StoryEditorOCM
KorčulaBISKUP GLASNOVIĆ IZNENADIO KATOLIKE S OTOKA

Župe u Korčuli, Žrnovu, Čari, Smokvici i Blatu dobit će nove župnike

Piše Dora Lozica
9. svibnja 2024. - 16:09

Biskup Dubrovačke biskupije don Roko Glasnović nedavno je potpisao dekrete o premještajima u župama Dubrovačke biskupije, Nove župnike dobit će Korčula, Žrnovo, Čara, Smokvica i Blato.

Nakon više od 20 godina don Frano Kuraja više neće biti župnik župe sv. Marka u Korčuli te se imenuje župnikom župe sv. Mihajla na Lapadu. Kako doznajemo od don Frana, lapadska župa broji više od 12 tisuća katolika i definitivno je novi i važan izazov korčulanskog župnika iz kojeg ostaje, među ostalim, monumentalna crkva i Pastoralni centar sv. Antuna u istoimenom Gradskom kotaru. Budući da ove odluke na snagu stupaju tek sredinom kolovoza, don Frano će se u naredna tri mjeseca oprostiti od župljana s kojima je proveo više od dva desetljeća.

Na njegovo mjesto imenovan je don Josip Mudri, trenutno upravitelj župe sv. Mihovila u Vignju dok će Vignjanima župnik biti don Mario Karatović, župnik župe Presvetog Spasitelja i kapelan u Domu umirovljenika „Termoterapija“ u Mokošici.

Veliki šok doživjeli su i vjernici iz Žrnova koji su se taman navikli i zbližili s mladim župnikom don Robertom Karačićem. Inače, don Robert je upravljao čak trima župama, sv. Martina u Žrnovu, Gospe od sniga u Pupnatu i sv. Nikole u Račišću. Mala utjeha za vjernike u Žrnovu jest činjenica da dun Robert ostaje nas otoku kao župnik u Pupnatu i Račišću, a Žrnovo će ponovno biti samostalna župa.

Župnik sv. Martina u Žrnovu bit će don Jerko Ban, trenutno upravitelj župe sv. Stjepana u Luci Šipanskoj, Velikoj Gospi i Suđurađu.

Don Ivo Markić, još uvijek župni vikar u župi sv. Mihajla u Lapadu, bit će novi upravitelj župa Očišćenja Marijina u Smokvici i sv. Petra u Čari. Don Stipo Miloš koji je trenutno župnik u Smokvici i Čari i imenuje se župnikom sv. Jurja u Osojniku.

Smokvičanin don Mišo Pecotić razrješuje se službe župnog vikara župe Svih Svetih, Blato i službe pastoralnog suradnika u župama Žrnovo, Pupnat i Račišće te se imenuje župnikom župe sv. Kuzme i Damjana u Lastovu.

Don Tonći Ante Prizmić, još uvijek upravitelj župe na Lastovu, imenuje se župnikom župe sv. Srđa i Baha u Pridvorju i upraviteljem župe sv. Nikole u Dubravki. Don Prizmić i don Mudri koji će upravljati korčulanskom župom, zaređeni su zajedno 2019. godine, pred njima su zanimljivi izazovi.

Razrješenja i imenovanja stupaju na snagu 19. kolovoza 2024. godine.

23. svibanj 2024 11:28