StoryEditorOCM
Politikažarko puhovski

Ugledni analitičar o novoj Vladi: ‘Jedan trend je jako loš i opasan! A jasno je i zašto se Plenkoviću ne žuri s imenima‘

Piše vijesti sd
16. svibnja 2024. - 15:47

Politički analitičar Žarko Puhovski je u programu N1 televizije komentirao današnje konstituiranje Sabora.

Nakon što je Gordan Jandroković treći put izabran za predsjednika Sabora pa se čini da je sve isto kao i prije četiri godine, Puhovski kaže da ipak nije tako.

- Domovinski pokret je sad dio vlasti, osjeća se promjena u retorici i bez obzira na optimizam usmjeren prema javnosti, ostaje dojam da nije sve kako treba, da postoje neke nedovršene stvari. Ima neka vrsta fige u džepu, to se očito osjeća na obje strane. Jer, DP živi od očekivanja javnosti da ih HDZ pojede. I to nisu dobra očekivanja. Oni su s jedne strane igrali ulogu ucjenjivača Vlade, ne baš uspješno, a ljudi se zabavljaju pitanjem hoće li ih HDZ probaviti za dva mjeseca, rekao je Puhovski.

Dodaje da ipak postoje i unutarnja neslaganja unutar Domovinskog pokreta.

- Mario Radić se jedan dan odriče plaće, drugi dan ga se ne spominje, onda se pojavljuje kao kandidat za potpredsjednika Vlade. A besmisleno je imati pet potpredsjednika, što potvrđuje davanje pozicija da bi klapa bila zadovoljna. To govori da će biti napetosti, što bi moglo završiti kao s Mostom. I vidjet ćemo hoće li se na lijevo-liberalnom sektoru nastaviti zabrinutost zbog atmosfere radikalizacije. Iako DP nije sam po sebi dovoljno moćan, budi strepnju, koja nije ni toliko loša jer bude oprez, objašnjava Puhovski za N1.

Kada je riječ o usporedbi DP-a i njemačkog AfD-a, Puhovski kaže da će se to tek vidjeti, no ističe da je jako loša njihova reakcija prema SDSS-u.

- Reakcija je trebala biti isključivanje DP-a iz onoga što se u Njemačkoj zove “ustavni luk” jer istupili su iz tla Ustava. Ali, to ne možete učiniti kad najjača oporbena stranka živi od kršitelja Ustava Zorana Milanovića. Oni ne mogu onda to kritizirati.

Puhovski smatra da će biti problema u izboru državnih tajnika, a ističe i da je katastrofalno to što su u Vladi samo dvije žene.

- To je loš trend, opasan, kaže Puhovski.

Smatra da Plenković želi izazvati tenzije čekanjem oko dodjeljivanja pozicija.

- Time ih drži pod kontrolom. Ali, mi ne znamo koliko on još ostaje premijer. Izabran je treći put i može trijumfalno otići, smatra Puhovski.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. svibanj 2024 10:30