StoryEditorOCM
Auto motoizrada u Poljskoj

Proširenje ponude jeftinih automobila: Stellantis najavio prodaju električnih vozila kineskog partnera u Europi

Piše Hina
14. svibnja 2024. - 17:30

Proizvođač automobila Stellantis od rujna će početi prodavati električna vozila (EV) svog kineskog partnera Leapmotora u devet europskih zemalja kako bi proširio svoju ponudu jeftinih automobila, rekao je u utorak čelnik tvrtke Carlos Tavares.

Prodaja zajedničke tvrtke Stellantisa i Leapmotora proširit će se na Južnu Ameriku, Bliski Istok i Afriku te Indiju i Aziju i Pacifik počevši od četvrtog tromjesečja 2024., rekao je Tavares u kineskom gradu Hangzhouu gdje je sjedište Leapmotora.

image
AFP

Zajednička tvrtka po imenu Leapmotor International, koja je u 51-postotnom vlasništvu Stellantisa, ima za cilj prodavati električna vozila Leapmotora izvan Kine i također ih proizvoditi izvan Kine, oslanjajući se na Stellantisova proizvodna uporišta.

Ona je dio šireg partnerstva sklopljenog između dvije grupacije, nakon što je francusko-talijanska grupa prošle godine objavila da kupuje 21 posto udjela u Leapmotoru za 1,6 milijardi dolara.

image
AFP

Preko zajedničke tvrtke, Stellantis ima ekskluzivna prava za proizvodnju, izvoz i prodaju proizvoda Leapmotora izvan Kine. To je prva takva mogućnost jednom etabliranom zapadnom proizvođaču automobila u vrijeme kada brojni kineski proizvođači, uključujući BYD, Chery i Dongfeng najavljuju ili razmatraju nova proizvodna postrojenja u Europi.

Tavares i izvršni direktor Leapmotora Zhu Jiangming nisu iznijeli pojedinosti o točnim lokacijama na kojima bi se mogla proizvoditi električna vozila Leapmotora.

No, Tavares je rekao da će se sve odluke vezane za proizvodnju temeljiti na procjeni troškova i kvalitete te da bi među mogućim lokacijama mogla biti Stellantisova tvornica u Tychyju u Poljskoj.

image
AFP
image
AFP
image
AFP
image
AFP
image
AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. svibanj 2024 04:29