StoryEditorOCM
Crna kronika‘TIHI OBRT‘

Šest dubrovačkih poduzetnika i nezaposlena poljoprivredna tehničarka švercali migrante, a njihov ‘boss‘ dilao ‘speed‘

Piše Ahmet Kalajdžić
14. svibnja 2024. - 07:29

Temeljem rješenja dubrovačkog Općinskog državnog odvjetništva provodi se istraga protiv sedmorice dubrovačkih poduzetnika koje Odvjetništvo tereti za produljeno kazneno djelo omogućavanja stranim državljanima u nedozvoljenom ulasku u Hrvatsku, prostor Schengena i Europsku uniju iz koristoljublja u stjecaju s kaznenim djelom neovlaštenog uvoza i izvoza opojnih droga. Od navedene sedmorice okrivljenika, dvojica se Dubrovčana, i to mesar M.P.(46) te ugostitelj M.V.(41), još od 29. ožujka nalaze u istražnom zatvoru. Istraga je zbog osnovane sumnje u počinjenje navedenih kaznenih djela već proširena i na poljoprivrednu tehničarku A.Ž.M.(30), taksistu D.Z.(25) i umirovljenika F.R.(63), te zaposlenika G.Lj.(24) i tehničara S.A.(45).

Tako se prvookrivljeni mesar M.P. tereti da je od prosinca prošle do ožujka ove godine od nepoznate osobe nabavio i u Hrvatsku prenio ukupno 700 grama amfetamina ”speed” nakon čega je četvorici sugrađana najmanje dvanaest puta preprodao manje količine speeda za ukupno 1410 €. No, može se reći kako je zaključio da se ”pravi novac” krije u krijumčarenju mighranata jer se tereti i da je za još točno neutvrđeni novčani iznos s drugookrivljenim M.V. te trećeokrivljenom A.Ž.M. iz koristoljublja, nezakonito omogućio najmanje desetorici državljana Turske da, izbjegavajući policijske kontrole ilegalno uđu u Hrvatsku preko predjela Golubov kamen i da se bez dozvole kreću po teritoriju naše zemlje. Prvo ih je dovodio u jedan stan na Kantafigu, a potom bi ih prevozio sam ili za tu svrhu angažirao druge osobe te je kao organizator osobno zaradio najmanje 2.000 eura.

image

Golubov kamen

Bozo Radic/

Ugostitelj M.V. se tereti da je dogovarao prijevoz više stranih državljana za koje je znao da ne ispunjavaju uvjete ulaska i boravka u Hrvatskoj. Tako je srpnja prošle godine to tri puta, za ukupno dvadeset državljana Kine, omogućio prijevoz prema Italiji, za što je angažirao taksiste R.M. i M.P. koje je policija putem otkrila i zaustavila, dok je trećeokrivljena ipak uspjela četvoricu Kineza prevesti do Trsta. Još nije utvrđeno tko je sve migrante ilegalno prebacivao preko državne granice s Bosnom i Hercegovinom, ali se zna da je M.V. posredovao u pronalasku taksista i ostalih vozača koji će ih, prevesti prema Splitu i dalje prema zapadu Europe. Lani u kolovozu ugostitelj je s A.Ž.M. dogovorio te M.K. isplatio 850 € za prijevoz kombijem osmero Kineza koje je ukrcao na Nuncijati i prevezao u Split, a istom vozaču je plaćeno 700 € za prijevoz istim vozilom petorice Turaka i tri Kineza koje je ukrcao u Rožatu. Većini je migranata pružio (nije zaboravio i naplatiti) prenoćište u stanu na Kantafigu, a u transferu migranata posredovao je i u studenom prošle te siječnju ove godine.

Najveći krimen trećeokrivljene tehničarke agronomije A.Ž.M. je posredovanje u dogovaranju transporta migranata, ali i jednom prigodom, u studenom prošle godine, u stanu u Novoj Mokošici pružila prenoćište dvojici državljana Turske te je, kako je dosad utvrđeno, djelima iz koristoljublja zaradila najmanje 6.400 eura.

Četvrtookrivljeni D.Z. se tereti da je u dogovoru s M.V. dva puta u listopadu i jednom u studenom 2023. dogovorio i u Split prevezao dva puta po četiri nepoznate strane osobe za što je svaki put dobio po 1.200 €, dok je za prijevoz četvorice državljana Turke također trebao dobiti istovjetan iznos nakon njihova iskrcaja u Splitu, ali je kod čvora Zaradeže na Pelješcu zaustavljen prije nego je obavio dogovoreni posao.

Petookrivljeni F.R. iskazao se u organizaciji ilegalnog prelaska granice brdskim stazama za inozemne migrante, ali se aktivirao i u njihovu prijevozu te je za navedeni angažman zaradio najmanje 2.600 eura, dok je šestookrivljeni G.Lj. tijekom prosinca 2023. omogućavao drugim osobama uporabu sintetskih narkotika za još točno neutvrđeni iznos, a sedmookrivljeni S.A. se siječnja ove godine iskazao u organizaciji prelaska ilegalnih migranata brdskim stazama iz BiH u Hrvatsku, nakon čega su došli do Komolca i posredovao u njihovu kretanju i smještaju na užem području Dubrovnika.

image

Granično područje iznad Komolca

Božo Radić/cropix/

Prema neslužbenim ali pouzdanim podacima do kojih smo došli, većina okrivljenika je Krim-policiji PU dubrovačko-neretvanske u bitnome priznala znatan dio nedjela za koje se terete te su čak i detaljno opisali kako im je tekao taj angažman. Međutim, neki od njih su se potom pred Općinskim državnim odvjetništvom branili šutnjom i tvrdili kako im je rečeno da su stranci u Hrvatsku legalno ušli. Neki su otvoreno isticali brojne detalje koji su istražiteljima pomogli da popune mozaik događaja te su tako naveli i kako su posuđivali osobna vozila a da nisu znali za koju će stvarnu svrhu poslužiti kao i tko im je javljao lokacije za ukrcaj te iskrcaj migranata, s tim da se pokazalo kako ”dojavljivači” nisu osobe koje su među onima protiv kojih se provodi pravosudna istraga. Istražitelji su doznali i podatke o razvijenoj mreži za prihvat i otpremu migranata u susjednoj BiH. Valja reći i to kako će tek istraga pokazati ima li istine i u tvrdnjama dijela okrivljenika kako im je uz prijetnju oružjem, na Ivanici naređeno da moraju ukrcati migrante te da su neki transportom vraćali dug, dok će provjera dijela iskaza potvrditi istinitost tvrdnji kako su pojedini dubrovački caffe barovi često nezaobilazne postaje u koje dolaze migranti i gdje se ”u četiri oka” dogovaraju transferi kao i noćenja u privatnom smještaju za kojeg se, našalimo se ironično, turističkim uredima uopće ne plaća boravišna pristojba.

28. svibanj 2024 23:57