stdClass Object ( [id] => 1347132 [title] => Petar Jakelić: Neshvatljivo mi je da netko maltretrira ženu, a oni koji to rade sliče na mog ‘Pijanog sivonju‘ [alias] => petar-jakelic-neshvatljivo-mi-je-da-netko-maltretrira-zenu-a-oni-koji-to-rade-slice-na-mog-pijanog-sivonju [catid] => 289 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ja sam sretan čovjek. Imam svoju obitelj i svoju umjetnost i to je najljepša životna komplementarnost, slaže se kao crveno i zeleno ili plavo i narančasto – kaže Petar Jakelić, vitalan i zadovoljan 85-godišnjak, dok obilazi izložbeni prostor u splitskoj Galeriji umjetnina.

Tu kustosica i muzejska savjetnica Iris Slade postavlja – u čitavom prizemlju – veliku retrospektivnu izložbu koja će obuhvatiti punih sedamdeset godina rada ovog uglednog umjetnika i professora emeritusa Sveučilišta u Splitu. Bit će otvorena 12. prosinca.

– Nakon ove izložbe ne moram više ništa – kaže Jakelić, ali očito je da se šali. Već u idućoj rečenici napomenut će kako stalno razmišlja o novim slikama. Hodajući gradom, onako uspravan i energičan, ništa ne propušta: promatra lica, tipove ljudi, inspiraciju će pronaći i u lokvici zaostaloj nakon kiše, a pogotovo u oblacima.

Zagledan u oblake

– Zastanite malo i promatrajte oblake, osobito one velike, bijele. Ja to često radim. Svašta ćete vidjeti, kako se u njima oblikuju i rastaču figure, slonovi, ptice, ljudske glave... Ta glava ubrzo mijenja svoje karakteristike, brada se uvlači ili postaje oštrija, pomalo se slika rasplinjuje i stvara se nova. Jednom sam u oblaku vidio savršeni ležeći ženski akt oblih bokova. Pamtim te brze slike. Danas ih, doduše, vi sa svojim pametnim telefonima možete snimiti i sačuvati, ali ja to ne radim. Imam onaj "pećinski" mobitel, prastari model, a služi mi da mi žena javi što trebam kupiti. Više mi ne treba – razlaže slikar i grafičar.

---

image

Žena je simbol mog kompletnog stvaralaštva, zaštitni znak i nešto najljepše što je Bog stvorio

Paun PaunoviĆ/Cropix
---

Veoma je ugodno s njim razgovarati. Diže raspoloženje i moral. Niti se na što žali, niti spominje probleme, dijagnoze i stres. "Drugi neka grintaju, ja sam odlučio guštati u životu", kaže.

Njegova retrospektivna izložba obuhvaća oko 120 radova, a najstariji je iz daleke 1953. godine. Tada je, još kao dječak, portretirao svoga brata Vladu, jednog od osmorice, koliko ih je bilo u brojnoj obitelji u Prugovu, gdje je rođen. Danas ih je ostalo pet. Rijetko je inače radio portrete, a osobito je bježao od naručenih – takvi radovi ubijaju maštu i kradu slobodu.

Svi njegovi radovi uglavnom su imaginacije, snovi, fantazije. Često su ga uspoređivali s Marcom Chagallom, stil mu je određivan kao poetski nadrealizam, a on sam najviše cijeni Leonarda, Michelangela, Meštrovića i Picassa, a u likovnost je asimilirao ponešto i od mnogih drugih umjetnika poput Bukovca, Renoira, Tiziana i Vermeera.

Što se Vermeera tiče, upravo na budućoj izložbi moći će se vidjeti jedna njegova refleksija na čuvenu "Djevojku s bisernom naušnicom". Naslikao ju je po liku svoje male susjede koja je prilično nalikovala na nizozemsku djevojku iz 17. stoljeća, a biser nosi na dlanu. Slika nosi naziv "Pred oluju".

Motiv žene

No, o svemu tome veoma opsežno i stručno piše Iris Slade u katalogu koji prati izložbu; "protrčavši" kroz napola dovršen postav, ne može se ne uočiti veoma čest motiv sela i domaćih životinja, osobito bika. Također, jedan od glavnih motiva je žena.

Jakelić u životu zapravo nije proveo previše godina u Prugovu, selu udaljenom od Splita jedva 25 kilometara. Već u Drugom svjetskom ratu i nakon njega život je braću razbacao po školama i domovima. Petra je prvo odveo u Čitluk, Kaštela i Trogir pa u Split, a kasnije na studij u Beograd, ali – ti prvi utisci ostali su ubilježeni u njemu kao trajni pečat. Gladovalo se, volovi su značili život i ono malo hrane, uz njihovu pomoć orala se škrta zemlja, više kamenja i "škalje" nego plodnog tla.

– Tamo sam vidio čovjeka i njegovu borbu za život od iskona. Sve što sam upio u najranijem djetinjstvu kasnije sam izmaštao u slikama. Doživio sam glad – znali smo i travu kuhati, bez ulja i soli – i sušu. Jednoga ljeta nije palo ni kapi kiše pa smo pješačili do Muća po vodu. Kada sam stigao u Trogir, taj grad-muzej, i vidio Radovanov portal, to je za mene bilo – ma što Louvre!

---

image

Držim da je onaj koji se rodi s talentom dužan taj blagoslov i razvijati

Vojko BaŠić/Cropix
---

I tu se more trajno naselilo u meni, a ja u njemu. Naravno, i žene su uvijek na mojim slikama. Imao sam mnogo braće, a ni jednu sestru, a jako sam je želio. Zato sam je izmislio i stvorio na platnu. Žena je simbol mog kompletnog stvaralaštva, zaštitni znak i nešto najljepše što je Bog stvorio. Ona donosi na svijet novi život, a mi muškarci smo samo posrednici, često to kažem. Kako je ne voljeti i ne poštovati, premda i ona može imati i mana kao i svaki čovjek?

Mala akademija

– Ali u zadnje vrijeme sve češće čitam o nasilju prema ženama. Osobno mi je neshvatljivo da netko maltretrira ženu, a oni koji to rade sliče na mog "Pijanog sivonju", rad iz sedamdesetih, pokazuje umjetni groteskan lik još jednog bika, s ljudskim licem – kaže Jakelić.

U Splitu je Jakelić pohađao Školu za primijenjene umjetnosti. On je naziva "malom akademijom" zbog vrsnih profesora i njihova sjajnog pedagoškog pristupa. Radio je dan i noć, posebno se nastojeći izvještiti u crtanju ljudskog lika. Kada se to savlada, kaže, onda se možeš poigravati figurama do mile volje, postavljati i prepletati udove na način nemoguć u stvarnosti. Takav je i jedan od najnovijih radova, "Preplet jeseni" s lijepim ženama u nemogućim pozama, nerazmjernih, a ipak skladnih udova i plodovima koji kao da su se prelili iz roga obilja.

– Slično se i pjesnik poigrava riječima. Moj veliki prijatelj Tonči Petrasov Marović imao je na zidu zalijepljen papir na kome je bilježio riječi, čudne, nepostojeće, izmaštane, skrojene, koje su samo nalikovale onima koje koristimo u govoru. Poneka bi mu uvijek zatrebala – prisjeća se slikar i zaključuje: – U umjetnosti je jedino pravilo – da pravila nema.

---

image

Doživio sam glad – znali smo i travu kuhati, bez ulja i soli – i sušu

Vojko Bašić/Cropix
---

Poznato je da je Petar Jakelić jedan od najstarijih suradnika "Slobodne Dalmacije". Prvi svoj crtež, "Dječaka s knjigom", donio je u zgradu na Pazaru uredniku Sibi Kvesiću sredinom pedesetih i nastavio suradnju desetljećima; također, dok je studirao u Beogradu, radio je ilustracije za više tamošnjih novina i lijepo zarađivao, tako da je sam financirao školovanje.

Kasnije se sve posložilo u uredan građanski život: brak, djeca, profesura, atelijer, izložbe.

– Držim da je onaj koji se rodi s talentom dužan taj blagoslov i razvijati – nastavlja naš sugovornik te napominje kako voli dobrotu i ljepotu, a tamo gdje je ružnoća i zloća – on ne stanuje.

Ipak, malo ironije može se i kod njega naći. Nekoliko crteža, nazvanih "Govornici", predstavljaju životinje u govorničkom zanosu. Jedan magarac jako je teatralan, a bik (opet bik!) nasrće na govornički pult kao na dušmanina.

– To sam nekada davno crtao na raznim sastancima kojima je trebalo prisustvovati. Nemam pojma što su govorili, ali tako sam ih vidio, a kako uvijek u džepu imam blok i olovku, kratio sam vrijeme crtajući – pojašnjava.

Premda voli dobrotu i ljepotu, Jakelić nije zaobišao teške teme poput rata, gladi i suše – vidio ih je i proživio. Ali oko jedne slike nikako se nismo mogli složiti. Među svim onim njegovim pupastim i svježim djevojkama crni se sredovječna udovica, u poluprofilu. Iris Slade, stručnjak, i ja, laik, rekosmo mu da je zločesta kao vrag.

Slikar to ne vidi, brani je. Ne da na žene – i gotovo. •

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => 70 GODINA UMJETNOSTI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => 70 GODINA UMJETNOSTI 2 0 7064 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-12-11 12:11:03 [created_by] => 3140 [created_by_alias] => Jasmina Parić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-12-13 14:16:32 [modified_by] => 3140 [publish_up] => 2023-12-13 12:02:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 289 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti s područja slikarstva. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, kultura, slikarstvo [secure] => 0 [page_title] => Slikarstvo [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Petar Jakelić: Neshvatljivo mi je da netko maltretrira ženu, a oni koji to rade sliče na mog "Pijanog sivonju" page_title=Petar Jakelić: Neshvatljivo mi je da netko maltretrira ženu, a oni koji to rade sliče na mog "Pijanog sivonju" [metakey] => Petar Jakelić, Galerija umjetnina, izložba, slikar, Iris Slade [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/12\/11\/26171793.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/11\/26171792.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/11\/26171782.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/11\/24610473.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/11\/24610472.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Paun Paunovi\u0106\/Cropix","Paun Paunovi\u0106\/Cropix","Paun Paunovi\u0106\/Cropix","Vojko Ba\u0160i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Petar Jakeli\u0107: Ja sam sretan \u010dovjek. Imam svoju obitelj i svoju umjetnost i to je najljep\u0161a \u017eivotna komplementarnost<\/p>","

Retrospektiva u Galeriji umjetnina u Splitu obilje\u017eava skoro 70 godina rada Petra Jakeli\u0107a<\/p>","

\u017dena je simbol mog kompletnog stvarala\u0161tva, za\u0161titni znak i ne\u0161to najljep\u0161e \u0161to je Bog stvorio<\/p>","

Dr\u017eim da je onaj koji se rodi s talentom du\u017ean taj blagoslov i razvijati<\/p>","

Do\u017eivio sam glad \u2013 znali smo i travu kuhati, bez ulja i soli \u2013 i su\u0161u<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1393","hd_26171793_1920.jpg":"1920x1080","k_26171793_1280.jpg":"1280x1280","k_26171793_1024.jpg":"1024x1024","k_26171793_640.jpg":"640x640","k_26171793_480.jpg":"480x480","k_26171793_340.jpg":"340x340","k_26171793_220.jpg":"220x220","o_26171793_1280.jpg":"1280x928","o_26171793_1024.jpg":"1024x742","o_26171793_640.jpg":"640x464","o_26171793_480.jpg":"480x348","o_26171793_340.jpg":"340x246","o_26171793_220.jpg":"220x159","h_26171793_1280.jpg":"1280x854","h_26171793_1024.jpg":"1024x683","h_26171793_640.jpg":"640x427","h_26171793_480.jpg":"480x320","h_26171793_340.jpg":"340x227","h_26171793_220.jpg":"220x147","pp_26171793_1280.jpg":"1280x1628","pp_26171793_1024.jpg":"1024x1303","pp_26171793_640.jpg":"640x814","pp_26171793_480.jpg":"480x611","pp_26171793_340.jpg":"340x432","pp_26171793_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2918","hd_26171792_1920.jpg":"1920x1080","k_26171792_1280.jpg":"1280x1280","k_26171792_1024.jpg":"1024x1024","k_26171792_640.jpg":"640x640","k_26171792_480.jpg":"480x480","k_26171792_340.jpg":"340x340","k_26171792_220.jpg":"220x220","o_26171792_1280.jpg":"1280x1945","o_26171792_1024.jpg":"1024x1556","o_26171792_640.jpg":"640x972","o_26171792_480.jpg":"480x729","o_26171792_340.jpg":"340x516","o_26171792_220.jpg":"220x334","h_26171792_1280.jpg":"1280x854","h_26171792_1024.jpg":"1024x683","h_26171792_640.jpg":"640x427","h_26171792_480.jpg":"480x320","h_26171792_340.jpg":"340x227","h_26171792_220.jpg":"220x147","pp_26171792_1280.jpg":"1280x1628","pp_26171792_1024.jpg":"1024x1303","pp_26171792_640.jpg":"640x814","pp_26171792_480.jpg":"480x611","pp_26171792_340.jpg":"340x432","pp_26171792_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1339","hd_26171782_1920.jpg":"1920x1080","k_26171782_1280.jpg":"1280x1280","k_26171782_1024.jpg":"1024x1024","k_26171782_640.jpg":"640x640","k_26171782_480.jpg":"480x480","k_26171782_340.jpg":"340x340","k_26171782_220.jpg":"220x220","o_26171782_1280.jpg":"1280x892","o_26171782_1024.jpg":"1024x714","o_26171782_640.jpg":"640x446","o_26171782_480.jpg":"480x334","o_26171782_340.jpg":"340x237","o_26171782_220.jpg":"220x153","h_26171782_1280.jpg":"1280x854","h_26171782_1024.jpg":"1024x683","h_26171782_640.jpg":"640x427","h_26171782_480.jpg":"480x320","h_26171782_340.jpg":"340x227","h_26171782_220.jpg":"220x147","pp_26171782_1280.jpg":"1280x1628","pp_26171782_1024.jpg":"1024x1303","pp_26171782_640.jpg":"640x814","pp_26171782_480.jpg":"480x611","pp_26171782_340.jpg":"340x432","pp_26171782_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24610473_1920.jpg":"1920x1080","k_24610473_1280.jpg":"1280x1280","k_24610473_1024.jpg":"1024x1024","k_24610473_640.jpg":"640x640","k_24610473_480.jpg":"480x480","k_24610473_340.jpg":"340x340","k_24610473_220.jpg":"220x220","o_24610473_1280.jpg":"1280x853","o_24610473_1024.jpg":"1024x682","o_24610473_640.jpg":"640x426","o_24610473_480.jpg":"480x320","o_24610473_340.jpg":"340x226","o_24610473_220.jpg":"220x146","h_24610473_1280.jpg":"1280x854","h_24610473_1024.jpg":"1024x683","h_24610473_640.jpg":"640x427","h_24610473_480.jpg":"480x320","h_24610473_340.jpg":"340x227","h_24610473_220.jpg":"220x147","pp_24610473_1280.jpg":"1280x1628","pp_24610473_1024.jpg":"1024x1303","pp_24610473_640.jpg":"640x814","pp_24610473_480.jpg":"480x611","pp_24610473_340.jpg":"340x432","pp_24610473_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24610472_1920.jpg":"1920x1080","k_24610472_1280.jpg":"1280x1280","k_24610472_1024.jpg":"1024x1024","k_24610472_640.jpg":"640x640","k_24610472_480.jpg":"480x480","k_24610472_340.jpg":"340x340","k_24610472_220.jpg":"220x220","o_24610472_1280.jpg":"1280x853","o_24610472_1024.jpg":"1024x682","o_24610472_640.jpg":"640x426","o_24610472_480.jpg":"480x320","o_24610472_340.jpg":"340x226","o_24610472_220.jpg":"220x146","h_24610472_1280.jpg":"1280x854","h_24610472_1024.jpg":"1024x683","h_24610472_640.jpg":"640x427","h_24610472_480.jpg":"480x320","h_24610472_340.jpg":"340x227","h_24610472_220.jpg":"220x147","pp_24610472_1280.jpg":"1280x1628","pp_24610472_1024.jpg":"1024x1303","pp_24610472_640.jpg":"640x814","pp_24610472_480.jpg":"480x611","pp_24610472_340.jpg":"340x432","pp_24610472_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 289 [name] => Slikarstvo [alias] => slikarstvo [description] => [parent] => 256 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 5 [params] => {"inheritFrom":"256","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7636485 Threads: 6 Questions: 1552454909 Slow queries: 4730799 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111251223 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura/slikarstvo ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /kultura/slikarstvo/petar-jakelic-neshvatljivo-mi-je-da-netko-maltretrira-zenu-a-oni-koji-to-rade-slice-na-mog-pijanog-sivonju-1347132 [printLink] => /kultura/slikarstvo/petar-jakelic-neshvatljivo-mi-je-da-netko-maltretrira-zenu-a-oni-koji-to-rade-slice-na-mog-pijanog-sivonju-1347132?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 254722 [name] => petar jakelić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => petar-jakelic [link] => /tag/petar-jakelic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 296422 [name] => galerija umjetnina [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => galerija-umjetnina [link] => /tag/galerija-umjetnina ) [2] => stdClass Object ( [id] => 299363 [name] => izložba [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => izlozba [link] => /tag/izlozba ) [3] => stdClass Object ( [id] => 241776 [name] => slikar [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => slikar [link] => /tag/slikar ) [4] => stdClass Object ( [id] => 609718 [name] => Iris Slade [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-06-04 08:02:28 [main_article_id] => 0 [alias] => iris-slade [link] => /tag/iris-slade ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => 70 GODINA UMJETNOSTI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Petar Jakelić: Neshvatljivo mi je da netko maltretrira ženu, a oni koji to rade sliče na mog ‘Pijanog sivonju‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3140 [name] => Jasmina Parić [username] => jasmina-pari [email] => jasmina-pari@sd.hr [password] => $2y$10$1L008t4mPN7O0CtaqZQnReoRohc3bl25o/s9Zwi5FMl5bzIbeqIQS [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/jasmina-paric-3140 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1658 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/3fe4790be360d956058d3295e5cd3dae?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/11/26171793.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Paun PaunoviĆ/Cropix [mainImageDesc] =>

Petar Jakelić: Ja sam sretan čovjek. Imam svoju obitelj i svoju umjetnost i to je najljepša životna komplementarnost

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/11/26171793.jpg [title] =>

Petar Jakelić: Ja sam sretan čovjek. Imam svoju obitelj i svoju umjetnost i to je najljepša životna komplementarnost

Paun PaunoviĆ/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/11/26171792.jpg [title] =>

Retrospektiva u Galeriji umjetnina u Splitu obilježava skoro 70 godina rada Petra Jakelića

Paun PaunoviĆ/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/11/26171782.jpg [title] =>

Žena je simbol mog kompletnog stvaralaštva, zaštitni znak i nešto najljepše što je Bog stvorio

Paun PaunoviĆ/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/11/24610473.jpg [title] =>

Držim da je onaj koji se rodi s talentom dužan taj blagoslov i razvijati

Vojko BaŠić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/11/24610472.jpg [title] =>

Doživio sam glad – znali smo i travu kuhati, bez ulja i soli – i sušu

Vojko Bašić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Ja sam sretan čovjek. Imam svoju obitelj i svoju umjetnost i to je najljepša životna komplementarnost, slaže se kao crveno i zeleno ili plavo i narančasto – kaže Petar Jakelić, vitalan i zadovoljan 85-godišnjak, dok obilazi izložbeni prostor u splitskoj Galeriji umjetnina.

Tu kustosica i muzejska savjetnica Iris Slade postavlja – u čitavom prizemlju – veliku retrospektivnu izložbu koja će obuhvatiti punih sedamdeset godina rada ovog uglednog umjetnika i professora emeritusa Sveučilišta u Splitu. Bit će otvorena 12. prosinca.

– Nakon ove izložbe ne moram više ništa – kaže Jakelić, ali očito je da se šali. Već u idućoj rečenici napomenut će kako stalno razmišlja o novim slikama. Hodajući gradom, onako uspravan i energičan, ništa ne propušta: promatra lica, tipove ljudi, inspiraciju će pronaći i u lokvici zaostaloj nakon kiše, a pogotovo u oblacima.

Zagledan u oblake

– Zastanite malo i promatrajte oblake, osobito one velike, bijele. Ja to često radim. Svašta ćete vidjeti, kako se u njima oblikuju i rastaču figure, slonovi, ptice, ljudske glave... Ta glava ubrzo mijenja svoje karakteristike, brada se uvlači ili postaje oštrija, pomalo se slika rasplinjuje i stvara se nova. Jednom sam u oblaku vidio savršeni ležeći ženski akt oblih bokova. Pamtim te brze slike. Danas ih, doduše, vi sa svojim pametnim telefonima možete snimiti i sačuvati, ali ja to ne radim. Imam onaj "pećinski" mobitel, prastari model, a služi mi da mi žena javi što trebam kupiti. Više mi ne treba – razlaže slikar i grafičar.

---

image

Žena je simbol mog kompletnog stvaralaštva, zaštitni znak i nešto najljepše što je Bog stvorio

Paun PaunoviĆ/Cropix
---

Veoma je ugodno s njim razgovarati. Diže raspoloženje i moral. Niti se na što žali, niti spominje probleme, dijagnoze i stres. "Drugi neka grintaju, ja sam odlučio guštati u životu", kaže.

Njegova retrospektivna izložba obuhvaća oko 120 radova, a najstariji je iz daleke 1953. godine. Tada je, još kao dječak, portretirao svoga brata Vladu, jednog od osmorice, koliko ih je bilo u brojnoj obitelji u Prugovu, gdje je rođen. Danas ih je ostalo pet. Rijetko je inače radio portrete, a osobito je bježao od naručenih – takvi radovi ubijaju maštu i kradu slobodu.

Svi njegovi radovi uglavnom su imaginacije, snovi, fantazije. Često su ga uspoređivali s Marcom Chagallom, stil mu je određivan kao poetski nadrealizam, a on sam najviše cijeni Leonarda, Michelangela, Meštrovića i Picassa, a u likovnost je asimilirao ponešto i od mnogih drugih umjetnika poput Bukovca, Renoira, Tiziana i Vermeera.

Što se Vermeera tiče, upravo na budućoj izložbi moći će se vidjeti jedna njegova refleksija na čuvenu "Djevojku s bisernom naušnicom". Naslikao ju je po liku svoje male susjede koja je prilično nalikovala na nizozemsku djevojku iz 17. stoljeća, a biser nosi na dlanu. Slika nosi naziv "Pred oluju".

Motiv žene

No, o svemu tome veoma opsežno i stručno piše Iris Slade u katalogu koji prati izložbu; "protrčavši" kroz napola dovršen postav, ne može se ne uočiti veoma čest motiv sela i domaćih životinja, osobito bika. Također, jedan od glavnih motiva je žena.

Jakelić u životu zapravo nije proveo previše godina u Prugovu, selu udaljenom od Splita jedva 25 kilometara. Već u Drugom svjetskom ratu i nakon njega život je braću razbacao po školama i domovima. Petra je prvo odveo u Čitluk, Kaštela i Trogir pa u Split, a kasnije na studij u Beograd, ali – ti prvi utisci ostali su ubilježeni u njemu kao trajni pečat. Gladovalo se, volovi su značili život i ono malo hrane, uz njihovu pomoć orala se škrta zemlja, više kamenja i "škalje" nego plodnog tla.

– Tamo sam vidio čovjeka i njegovu borbu za život od iskona. Sve što sam upio u najranijem djetinjstvu kasnije sam izmaštao u slikama. Doživio sam glad – znali smo i travu kuhati, bez ulja i soli – i sušu. Jednoga ljeta nije palo ni kapi kiše pa smo pješačili do Muća po vodu. Kada sam stigao u Trogir, taj grad-muzej, i vidio Radovanov portal, to je za mene bilo – ma što Louvre!

---

image

Držim da je onaj koji se rodi s talentom dužan taj blagoslov i razvijati

Vojko BaŠić/Cropix
---

I tu se more trajno naselilo u meni, a ja u njemu. Naravno, i žene su uvijek na mojim slikama. Imao sam mnogo braće, a ni jednu sestru, a jako sam je želio. Zato sam je izmislio i stvorio na platnu. Žena je simbol mog kompletnog stvaralaštva, zaštitni znak i nešto najljepše što je Bog stvorio. Ona donosi na svijet novi život, a mi muškarci smo samo posrednici, često to kažem. Kako je ne voljeti i ne poštovati, premda i ona može imati i mana kao i svaki čovjek?

Mala akademija

– Ali u zadnje vrijeme sve češće čitam o nasilju prema ženama. Osobno mi je neshvatljivo da netko maltretrira ženu, a oni koji to rade sliče na mog "Pijanog sivonju", rad iz sedamdesetih, pokazuje umjetni groteskan lik još jednog bika, s ljudskim licem – kaže Jakelić.

U Splitu je Jakelić pohađao Školu za primijenjene umjetnosti. On je naziva "malom akademijom" zbog vrsnih profesora i njihova sjajnog pedagoškog pristupa. Radio je dan i noć, posebno se nastojeći izvještiti u crtanju ljudskog lika. Kada se to savlada, kaže, onda se možeš poigravati figurama do mile volje, postavljati i prepletati udove na način nemoguć u stvarnosti. Takav je i jedan od najnovijih radova, "Preplet jeseni" s lijepim ženama u nemogućim pozama, nerazmjernih, a ipak skladnih udova i plodovima koji kao da su se prelili iz roga obilja.

– Slično se i pjesnik poigrava riječima. Moj veliki prijatelj Tonči Petrasov Marović imao je na zidu zalijepljen papir na kome je bilježio riječi, čudne, nepostojeće, izmaštane, skrojene, koje su samo nalikovale onima koje koristimo u govoru. Poneka bi mu uvijek zatrebala – prisjeća se slikar i zaključuje: – U umjetnosti je jedino pravilo – da pravila nema.

---

image

Doživio sam glad – znali smo i travu kuhati, bez ulja i soli – i sušu

Vojko Bašić/Cropix
---

Poznato je da je Petar Jakelić jedan od najstarijih suradnika "Slobodne Dalmacije". Prvi svoj crtež, "Dječaka s knjigom", donio je u zgradu na Pazaru uredniku Sibi Kvesiću sredinom pedesetih i nastavio suradnju desetljećima; također, dok je studirao u Beogradu, radio je ilustracije za više tamošnjih novina i lijepo zarađivao, tako da je sam financirao školovanje.

Kasnije se sve posložilo u uredan građanski život: brak, djeca, profesura, atelijer, izložbe.

– Držim da je onaj koji se rodi s talentom dužan taj blagoslov i razvijati – nastavlja naš sugovornik te napominje kako voli dobrotu i ljepotu, a tamo gdje je ružnoća i zloća – on ne stanuje.

Ipak, malo ironije može se i kod njega naći. Nekoliko crteža, nazvanih "Govornici", predstavljaju životinje u govorničkom zanosu. Jedan magarac jako je teatralan, a bik (opet bik!) nasrće na govornički pult kao na dušmanina.

– To sam nekada davno crtao na raznim sastancima kojima je trebalo prisustvovati. Nemam pojma što su govorili, ali tako sam ih vidio, a kako uvijek u džepu imam blok i olovku, kratio sam vrijeme crtajući – pojašnjava.

Premda voli dobrotu i ljepotu, Jakelić nije zaobišao teške teme poput rata, gladi i suše – vidio ih je i proživio. Ali oko jedne slike nikako se nismo mogli složiti. Među svim onim njegovim pupastim i svježim djevojkama crni se sredovječna udovica, u poluprofilu. Iris Slade, stručnjak, i ja, laik, rekosmo mu da je zločesta kao vrag.

Slikar to ne vidi, brani je. Ne da na žene – i gotovo. •

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Paun PaunoviĆ/Cropix Paun PaunoviĆ/Cropix Paun PaunoviĆ/Cropix Vojko BaŠić/Cropix Vojko Bašić/Cropix
Paun PaunoviĆ/Cropix

Petar Jakelić: Ja sam sretan čovjek. Imam svoju obitelj i svoju umjetnost i to je najljepša životna komplementarnost

Paun PaunoviĆ/Cropix

Retrospektiva u Galeriji umjetnina u Splitu obilježava skoro 70 godina rada Petra Jakelića

Paun PaunoviĆ/Cropix

Žena je simbol mog kompletnog stvaralaštva, zaštitni znak i nešto najljepše što je Bog stvorio

Vojko BaŠić/Cropix

Držim da je onaj koji se rodi s talentom dužan taj blagoslov i razvijati

Vojko Bašić/Cropix

Doživio sam glad – znali smo i travu kuhati, bez ulja i soli – i sušu

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/slikarstvo/petar-jakelic-neshvatljivo-mi-je-da-netko-maltretrira-zenu-a-oni-koji-to-rade-slice-na-mog-pijanog-sivonju-1347132 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=be9bc600f8c6ac48a9968b5b420e28add17d9d37 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Petar+Jakeli%C4%87%3A+Neshvatljivo+mi+je+da+netko+maltretrira+%C5%BEenu%2C+a+oni+koji+to+rade+sli%C4%8De+na+mog+%E2%80%98Pijanog+sivonju%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fslikarstvo%2Fpetar-jakelic-neshvatljivo-mi-je-da-netko-maltretrira-zenu-a-oni-koji-to-rade-slice-na-mog-pijanog-sivonju-1347132 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fslikarstvo%2Fpetar-jakelic-neshvatljivo-mi-je-da-netko-maltretrira-zenu-a-oni-koji-to-rade-slice-na-mog-pijanog-sivonju-1347132 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => 70 GODINA UMJETNOSTI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Slikarstvo70 GODINA UMJETNOSTI

Petar Jakelić: Neshvatljivo mi je da netko maltretrira ženu, a oni koji to rade sliče na mog ‘Pijanog sivonju‘

Piše Jasmina Parić
13. prosinca 2023. - 13:02
Petar Jakelić: Ja sam sretan čovjek. Imam svoju obitelj i svoju umjetnost i to je najljepša životna komplementarnostPaun PaunoviĆ/Cropix

Ja sam sretan čovjek. Imam svoju obitelj i svoju umjetnost i to je najljepša životna komplementarnost, slaže se kao crveno i zeleno ili plavo i narančasto – kaže Petar Jakelić, vitalan i zadovoljan 85-godišnjak, dok obilazi izložbeni prostor u splitskoj Galeriji umjetnina.

Tu kustosica i muzejska savjetnica Iris Slade postavlja – u čitavom prizemlju – veliku retrospektivnu izložbu koja će obuhvatiti punih sedamdeset godina rada ovog uglednog umjetnika i professora emeritusa Sveučilišta u Splitu. Bit će otvorena 12. prosinca.

– Nakon ove izložbe ne moram više ništa – kaže Jakelić, ali očito je da se šali. Već u idućoj rečenici napomenut će kako stalno razmišlja o novim slikama. Hodajući gradom, onako uspravan i energičan, ništa ne propušta: promatra lica, tipove ljudi,...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 18:30