StoryEditorOCM
Svijetpogledajte video

Rusi prodiru u Vovčansku, objavljene šokantne snimke. Ukrajinski specijalci tvrde: ‘Ovo će biti masovna grobnica!‘

Piše Davor Krile
14. svibnja 2024. - 11:34

Ruske snage otvorile su žestoku baražnu vatru na pogranični grad na sjeveru Ukrajine, Vovčansk. Moskva u ovom trenutku kombinira zračne napade, teško topništvo, pješaštvo i dronove.

Snimke Sky Newsa pokazuju više ruskih trupa unutar grada - samo tri dana nakon što je Rusija pokrenula iznenadni napad preko granice na ukrajinsku regiju u okruženju grada Harkiva. U izvještajima s terena ukrajinskih vojnih lidera može se detektirati nota očaja. Nije to česta pojava, ali trenutna je situacija naprosto takva. Rusija je navalila na ukrajinske položaje na čak četiri punkta na fronti. Zna se i zašto. Ukrajina će za otprilike mjesec dana početi primati veću američku vojnu opremu, što će joj bitno otežati probijanje ukrajinskih obrambenih linija. Ako ruski predsjednik Vladimir Putin i njegove trupe do kraja proljeća ne naprave bitnije pomake, teško da će ih ostvariti tijekom ljeta, smatra CNN-ov analitičar Nick Paton Walsh.

"Napreduju u rezidencijalnom području Vovčanska i upadaju u tuđe kuće. Ovo je tek prvi val. Testiraju našu obranu, kada potpuno uđu u grad za njima će doći i rezerve", govori za Sky News Denys zapovjednik ukrajinske izviđačke jedinice.

"Grad nije bio spreman za ovo bombardiranje, krenu li udarati i navođenim bombama - ovo će biti masovna grobnica", izjavljuje. Kako piše Sky News, Denys jasno izražava i frustraciju zbog, kako vjeruje, neuspjeha Ukrajine da bolje osigura obranu sjeveroistočne granice s Rusijom minama i utvrdama. 

Denys se već jednom borio u obrani Harkiva i kaže kako sada i on i njegovi vojnici osjećaju "deja vu".

"Šokantno! Opet se branimo i gubimo i teritorij i živote vojnika!", poručuje. Zapovjednik izviđačke jedinice tvrdi i da su Rusi ovoga puta daleko spremniji.

"Napunili su se nevjerojatnom količinom raketnih sustava za višestruko lansiranje i topništva", tvrdi. 

Žestoke snimke borbe oko i u Vovčansku podijelio je na svom Twitter profilu i Anton Geraščenko, posebni savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova. Kako izvještava, u Vovčansku je u ovom trenutku ostalo tek 500 ljudi (od gotovo 20.000 prije rata), a grad i dalje kontroliraju oružane snage Ukrajine.

image
Roman Pilipey/Afp

Iscrpljujuće se bitke vode i drugdje na fronti, a Rusi trenutno u njima vode glavnu riječ. Kijev i predsjednik Volodimir Zelenski na sto su muka jer ih Putin tjera da odluče gdje će poslati svoje ograničene obrambene resurse.

Grad Časiv Jar u Donjeckoj oblasti već je neko vrijeme pod velikim pritiskom. Riječ je o ključnom gradu jer je blizu dva važna ukrajinska vojna grada - Kramatorska i Slovjanska. Ako ih Rusi pritisnu, Ukrajinci će se tijekom ljeta mučiti s opremanjem svojih jedinica. Ugroženi su i gradovi Netajlove i Krasnohorivka u Donjeckoj oblasti, gradovi u blizini Avdiivke (i Donjecka). Ako ruske snage tamo ostvare uspjehe, mogu ugroziti još jedno važno čvorište - grad Pokrovsk u Donjeckoj oblasti. Ako se Ukrajina bude morala povući s tih pozicija, njezina kontrola Donjecke oblasti mogla bi doći u pitanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. svibanj 2024 07:44