stoga su nam ove sve pretrage od neizmjerne važnosti.

Nakon što smo odredili klinički stadij bolesti, bez obzira koji on bio, prvi korak je ukloniti testis s priležećim strukturama, tzv. radikalna orhiektomija. Zahvat se radi u općoj anesteziji, u području prepone kroz mali rez od nekoliko centimetara se ukloni testis sa svojim krvnim žilama i ovojnicama. Procedura je izrazito sigurna te minimalno mutilirajuća, pacijenti se otpuštaju idući dan na kućnu njegu. Idući korak nakon uspješnog kirurškog oporavka je nakon dospijeća patohistološkog nalaza individualna prezentacija svakog pacijenta na zajedničkom Timu za urološke tumore koji se održava jednom tjedno u suradnji onkologa i urologa, gdje multidisciplinarno donosimo odluke o liječenju naših pacijenata.

Ovisno o patohostološkim karakteristikama tumora te kliničkom stadiju, odlučujemo se za intenzivno praćenje pacijenata ili se ide na opciju kemoterapije na Klinici za onkologiju i radioterapiju. Moram naglasiti izvrsnu suradnju s našim onkolozima, u stalnom smo kontaktu oko pacijenata te se svi idući koraci u dijagnostici i liječenju donose isključivo zajednički temeljem dijaloga.

---

image

Dokazano je da članovi obitelji pacijenta s tumorom testisa imaju povećan rizik od razvoja ove bolesti

/Shutterstock
---

Savjetuje li se pohrana spermija u banku sperme prije kemoterapije i zračenja?

- Već smo spomenuli poveznicu infertiliteta i raka testisa, tako da gotovo 50 posto pacijenata s tumorom testisa ima inicijalno smanjen broj spermija (oligozoospermia), a u 10 posto pacijenata su odsutni (azoospermia). Također, gotovo svi pacijenti nakon kemoterapije će razviti azoospermiju, ali važno je naglasiti da će u 50 do 80 posto pacijenata doći do oporavka spermatogeneze dvije do pet godina nakon liječenja kemoterapijom. Iako se radioterapija u ovoj indikaciji gotovo više i ne koristi, oporavak spermatogeneze nastupa nakon dvije do tri godine.

Mi našim pacijentima savjetujemo pohranu sjemena (krioprezervaciju) već i prije samog kirurškog zahvata, neovisno hoće li kasnije biti potrebna kemoterapija u daljnjem liječenju. Sve se obavi u jedan dan te se tim postupkom ne odgađa daljnji tijek liječenja.

Izvrsni rezultati

Na koncu, koji su rezultati liječenja ako se karcinom otkrije na vrijeme? Koje su moguće posljedice nakon liječenja?

- Jako je važno bolest otkriti na vrijeme jer se najveći dio pacijenata izliječi samo operativnim zahvatom ili uz to jednim ciklusom “zaštitne” kemoterapije u određenim slučajevima nepovoljnijih karakteristika samog tumora. Za razliku od većine drugih sijela, tumor testisa danas u svijetu ima izvrsne onkološke rezultate, čak i inicijalno metastatske bolesti.

Možemo reći da naša uroonkologija metodama i rezultatima liječenja prati svjetske standarde. Rezultati petogodišnjeg preživljenja metastatskog raka testisa, u skupini seminomskih tumora su gotovo 96 posto, dok u skupini neseminoma, ovisno o raznim prognostičkim čimbenicima 67 do 89 posto. U najvećem broju slučajeva naši pacijenti ne trpe nikakve značajnije dugoročne posljedice.

Može li se na bilo koji način djelovati preventivno, osim što preporučujete samopreglede?

- Savjetovao bih svima generalnu brigu o svom tijelu i zdravlju, zdravu uravnoteženu prehranu, prestanak pušenja te izbjegavanje alkohola uz provođenje redovite tjelovježbe te regulaciju tjelesne težine. S obzirom na to da je ovo bolest koja se u najvećem broju razvije i raste bez alarmirajućih simptoma, na svakom od nas je da vodimo računa o svom zdravlju, čiji je neizostavni dio redoviti samopregled testisa.

Za kraj bi htio umiriti sve mlade muškarce koji sumnjaju ili strahuju od tumora testisa, pregled urologa je kratak, jednostavan, i za naše pacijente najvažnije – u potpunosti bezbolan. 

---

image

Pregled urologa je kratak, jednostavan i u potpunosti bezbolan

/Shutterstock
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Pregled urologa je kratak, jednostavan i za naše pacijente najvažnije – u potpunosti bezbolan. Ali na svakom od nas je da vodimo računa o svom zdravlju, čiji je neizostavni dio redoviti samopregled testisa [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => razgovor s urologom [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => Pregled urologa je kratak, jednostavan i za naše pacijente najvažnije – u potpunosti bezbolan. Ali na svakom od nas je da vodimo računa o svom zdravlju, čiji je neizostavni dio redoviti samopregled testisa razgovor s urologom 2 0 10561 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-04-23 11:38:57 [created_by] => 3141 [created_by_alias] => Javorka Luetić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-04-24 14:51:38 [modified_by] => 3141 [publish_up] => 2024-04-24 09:56:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 265 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovijia saznanja i savjeti za zdrav život. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, dom, obitelj [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Zdravlje [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Pregled urologa je kratak, jednostavan i za naše pacijente najvažnije – u potpunosti bezbolan. Ali na svakom od nas je da vodimo računa o svom zdravlju, čiji je neizostavni dio redoviti samopregled testisa [metadata] => robots= author= title=Splitski urolog Boban odgovara na pitanje zašto sve više muškaraca obolijeva od raka testisa? 'Ovo je najčešći simptom' page_title=Splitski urolog Boban odgovara na pitanje zašto sve više muškaraca obolijeva od raka testisa? 'Ovo je najčešći simptom' [metakey] => rak testisa, karcinom testisa, Toni Boban, [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/04\/23\/26992939.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/23\/21888128.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/23\/26106417.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/23\/26993466.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/23\/26993467.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Privatni album","Shutterstock","\/Shutterstock","\/Shutterstock","\/Shutterstock"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Dr. Toni Boban: Bilo kakva sumnja prilikom samopregleda dovoljna je za odlazak lije\u010dniku ili izabranom urologu
\n\u00a0<\/p>","

Jako je va\u017eno bolest otkriti na vrijeme<\/p>","

Pregled urologa je kratak, jednostavan i\u00a0u potpunosti bezbolan<\/p>","

Tumor testisa se naj\u010de\u0161\u0107e prezentira kao bezbolna \u201ckvr\u017eica\u201d koju pacijenti sami napipaju<\/p>","

Dokazano je da \u010dlanovi obitelji pacijenta s tumorom testisa imaju pove\u0107an rizik od razvoja ove bolesti<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["46:28","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1440x1920","hd_26992939_1920.jpg":"1920x1080","k_26992939_1280.jpg":"1280x1280","k_26992939_1024.jpg":"1024x1024","k_26992939_640.jpg":"640x640","k_26992939_480.jpg":"480x480","k_26992939_340.jpg":"340x340","k_26992939_220.jpg":"220x220","o_26992939_1280.jpg":"1280x1706","o_26992939_1024.jpg":"1024x1365","o_26992939_640.jpg":"640x853","o_26992939_480.jpg":"480x640","o_26992939_340.jpg":"340x453","o_26992939_220.jpg":"220x293","h_26992939_1280.jpg":"1280x854","h_26992939_1024.jpg":"1024x683","h_26992939_640.jpg":"640x427","h_26992939_480.jpg":"480x320","h_26992939_340.jpg":"340x227","h_26992939_220.jpg":"220x147","pp_26992939_1280.jpg":"1280x1628","pp_26992939_1024.jpg":"1024x1303","pp_26992939_640.jpg":"640x814","pp_26992939_480.jpg":"480x611","pp_26992939_340.jpg":"340x432","pp_26992939_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1000x517","hd_21888128_1920.jpg":"1920x1080","k_21888128_1280.jpg":"1280x1280","k_21888128_1024.jpg":"1024x1024","k_21888128_640.jpg":"640x640","k_21888128_480.jpg":"480x480","k_21888128_340.jpg":"340x340","k_21888128_220.jpg":"220x220","o_21888128_1280.jpg":"1280x661","o_21888128_1024.jpg":"1024x529","o_21888128_640.jpg":"640x330","o_21888128_480.jpg":"480x248","o_21888128_340.jpg":"340x175","o_21888128_220.jpg":"220x113","h_21888128_1280.jpg":"1280x854","h_21888128_1024.jpg":"1024x683","h_21888128_640.jpg":"640x427","h_21888128_480.jpg":"480x320","h_21888128_340.jpg":"340x227","h_21888128_220.jpg":"220x147","pp_21888128_1280.jpg":"1280x1628","pp_21888128_1024.jpg":"1024x1303","pp_21888128_640.jpg":"640x814","pp_21888128_480.jpg":"480x611","pp_21888128_340.jpg":"340x432","pp_21888128_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1000x667","hd_26106417_1920.jpg":"1920x1080","k_26106417_1280.jpg":"1280x1280","k_26106417_1024.jpg":"1024x1024","k_26106417_640.jpg":"640x640","k_26106417_480.jpg":"480x480","k_26106417_340.jpg":"340x340","k_26106417_220.jpg":"220x220","o_26106417_1280.jpg":"1280x853","o_26106417_1024.jpg":"1024x683","o_26106417_640.jpg":"640x426","o_26106417_480.jpg":"480x320","o_26106417_340.jpg":"340x226","o_26106417_220.jpg":"220x146","h_26106417_1280.jpg":"1280x854","h_26106417_1024.jpg":"1024x683","h_26106417_640.jpg":"640x427","h_26106417_480.jpg":"480x320","h_26106417_340.jpg":"340x227","h_26106417_220.jpg":"220x147","pp_26106417_1280.jpg":"1280x1628","pp_26106417_1024.jpg":"1024x1303","pp_26106417_640.jpg":"640x814","pp_26106417_480.jpg":"480x611","pp_26106417_340.jpg":"340x432","pp_26106417_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1278","hd_26993466_1920.jpg":"1920x1080","k_26993466_1280.jpg":"1280x1280","k_26993466_1024.jpg":"1024x1024","k_26993466_640.jpg":"640x640","k_26993466_480.jpg":"480x480","k_26993466_340.jpg":"340x340","k_26993466_220.jpg":"220x220","o_26993466_1280.jpg":"1280x852","o_26993466_1024.jpg":"1024x681","o_26993466_640.jpg":"640x426","o_26993466_480.jpg":"480x319","o_26993466_340.jpg":"340x226","o_26993466_220.jpg":"220x146","h_26993466_1280.jpg":"1280x854","h_26993466_1024.jpg":"1024x683","h_26993466_640.jpg":"640x427","h_26993466_480.jpg":"480x320","h_26993466_340.jpg":"340x227","h_26993466_220.jpg":"220x147","pp_26993466_1280.jpg":"1280x1628","pp_26993466_1024.jpg":"1024x1303","pp_26993466_640.jpg":"640x814","pp_26993466_480.jpg":"480x611","pp_26993466_340.jpg":"340x432","pp_26993466_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26993467_1920.jpg":"1920x1080","k_26993467_1280.jpg":"1280x1280","k_26993467_1024.jpg":"1024x1024","k_26993467_640.jpg":"640x640","k_26993467_480.jpg":"480x480","k_26993467_340.jpg":"340x340","k_26993467_220.jpg":"220x220","o_26993467_1280.jpg":"1280x853","o_26993467_1024.jpg":"1024x682","o_26993467_640.jpg":"640x426","o_26993467_480.jpg":"480x320","o_26993467_340.jpg":"340x226","o_26993467_220.jpg":"220x146","h_26993467_1280.jpg":"1280x854","h_26993467_1024.jpg":"1024x683","h_26993467_640.jpg":"640x427","h_26993467_480.jpg":"480x320","h_26993467_340.jpg":"340x227","h_26993467_220.jpg":"220x147","pp_26993467_1280.jpg":"1280x1628","pp_26993467_1024.jpg":"1024x1303","pp_26993467_640.jpg":"640x814","pp_26993467_480.jpg":"480x611","pp_26993467_340.jpg":"340x432","pp_26993467_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 265 [name] => Zdravlje [alias] => zdravlje [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 7 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4425993 Threads: 7 Questions: 141265611 Slow queries: 59973 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4215724 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 57 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zdravlje ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 265 [name] => Zdravlje [alias] => zdravlje [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/zdravlje ) ) [link] => /mozaik/zdravlje/zasto-sve-vise-mladih-muskaraca-obolijeva-od-raka-testisa-ovo-su-glavni-cimbenici-rizika-a-dva-su-najcesca-simptoma-1383069 [printLink] => /mozaik/zdravlje/zasto-sve-vise-mladih-muskaraca-obolijeva-od-raka-testisa-ovo-su-glavni-cimbenici-rizika-a-dva-su-najcesca-simptoma-1383069?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 451423 [name] => rak testisa [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => rak-testisa [link] => /tag/rak-testisa ) [1] => stdClass Object ( [id] => 681221 [name] => karcinom testisa [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-06-15 11:34:24 [main_article_id] => 0 [alias] => karcinom-testisa [link] => /tag/karcinom-testisa ) [2] => stdClass Object ( [id] => 638148 [name] => Toni Boban [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-05-08 13:10:36 [main_article_id] => 0 [alias] => toni-boban [link] => /tag/toni-boban ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Pregled urologa je kratak, jednostavan i za naše pacijente najvažnije – u potpunosti bezbolan. Ali na svakom od nas je da vodimo računa o svom zdravlju, čiji je neizostavni dio redoviti samopregled testisa [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => razgovor s urologom [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Splitski urolog Boban odgovara na pitanje zašto sve više muškaraca obolijeva od raka testisa? ‘Ovo je najčešći simptom‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3141 [name] => Javorka Luetić [username] => javorka-lueti [email] => javorka-lueti@sd.hr [password] => $2y$10$5nG3SklVzKARcZKbSEUQleN1B7rr3pudihHhhdwQReXNy8GUMmWNa [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/javorka-luetic-3141 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1659 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/f4e74d567055c008abcb8309219045e8?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/23/26992939.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Privatni album [mainImageDesc] =>

Dr. Toni Boban: Bilo kakva sumnja prilikom samopregleda dovoljna je za odlazak liječniku ili izabranom urologu
 

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/23/26992939.jpg [title] =>

Dr. Toni Boban: Bilo kakva sumnja prilikom samopregleda dovoljna je za odlazak liječniku ili izabranom urologu
 

Privatni album ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/23/21888128.jpg [title] =>

Jako je važno bolest otkriti na vrijeme

Shutterstock ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/23/26106417.jpg [title] =>

Pregled urologa je kratak, jednostavan i u potpunosti bezbolan

/Shutterstock ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/23/26993466.jpg [title] =>

Tumor testisa se najčešće prezentira kao bezbolna “kvržica” koju pacijenti sami napipaju

/Shutterstock ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/23/26993467.jpg [title] =>

Dokazano je da članovi obitelji pacijenta s tumorom testisa imaju povećan rizik od razvoja ove bolesti

/Shutterstock ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Posljednjih godina bilježi se veliki porast karcinoma testisa kod mladih muškaraca. U svijetu se godišnje dijagnosticira otprilike 75.000 novih slučajeva u mladih muškaraca, i oko 9000 smrtnih ishoda. Ove podatke potvrdio nam je dr. Toni Boban, urolog na Klinici za urologiju splitskog KBC-a. Ujedno je istaknuo važnost preventivnih i samopregleda koji svakako pomažu da se karcinom otkrije na vrijeme i uspješno izliječi.

- Točno je da se bilježi porast incidencije tumora testisa, na godišnjoj razini 1 do 6 posto, međutim važno je naglasiti da je kvalitetna dijagnostika i liječenje istovremeno dovelo do značajnog pada smrtnosti od ove bolesti. Tumori testisa predstavljaju 1 do 2 posto svih karcinoma u muškaraca, a čine udio od 5 posto uroloških tumora koje liječimo na Klinici za urologiju.

Jasan čimbenik rizika koji je doveo do porasta incidencije ove bolesti u svijetu nije identificiran. Srećom, najčešće pacijente započnemo liječiti na vrijeme, kada je bolest još uvijek ograničena samo na testis (stadij I), što rezultira izvrsnim onkološkim ishodima.

Možete li objasniti što je mogući uzrok porasta baš tog karcinoma?

- Dosadašnje studije identificirale su brojne etiološke čimbenike koji doprinose razvoju ove bolesti. Jedan od najvažnijih je nespušteni testis (kriptorhizam), koji ako se kirurški ne zbrine u pedijatrijskoj dobi, nosi viši rizik razvoja raka testisa 4 do 6 puta nego u općoj populaciji. Kirurškim zbrinjavanjem prije puberteta taj rizik se snižava na 2 do 3 puta. Također uvijek treba imati na umu da je kod takvih pacijenata blago povišen rizik i kontralateralnog spuštenog testisa. Ostali čimbenici rizika su bijela rasa, pozitivna obiteljska anamneza na rak testisa. Ako je pacijent već liječen zbog tumora testisa jedne strane, preostali testis je također povišenog rizika za razvoj novog tumora.

Dakle, morfološki i funkcionalni poremećaji genitalne regije nose povećan rizik razvoja raka testisa, kao što su: kriptorhizam, hipospadija, poremećaji fertiliteta (smanjena plodnost ili neplodnost), poremećaji spolnog razvoja itd.

Nekoliko studija pokušava povezati uočenu povećanu incidenciju ove bolesti s modernom prehranom i/ili raznim okolišnim čimbenicima, nažalost još nismo dobili jednoznačan odgovor na pitanje što je uzrokovalo porast pojavnosti ove bolesti.

Pušenje povećava rizik

---

image

Tumor testisa se najčešće prezentira kao bezbolna “kvržica” koju pacijenti sami napipaju

/Shutterstock
---

Koji je najmlađi muškarac kod kojeg je otkriven ovaj karcinom?

- Urolozi liječe samo punoljetne osobe tako da osobno nemamo mnogo kliničkog iskustva s pedijatrijskom populacijom, a najmlađi pacijent s tumorom testisa na našoj klinici je imao 18 godina. Ono što nedvojbeno znamo iz epidemioloških studija je da su tumori testisa najčešći solidni tumor u mladih u dobi od 15 do 35 godina. Iako su tumori testisa u mlađoj populaciji mogući, oni su srećom mnogo rjeđi te prema literaturi čine samo 1 posto pedijatrijskih tumora. U velikoj većini se dijagnosticiraju na vrijeme, u lokaliziranom stadiju te su zabilježeni odlični onkološki ishodi u te djece.

Što se u našem načinu života promijenilo, a što bi možda moglo biti uzrok toj pojavi?

- Nemoguće je izdvojiti jedan uzrok koji je zaslužan za porast pojavnosti ove bolesti. Problematiku samog porasta pojavnosti raka testisa možemo povezati s porastom još jednog jednako važnog urološkog problema za koji smo naveli da pridonosi riziku razvoja tumora testisa: problemom plodnosti u mladih muškaraca. Muška neplodnost zahvaća 7 do 12 posto svih muškaraca, uzrokuje 30 posto svih slučajeva neplodnosti. Svim muškarcima koji se nose s ovim problemom savjetujemo redovne urološke ili samopreglede.

Od okolišnih čimbenika iz svakodnevnog života važno je izdvojiti pušenje cigareta te posebice marihuane, koja u korisnika povisuje rizik razvoja raka testisa za 2 puta u odnosu na opću populaciju. Kronična izloženost pesticidima povisuje rizik raka testisa do 3 puta. Što se prehrane tiče, nemamo jasne dokaze povezanosti bilo koje dijete s razvojem tumora testisa. Međutim, dokazan je protektivan učinak vitamina E.

Postoji li nasljedna sklonost?

- Da, dokazano je da članovi obitelji pacijenta s tumorom testisa imaju povećan rizik od razvoja ove bolesti. Među muškarcima koji boluju od tumora testisa, njih 1 do 3 posto ima člana obitelji s istom dijagnozom, što nam sugerira potencijalnu hereditarnu predispoziciju. Relativni rizik braće ili sinova muškarca s tumorom testisa je povišen 6 do 10 puta, stoga je važno pomno pratiti i redovno pregledavati tu populaciju muškaraca. Hereditarni tumor testisa nije onkološki nepovoljniji od sporadičnog, to jest zabilježnog u općoj populaciji.

---

image

Dr. Toni Boban: Bilo kakva sumnja prilikom samopregleda dovoljna je za odlazak liječniku ili izabranom urologu
 

Privatni album
---

Bezbolna ‘kvržica’

Koji su najočitiji simptomi karcinoma testisa, i koji su alarmantni znakovi zbog kojih se treba obratiti specijalistu urologu?

- Tumor testisa se najčešće prezentira kao bezbolna “kvržica” koju pacijenti sami napipaju ili kao incidentalni nalaz na ultrazvuku skrotuma. Drugim riječima, tumor testisa uglavnom ne daje specifične simptome dok ne progredira. Zato je od neizmjerne važnosti poznavanje vlastitog tijela te razvoj svijesti o ovoj bolesti u populaciji mladih muškaraca. Ne mogu dovoljno naglasiti važnost redovnog i kvalitetnog samopregleda svakog pojedinca.

Ako su simptomi ipak prisutni, najčešće je u pitanju skrotalna bol koja zahvaća 27 posto muškaraca. Važno je napomenuti da će 1 posto muškaraca s ginekomastijom imati u podlozi tumor testisa, a bol u leđima će razviti 11 posto muškaraca. Tumor testisa se može pratiti i iz krvnih nalaza, na raspolaganju su nam tri tumorska markera: BHCG, AFP i LDH. Oni nam služe kod inicijalne dijagnoze bolesti u određivanju stadija te kasnijeg praćenja uspješnosti liječenja, kao i potencijalnog povrata bolesti.

Stoga, bilo kakva sumnja prilikom samopregleda testisa, koliko god mala bila, dovoljna je za odlazak liječniku ili izabranom urologu. Nama u svakodnevnoj praksi takav pacijent oduzme svega nekoliko minuta, a možemo dobiti neizmjerno puno ranom detekcijom bolesti.

Otprilike 10 posto tumora testisa se inicijalno prezentira upalnom slikom, naša klinička praksa je nakon provedene antibiotske terapije obavezno uraditi još jedan pregled s nalazom ultrazvuka testisa te tumorskim markerima, gdje radimo svojevrstan “screening” na tumor testisa u ovoj populaciji.

Postupak liječenja

Kako se ovaj karcinom liječi, koja je procedura liječenja? Operacija, ili?

- Nakon što se pacijent javio urologu te je postavljena jasna klinička sumnja na tumor testisa, rade se krvne pretrage te određivanje stupnja proširenosti bolesti. Tumorske markere smo već spomenuli, a za određivanje proširenosti bolesti se koristi MSCT prsnog koša, trbuha i zdjelice. Jedna od povoljnih karakteristika ovog tumora da u pravilu metastazira na isto mjesto, uglavnom bez preskakanja redoslijeda: iz testisa ide u područje zvano retroperitoneum, koje se nalazi oko velikih krvnih žila u trbuhu iza crijeva, potom u prsni koš, stoga su nam ove sve pretrage od neizmjerne važnosti.

Nakon što smo odredili klinički stadij bolesti, bez obzira koji on bio, prvi korak je ukloniti testis s priležećim strukturama, tzv. radikalna orhiektomija. Zahvat se radi u općoj anesteziji, u području prepone kroz mali rez od nekoliko centimetara se ukloni testis sa svojim krvnim žilama i ovojnicama. Procedura je izrazito sigurna te minimalno mutilirajuća, pacijenti se otpuštaju idući dan na kućnu njegu. Idući korak nakon uspješnog kirurškog oporavka je nakon dospijeća patohistološkog nalaza individualna prezentacija svakog pacijenta na zajedničkom Timu za urološke tumore koji se održava jednom tjedno u suradnji onkologa i urologa, gdje multidisciplinarno donosimo odluke o liječenju naših pacijenata.

Ovisno o patohostološkim karakteristikama tumora te kliničkom stadiju, odlučujemo se za intenzivno praćenje pacijenata ili se ide na opciju kemoterapije na Klinici za onkologiju i radioterapiju. Moram naglasiti izvrsnu suradnju s našim onkolozima, u stalnom smo kontaktu oko pacijenata te se svi idući koraci u dijagnostici i liječenju donose isključivo zajednički temeljem dijaloga.

---

image

Dokazano je da članovi obitelji pacijenta s tumorom testisa imaju povećan rizik od razvoja ove bolesti

/Shutterstock
---

Savjetuje li se pohrana spermija u banku sperme prije kemoterapije i zračenja?

- Već smo spomenuli poveznicu infertiliteta i raka testisa, tako da gotovo 50 posto pacijenata s tumorom testisa ima inicijalno smanjen broj spermija (oligozoospermia), a u 10 posto pacijenata su odsutni (azoospermia). Također, gotovo svi pacijenti nakon kemoterapije će razviti azoospermiju, ali važno je naglasiti da će u 50 do 80 posto pacijenata doći do oporavka spermatogeneze dvije do pet godina nakon liječenja kemoterapijom. Iako se radioterapija u ovoj indikaciji gotovo više i ne koristi, oporavak spermatogeneze nastupa nakon dvije do tri godine.

Mi našim pacijentima savjetujemo pohranu sjemena (krioprezervaciju) već i prije samog kirurškog zahvata, neovisno hoće li kasnije biti potrebna kemoterapija u daljnjem liječenju. Sve se obavi u jedan dan te se tim postupkom ne odgađa daljnji tijek liječenja.

Izvrsni rezultati

Na koncu, koji su rezultati liječenja ako se karcinom otkrije na vrijeme? Koje su moguće posljedice nakon liječenja?

- Jako je važno bolest otkriti na vrijeme jer se najveći dio pacijenata izliječi samo operativnim zahvatom ili uz to jednim ciklusom “zaštitne” kemoterapije u određenim slučajevima nepovoljnijih karakteristika samog tumora. Za razliku od većine drugih sijela, tumor testisa danas u svijetu ima izvrsne onkološke rezultate, čak i inicijalno metastatske bolesti.

Možemo reći da naša uroonkologija metodama i rezultatima liječenja prati svjetske standarde. Rezultati petogodišnjeg preživljenja metastatskog raka testisa, u skupini seminomskih tumora su gotovo 96 posto, dok u skupini neseminoma, ovisno o raznim prognostičkim čimbenicima 67 do 89 posto. U najvećem broju slučajeva naši pacijenti ne trpe nikakve značajnije dugoročne posljedice.

Može li se na bilo koji način djelovati preventivno, osim što preporučujete samopreglede?

- Savjetovao bih svima generalnu brigu o svom tijelu i zdravlju, zdravu uravnoteženu prehranu, prestanak pušenja te izbjegavanje alkohola uz provođenje redovite tjelovježbe te regulaciju tjelesne težine. S obzirom na to da je ovo bolest koja se u najvećem broju razvije i raste bez alarmirajućih simptoma, na svakom od nas je da vodimo računa o svom zdravlju, čiji je neizostavni dio redoviti samopregled testisa.

Za kraj bi htio umiriti sve mlade muškarce koji sumnjaju ili strahuju od tumora testisa, pregled urologa je kratak, jednostavan, i za naše pacijente najvažnije – u potpunosti bezbolan. 

---

image

Pregled urologa je kratak, jednostavan i u potpunosti bezbolan

/Shutterstock
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Privatni album Shutterstock /Shutterstock /Shutterstock /Shutterstock
Privatni album

Dr. Toni Boban: Bilo kakva sumnja prilikom samopregleda dovoljna je za odlazak liječniku ili izabranom urologu
 

Shutterstock

Jako je važno bolest otkriti na vrijeme

/Shutterstock

Pregled urologa je kratak, jednostavan i u potpunosti bezbolan

/Shutterstock

Tumor testisa se najčešće prezentira kao bezbolna “kvržica” koju pacijenti sami napipaju

/Shutterstock

Dokazano je da članovi obitelji pacijenta s tumorom testisa imaju povećan rizik od razvoja ove bolesti

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zdravlje/zasto-sve-vise-mladih-muskaraca-obolijeva-od-raka-testisa-ovo-su-glavni-cimbenici-rizika-a-dva-su-najcesca-simptoma-1383069 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=b3676c3c6600c38964e6034a15360ddd3d79e013 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Splitski+urolog+Boban+odgovara+na+pitanje+za%C5%A1to+sve+vi%C5%A1e+mu%C5%A1karaca+obolijeva+od+raka+testisa%3F+%E2%80%98Ovo+je+naj%C4%8De%C5%A1%C4%87i+simptom%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzdravlje%2Fzasto-sve-vise-mladih-muskaraca-obolijeva-od-raka-testisa-ovo-su-glavni-cimbenici-rizika-a-dva-su-najcesca-simptoma-1383069 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzdravlje%2Fzasto-sve-vise-mladih-muskaraca-obolijeva-od-raka-testisa-ovo-su-glavni-cimbenici-rizika-a-dva-su-najcesca-simptoma-1383069 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Pregled urologa je kratak, jednostavan i za naše pacijente najvažnije – u potpunosti bezbolan. Ali na svakom od nas je da vodimo računa o svom zdravlju, čiji je neizostavni dio redoviti samopregled testisa [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => razgovor s urologom [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
Zdravljerazgovor s urologom

Splitski urolog Boban odgovara na pitanje zašto sve više muškaraca obolijeva od raka testisa? ‘Ovo je najčešći simptom‘

Piše Javorka Luetić
24. travnja 2024. - 11:56
Dr. Toni Boban: Bilo kakva sumnja prilikom samopregleda dovoljna je za odlazak liječniku ili izabranom urologu  Privatni album

Posljednjih godina bilježi se veliki porast karcinoma testisa kod mladih muškaraca. U svijetu se godišnje dijagnosticira otprilike 75.000 novih slučajeva u mladih muškaraca, i oko 9000 smrtnih ishoda. Ove podatke potvrdio nam je dr. Toni Boban, urolog na Klinici za urologiju splitskog KBC-a. Ujedno je istaknuo važnost preventivnih i samopregleda koji svakako pomažu da se karcinom otkrije na vrijeme i uspješno izliječi.

- Točno je da se bilježi porast incidencije tumora testisa, na godišnjoj razini 1 do 6 posto, međutim važno je naglasiti da je kvalitetna dijagnostika i liječenje istovremeno dovelo do značajnog pada smrtnosti od ove bolesti. Tumori testisa predstavljaju 1 do 2 posto svih karcinoma u muškaraca, a čine udio od 5 posto uroloških tumora koje liječimo na Klinici za ur...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 09:54