StoryEditorOCM
ObalaVRIJEDNA MONOGRAFIJA

Šest godina u srcu krševitog Biokova trajala je potraga za jedinstvenim znanstvenim blagom, sada je svima dostupno

9. svibnja 2024. - 20:38

Tijesan je bio makarski Prezentacijski centar ‘‘Adrion – srce planine‘‘ za brojne goste koji su stigli na predstavljanje knjige ‘‘Kulturni krajolik Biokova - Reciklaže u kršu‘‘ autora doc. dr. sc. Silvije Bekavac i izv. prof. dr. sc. Željka Miletića.

Nakon uvodnog pozdrava ravnatelja Javne ustanove Park prirode Biokovo Slave Jakše, za govornicom su se redali stručni predstavljači - Lena Mirošević, prorektorica za organizaciju, ljudske potencijale i izdavaštvo Sveučilišta u Zadru, recenzenti knjige Igor Borzić i Ivo Glavaš te naposljetku autorski dvojac.

image

Biokovo ne prestaje privlačiti kako znanstvenike, tako i ljubitelje prirode

Matko Biljak

Najemotivnija je, s razlogom, bila Silvija Bekavac, koja je u gotovo šest godina, koliko je prošlo od prvog terenskog radnog zadatka, nebrojeno dana zajedno sa studentima ‘‘češljala‘‘ Biokovo i prikupljala materijal koji je sada ukoričen u ovo vrijedno monografsko izdanje.

Podsjetimo, riječ je o zajedničkom projektu Parka prirode Biokovo te Odjela za arheologiju i Odjela za povijest umjetnosti Sveučilišta u Zadru.

Knjiga je svojevrstan presjek arheoloških istraživanja na Biokovu koja su se provodila u sklopu dva istraživačko – znanstvena projekta od 2018. godine, a traju još i danas. Monografija je popraćena brojnim fotografijama jedinstvene prirode i posebnih ljudi na biokovskoj krševitoj kulisi.

Nakon službenog dijela predstavljanja, druženje uzvanika nastavljeno je uz prigodni domjenak i kovanje planova za nove zajedničke projekte zadarskog sveučilišta i JU Park prirode Biokovo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. svibanj 2024 22:30