StoryEditorOCM
DubrovnikRadovi omeli svakodnevicu

Sve je raskopano i nema zaštitne ograde: Iz Vodovoda odgovorili nezadovoljnim građanima Ulice za Kontralovo: ‘Nije moglo drugačije, ulica je uska...‘

Piše Gabrijela Bijelić
29. travnja 2024. - 21:21

Iz Vodovoda Dubrovnik stiže odgovor stanarima Ulice za Kontralovo u Staroj Mokošici koji su se požalili na način izvođenja radova na polaganju kanalizacijske mreže:

- Ulica je u potpunosti raskopana, iskopani kanali se ne osiguravaju niti drvenim, a kamoli čeličnim zaštitnim pločama, kao niti zaštitnim ogradama. Radovi su započeli krajem ožujka pred Uskrs bez najave i obavijesti o početku radova. Stanari su se radovali obnovi ulice, ali ne na ovakav "ležeran" i nestručan način. Gradilište je potpuno nezaštićeno i neosigurano, nemamo alternativno rješenje za prolaz - negodovali su stanari u pismu Dubrovačkom vjesniku.

image
Bozo Radic /Cropix

- Ulicom nije moguć prolaz tijekom dana zbog izvođenja radova, a kad padne noć svi prokopani kanali ostaju otvoreni. Stanari su zabrinuti i u strahu za živote svoje djece i svojih starijih ukućana. Djeca idu u školu, stariji kod liječnika i na svetu misu, a zaposleni svaki dan na svoja radna mjesta vodeći djecu u vrtić. Svjesni smo da radovi ne mogu završiti u kratkom vremenskom roku ali se nadamo da nećemo dočekati turističku sezonu - naveli su u prosvjednom pismu.

U Vodovodu kažu kako imaju razumijevanja za sugrađane, no podsjećaju da je gradilište moglo jedino tako organizirati, budući da je riječ o vrlo uskoj ulici gdje se radovi odvijaju cijelom njezinom širinom:

- Radovi u Ulici za Kontralovo izvode se u sklopu Aglomeracije Dubrovnik te su najavljeni kroz brojne intervjue i izjave članova Uprave Vodovoda i gradonačelnika Dubrovnika, a mediji su bili prisutni i na obilasku prilikom početka radova na ovom dijelu ovog iznimno važnog projekta za naš grad i stanovnike. Ovim projektom Vodovod Dubrovnik želi izgraditi modernu mrežu vodoopskrbe i odvodnje te dugoročno osigurati njenu stabilnost, ali, kako smo također u više navrata isticali, do njegova dovršetka bit će potrebno dosta kopanja u svim dijelovima grada. Vodovod je dokazao kako je svjestan značaja turističke sezone za naš grad u više navrata i gdje je god to bilo moguće, uz dogovor s izvođačima radova, organizirao rad na način da što manje ometa njeno odvijanje, ali nažalost građani moraju biti svjesni da postoje rokovi u kojima se projekt mora dovršiti kako ne bi došlo u pitanje njegovo financiranje iz EU fondova. Stoga je od iznimne važnosti držati se zadane dinamike radova kako bi se radovi na vrijeme dovršili - objasnili su iz Vodovoda:

image
Bozo Radic /Cropix

- Razlozi nešto sporije dinamike izvođenja radova leže u dosta tvrdom terenu te opreznijem izvođenju iskopa, kako bi se osiguralo da ne dođe do oštećenja susjednih objekata u ovoj uskoj ulici. Upravo kako bi se tamošnjim stanovnicima omogućilo nesmetano korištenje ulice preko rovova su postavljene premosnice za prijelaz, a sami rovovi označeni su reflektirajućom trakom za upozorenje, kako ne bi došlo do nesreće - napominju iz gradskog komunalnog društva i dovršetak radova u Ulici za Kontralovo najavljuju kroz tjedan dana, a uređenje tamošnje javne površine u dogovoru s Gradom Dubrovnikom.

- Što se tiče navoda o praćenju tijeka odvijanja radova, svi radovi Vodovoda Dubrovnik imaju svoj nadzor, a u slučaju radova u sklopu Aglomeracije Dubrovnik radove nadziru službeni nadzor izabran na javnom natječaju te za to zaduženi djelatnici Vodovoda:

- Upravo tako osiguravamo da se svi radovi obavljaju profesionalno uz poštivanje svih pravila struke, a sve kako bi Dubrovnik u konačnici dobio sustav vodoopskrbe i odvodnje koji će se koristiti dugo u budućnosti - poručili su iz Vodovoda.

29. svibanj 2024 01:02