StoryEditorOCM
ZdravljeZABORAVLJENO

Ovo čarobno zrno poboljšava zdravlje srca, drži tlak pod kontrolom te učinkovito smanjuje simptome anemije

Piše MOZAIK SD
12. svibnja 2024. - 08:31

Bob je povrće porijeklom sa Sredozemlja, oblikom pomalo nalik grahu, a bojom grašku pa ga djeca odmilja zovu „grahograšak”. Riječ je o vrlo zdravoj namirnici koja je nedovoljno zastupljena u našim jelovnicima. Ova mahunarka krupnog zrna veoma je bogata topljivim biljnim vlaknima koja su važna za dobru crijevnu peristaltiku te za održavanje šećera i kolesterola u krvi u poželjnim granicama, piše Živim.

image
Saša Burić/Cropix

Pun je vitamina i minerala

Od vitamina posebno je bogat vitaminom K (važnim za distribuciju kalcija u organizmu), vitaminima B skupine i vitaminom A, a od minerala fosforom (važan za funkcioniranje mozga), željezom i kalijem. Kalij je važan za pravilan rad srca, a manjak može dovesti do razdražljivosti, nepravilnog rada srca ili povišenog tlaka. I višak kalija može biti problematičan pa zato liječnici radije savjetuju korištenje namirnica bogatih kalijem, kao što je bob, iz kojih se on na prirodan i postupan način resorbira u organizmu.

Sa 100 g boba na dan zadovoljit ćete sve dnevne potrebe organizma za vlaknima te opskrbiti tijelo željezom, magnezijem i fosforom. Kod boba nemate straha od kolesterola niti od zasićenih masnih kiselina, jer su njihove vrijednosti zanemarive.

image
Saša Burić/Cropix

Zdravlje srca

Obiluje vlaknima, vitaminima, mineralima i proteinima, a redovita konzumacija tog povrća može učiniti čuda za zdravlje te pomoći u rješavanju brojnih zdravstvenih problema, uključujući ublažavanje simptoma Parkinsonove bolesti. Osim toga, može poboljšati zdravlje srca, držati pod kontrolom razinu kolesterola te učinkovito smanjiti simptome anemije. A tu je i dobrobit koja je svima draga, a to je pomoć u mršavljenju. Naime, velik udio vlakana u bobu pruža dugotrajan osjećaj sitosti pa stoga može olakšati smanjenje dnevnog kalorijskog unosa. Ne sadrži zasićene masti ni kolesterol, a od važnijih nutrijenata koje sadrži svakako treba spomenuti folnu kiselinu, tiamin, vitamine K i B6, bakar, selen, cink, kalij i magnezij. Bob je zapravo i vrlo jeftin način da unesete u organizam dnevnu dozu kvalitetnih nemasnih proteina.

Bob je i bogat izvor nutrijenata koji poboljšavaju zdravlje srca, a to su na prvom mjestu magnezij i kalij, koji pospješuju opuštanje krvnih žila te tako snižavaju krvni tlak i štite zdravlje srca.

image
Saša Burić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. svibanj 2024 03:43