StoryEditorOCM
Slanotrikovi za uspjeh

Ručak za prste polizat: carsko meso pečeno prema ovom receptu topi se u ustima od mekoće, a sočno je i ukusno kao nijedno

Piše T. S. M.
13. svibnja 2024. - 11:43

Carsko meso može biti prava delikatesa ako znate kaok ga napraviti, no može vas i duboko razočarati. Srećom, postoje male tajne za bolji uspjeh ovog jela. Jedna od njih glasi: pazite koje ćete carsko meso odabrati.

Najbolje je uzeti komad s podjednakim omjerom masnoće i mesnog tkiva, jer masnoća pri pečenju prožima meso i natapa ga čineći ga sočnim, no ako je ima previše, nakon što se otopi neće vam ostati gotovo ništa za jesti.

Carsko je meso najbolje peći u pećnici, premda ga neki volei  na roštilju, jer u pećnici će dobiti tretman kakav mu najbolje odgovara da bi postalo mekano i primamljivo.

Pecite ga dugo na nižoj temperaturi, a u samom finišu pojačajte pećnicu kako bi se korica zahrskavila.

Neki tvrde da je carskom mesu dovoljna samo sol da bi bilo ukusno, no svinjetina često ima miris koji nekima smeta. svrhu suzbijanja te neugodne arome bolje se osigurati pa mesu priuštiti marinadu koja će ga prožeti finim mirisima i okusima, a ujedno će mu pomoći da postane mekano i ostane sočno.

Fino pečeno carsko meso

Sastojci:

1 kg carskog mesa
150 ml temeljca (poslužit će i pola kocke za juhu pomiješane s navedenom količinom vode)
1 žlica ulja
glavica češnjaka (po želji)

Za marinadu

3 žlice ulja
2 žlice mljevene paprike
1 1/2 žlica soli
1 žlica senfa
1 žlica sušenog začinskog bilja (ružmarin, timijan, origano...)
1 žličica papra
1/2 limuna

Priprema:

Za marinadu pomiješajte ulje, papriku, sol, papar, senf, začinsko bilje te sok i koricu od pola limuna. Dobivenom mješavinom natrljajte meso koje ste prethodno posušili kuhinjskim ubrusom. Zamotajte ga u plastičnu foliju i ostavite barem 4 sata u hladnjaku, a najbolje preko noći.

Marinirano meso prebacite u posudu za pečenje u koju ste stavili ulje i temeljac te cijelu glavicu češnjaka paposudu prekrijte poklopcem (ili improvizirajte s folijom).

Pecite na 160 stupnjeva oko 2 sata, a zatim bocnite meso. Ako iz njega iscuri bistar sok i mekano je, meso je gotovo i treba ga samo zapeći kako bi uhvatilo koricu. U tom slučaju pojačajte temperaturu na 200-210 stupnjeva, ovisno o jačini pećnice i premjestite rešetku za pečenje na višu poziciju.

Ako je meso još tvrdo, a sok koji curi kad ga bocnete još nije bistar, pecite ga još pola 20-ak minuta pa provjerite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. svibanj 2024 08:31