StoryEditorOCM
4 kantunaPRORAČUN ‘OKO VRATA‘

Hoće li Grad Zadar izgubiti 4,5 milijuna eura za izgradnju četiri dječja vrtića? Koliko će djece ostati neupisano? Hoćemo li plaćati penale?

Piše I. N.
14. svibnja 2024. - 16:40

Zbog neizglasanog proračuna za ovu godinu, Grad Zadar bi vrlo lako mogao ostati bez 4,5 milijuna eura iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO) namijenjenih obnovi i izgradnji četiriju gradskih vrtića u kojima bi bilo mjesta za 352 djece, čime bi se u potpunosti riješio problem neupisane djece u vrtiće na području Zadra. Riječ je o proširenju DV Pčelica, te izgradnji DV Duga, DV Smiljevac i DV Crvene kuće. 

- Ne mogu i ne želim zbog toga biti odgovoran. Apeliram na gradske vijećnike da shvate težinu problema i kritičnost vremena te da podrže proračun kako ne bi izgubili ovu jedinstvenu priliku da uz pomoć europskih sredstava riješimo problem smještaja u vrtiće za svu djecu – kazao je gradonačelnik Branko Dukić u utorak na konferenciji za novinare dodajući kako je prije obraćanja medijima svim gradskim vijećnicima uputio pismo u kojem ih je detaljno upoznao s težinom situacije. Kako bi barem donekle umanjio probleme roditelja, Dukić je zbog novonastalih okolnosti odlučio ponovno otvoriti DV Pčelica koji će primiti 70 djece jasličke dobi iz obitelji roditelja s dvoje djece.

- Za taj je vrtić proveden javni natječaj za izvođača radova, ali odluku o najboljem ponuditelju ne možemo donijeti jer, po Zakonu o javnoj nabavi, moramo imati osigurana svoja sredstva u proračunu. Izložili smo se tužbama sudionika natječaja, ali bez proračuna situaciju ne možemo riješiti – kazala je pročelnica za EU fondove Stefani Mikulec Perković ocijenivši da su sva četiri projekta "ušla u fazu visokog rizika iz kojeg ćemo teško izaći".

Naime, za izgradnju i opremanje četiri vrtića Grada Zadar je osigurao 4,5 milijuna iz NPOO, a ukupan iznos potreban za njihovo stavljanje u funkciju procjenjuje se na više od 10 milijuna eura. Razliku treba osigurati Grad Zadar. Rok za izvršenje svakog od četiri projekta iz programa NPOO-a, dakle od raspisivanja javnih natječaja do završetka radova, iznosi dvije godine, a sredstva iz programa NPOO mogu se koristiti do 30. lipnja 2026. godine.

image

Konferencija za medije u Maloj vijećnici na temu dječjih vrtića u Zadru

Zadarski.hr/Slobodna Dalmacija

- I da sutra izaberemo izvođača radova za neki od vrtića pitanje je hoće li se stići oni izvesti u preostalom roku do kraja lipnja 2026. godine. Izgubili smo rok za sredstva - naglasila je pročelnica Mikulec Perković dodajući da o mogućnosti produženja roka za povlačenje europskih sredstva odlučuju posebna povjerenstva pri Ministarstvu obrazovanja.

Pročelnik za odgoj i obrazovanje Joso Nekić tome je pak dodao kako blokada proračuna nije razlog kojeg nadzorno tijelo prihvaća kao argument za produljenje roka za korištenje sredstava, što znači da je vrlo izgledno kako bi Grad Zadar bez usvojenog proračun mogao lako ostati bez ugovorenih sredstava. 

- Ovo je bila prilika dobiti iz EU fondova sredstva po uvjetima koja se nikad više neće ponoviti, a pritom nam prijeti i situacija da zbog preuzetih a neizvršenih obveza, moramo vratiti i do 100 posto prihvatljivih troškova na projektu – kazala je pročelnica.

Ravnateljica DV Sunce Mirjana Miočić iznijela je podatke prema kojima je od 804 prijave pristigle na natječaj za gradske vrtiće Radost, Latica i Sunce upisano 340 djece, 159 prijava nisu ispunile uvjete, a neupisane djece je ostalo 305. Kad se na to primjene drugi kriteriji za upis djece, neupisane djece će na koncu ostati manje od 150. 

- Ako od broja nepisane djece, kojih je 305, oduzmemo 77 djece jasličke dobi koje će primiti DV Pčelica i druge naše ustanove, dobit ćemo 228 neupisane djece. Od toga je najmanje 50 djece s dvostrukim prijavama, odnosno čiji su roditelji uz prijavu u gradski vrtić podnijeli prijavu i za vrtiće drugih osnivača. Kad se tome još dodaju prijave za oko 30 djece kojima ne rade oba roditelja, imat ćemo oko 150 neupisane djece – objasnio je pročelnik Nekić. 

Prirom je sitaknuo da Grad Zadar iznadprosječno ispunjava europske preporuke za djecu u vrtićima. Sva djeca od četiri godine zbrinuta su u javnim vrtićima (EU preporuka 96%) te 80 posto djece jasličke dobi (EU preporuka najmanje 35%), odnosno 96 posto djece čiji roditelji traže upis u gradske vrtiće je u njima i zbrinuto, naglasio je Nekić.

Gradonačelnik Dukić je na kraju podsjetio i na druge projekte i planove gradske uprave koji su zbog neusvojenog proračuna ostali u blokadi, kao što su radovi na izgradnji novog groblja, komunalna infrastruktura u gradu i na otocima, olimpijski bazen na Višnjiku, ali i povećanje plaća za zaposlenike gradske uprave, zbog čega ne mogu zadržati ali ni privući sposobne radnike. 

- Apeliram još jednom na gradske vijećnike da budu odgovori i shvate težinu situacije u kojoj se nalazimo – poručio je na kraju gradonačelnik Dukić.

27. svibanj 2024 06:30