StoryEditorOCM
OstaloPOTVRĐENO

Vraća se Ivana nakon pet godina! Ukupno tri dubrovačke judašice idu na Svjetsko seniorsko prvenstvo u Abu Dhabi

Piše Tonči Vlašić
14. svibnja 2024. - 12:00

Ide i Ivana Šutalo na Svjetsko seniorsko prvenstvo. Otvorilo se u zadnji tren jedno mjesto za Hrvatsku budući u Abu Dhabi ne ide aktualna svjetska i europska prvakinja, Barbara Matić, koja tempira formu za najvećeg ovogodišnje natjecanje, Olimpijske igre u Parizu, te će tako hrvatski jug imati tri svoje judašice na SP-u. Još ranije su nastup osigurale Iva Oberan i Petrunjela Pavić.

Šutalo nastupa u kategoriji preko 78 kilograma u kojoj su prijavljene 42 judašice, jedna više je u kategoriji do 78 kilograma u kojoj nastupa Pavić, a čak 50 u kategoriji do 63 kilograma u kojoj će se boriti Oberan, koja će prva u akciju, i to u utorak, 21. svibnja, a dan poslije, 22. svibnja, nastupaju Pavić i Šutalo.

Debi na seniorskom SP-u 29-godišnja Šutalo, trofejna judašica Dubrovnika, imala je prije devet godina, 2015. godine. Potom je nastupala 2017., 2018. i 2019. godine. Nakon toga problemi s ozljedama, ali nije odustala. Preostale dvije, 24-godišnja Oberan i 23-godišnja Pavić, judašice Župe dubrovačke odnosno Dubrovnika 1966., debi su imale 2022. godine. Oberan je nastupila i prošle godine kad je Pavić zbog ozljede ostala kod kuće.

U Abu Dhabi će i šef struke Dubrovnika 1966. Mateo Semiz, koji je glavni trener muške reprezentacije Hrvatske, a koji je trener Pavić i Oberan.

Tri grand slam pobjede

Ove godine Ivana Šutalo je ostvarila tri grand slam pobjede. Bila je judašica Dubrovnika uspješna na startu Grand Slam turnira u Parizu, Taškentu, te prije dva dana u Astani. 

Svjetska judo federacija je potvrdila - 683 judoke iz 110 država bit će na tatamiju SP-a u Abu Dhabiju. Boje lijepe naše branit će jedan judaš, i to u kategoriji do 100 kilograma Zlatko Kumrić (Student) i devet judašica. Osim Oberan, Pavić i Šutalo nastupit će još u kategoriji do 52 kilograma Ana Viktorija Puljiz (Solin), u kategoriji do 57 kilograma Tihea Topolovec (Mladost Zagreb), u kategoriji do 63 kilograma Katarina Krišto (Dalmacijacement), u kategoriji do 70 kilograma Lara Cvjetko (Solin), u kategoriji do 78 kilograma Karla Prodan (Pujanke Split), te u kategoriji preko 78 kilograma Helena Vuković (Samobor).

image

Iva Oberan je pod vodstvom Matea Semiza osvojila nedavno broncu na Grand Slamu u Dushanbeu, Tadžikistanu

Tamara Kulumbegashvili/
29. svibanj 2024 01:45