stdClass Object ( [id] => 1384252 [title] => Može im biti: Dijele lekcije čak i ‘crnoj desnici‘, a ispada da su im novi mandati ipak bili važniji od rušenja HDZ-a [alias] => moze-im-biti-dijele-lekcije-cak-i-crnoj-desnici-a-ispada-da-su-im-novi-mandati-ipak-bili-vazniji-od-rusenja-hdz-a [catid] => 242 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Izbori su odlična stvar. Evo, recimo, za bildanje kolektivnog samopouzdanja. Nema stranke koja nije pobijedila! Nema ni poraženih. Barem ako je suditi po izjavama aktera. Jedni kažu, ovo je trijumf desnice, koja će HDZ-u kao relativnom pobjedniku diktirati uvjete moguće suradnje, drugi su zbrojili da smo svjedočili pobjedi stranaka lijevo od centra. Valjda zato još i ne znamo tko će točno činiti novu većinu. Dakle, izbori bi se ubuduće mogli najavljivati i kao self-help terapija na nacionalnoj razini. Svi su na dobitku!

Istina, neki su, primjerice, prešli izborni prag u svojoj jedinici, ali su ostali bez mandata. Oni koji pušu na pozitivnu diskriminaciju “manjinaca” neće propustiti primijetiti da je, na primjer, Furio Radin kao predstavnik talijanske manjine u 12. jedinici taj status zaslužio sa svega 971 osvojenim glasom. Sigurno ste već pročitali i kako je Domovinski pokret sa 202.670 glasova dobio 14 zastupnika, dok je Možemo! sa 191.786 glasova doguralo do 10 mandata. Dalija Orešković je izračunala da su Rijeke pravde, Možemo!, IDS-ova i koalicija Fokusa i Republike zajedno dobile 82.087 glasova više od HDZ-a, ali i šest mandata manje, tj. 55!

Izgovor ionako uvijek možete potražiti u toj strašnoj D’Hondtovoj metodi preračunavanja glasova u mandate i otkriti toplu vodu – da postojeći sustav pogoduje dvjema “velikim” strankama, na štetu “malih”. Ili, kako je kazao Darijo Vasilić, predsjednik Primorsko-goranskog saveza: “Možemo biti zadovoljni brojem glasova, ali ne i brojem mandata.”

I dok je Davor Bernardić kao šef SDP-a nakon izbora 2020. ponudio ostavku zbog osvojenog 41 mandata, aktualni šef stranke ne vidi neki veliki problem što je sada, unatoč “asistiranju” predsjednika države u kampanji, osvojen tek mandat više. I dok će Grbinovi pobočnici spremno dodati da su rezultati daleko bolji od rejtinga kojeg je SDP imao proteklih mjeseci, šef stranke smislio je još originalnije tumačenje izbornog skora.

“Rezultati nisu kakve smo priželjkivali, ali pokazali su i da dvije trećine hrvatskih građana i građanki želi promjenu”, ponudio je Peđa Grbin objašnjenje neposredno nakon objave rezultata. I poveo slavljeničku pjesmu.

Rekli bi "montipajtonovci": "Always Look on the Bright Side of Life"!  Ostavka? Netko je tražio ostavku?!

Pa ne možeš se baviti takvim trivijalijama dok imaš tako važnog posla kao što je formiranje većine! Ali, susret s realnošću ne može se vječno odgađati. Jer Grbin je ipak realno najveći gubitnik ovih izbora. Nakon što je pompozno, netko će reći i s vidnim olakšanjem, prepustio poziciju lidera oporbe predsjedniku Zoranu Milanoviću (o dosad neviđenom svrstavanju te izravnom miješanju u izbore, ujedno i opasnom poigravanju s ustavnim odredbama, napisano je toliko tekstova da ćemo to ovom prigodom naprosto preskočiti!), Grbin je došao u poziciju da mu je liderska karizma na uistinu nezavidnoj razini. 

---

image

Peđa Grbin - tko je spomenuo ostavku?! Ima šef SDP-a važnijeg posla, sastavlja većinu!

Boris Kovacev/Cropix
---

Što traži Domovinskog pokret? 

O tome govore i prve oštre kritike koje su se čule unutar same stranke (od dalmatinskih SDP-ovaca Davor Matijevića i Ante Bilića do eurozastupnika Tonina Picule) jer je Grbin kampanju stranke u potpunosti podredio Milanovićevim ambicijama, iako bivši SDP-ov premijer ipak nije bio spreman dati ostavku na predsjedničku dužnost i potpuno preuzeti rizik izlaska na izbore. Unatoč osjetno većoj izlaznosti, manevar s Pantovčaka nije dao očekivane rezultate. Nekritičkim pristajanjem uz Milanovićev populistički diskurs, njegovo koketiranje s desnim i antieuropskim politikama, SDP i partneri su gotovo postali suprotnost onoga što su dosad uspijevali predstavljati na političkoj sceni.

Iako Domovinski pokret formalno pregovara i sa SDP-om o konstituiranju Sabora, nije tajna da su pregovori s HDZ-om ipak nešto konkretniji. I međusobni kontakti tih dviju stranaka (u DP-u su, uostalom, mnogi bivši članovi HDZ-a!) nisu od jučer, o mogućnosti postizborne suradnje šuškalo se mjesecima. Ili barem otkako je Ivan Penava u studenome 2023. ostavio takvu mogućnost otvorenom.

---

image

Ivan Penava i Stipo Mlinarić Ćipe - Vukovarci koji su se taktički pojavili na listama u različitim izbornim jedinicama

Tomislav Kristo/Cropix
---

Iako su iz HDZ-a demantirali da DP-ovci zahtijevaju četiri ministarstva (i to kulture, poljoprivrede, demografije i zaštite okoliša), doznajemo da “domovinci” računaju i na mjesto potpredsjednika Vlade. I to im je HDZ spreman ustupiti. Iz DP-a inzistiraju i na tome da nova Vlada više novca izdvoji za programe demografske obnove te za kontrolu granica i migracija. Ni to ne bi trebalo biti sporno. Usto, očekuje se i da će DP s vremenom ipak odustati od nekih svojih predizbornih agendi. “Kad preuzmeš odgovornost za upravljanje, malo se drukčije ponašaš! Pa pogledajte primjer Tomislava Tomaševića, otkako je na vlasti, ni on više ne predvodi akcije po Zagrebu”, komentiraju HDZ-ovi kuloari.

Kako god, vrlo brzo ćemo saznati hoće li Plenković, kako bi došao do većine, pristati na sve uvjete DP-a, dakle, i na većinu bez ruku "manjinaca" (što će reći da ćemo dobiti i "desniju" Vladu nego do sada), ili će ipak naći načina da uvalja i DP i sve manjine u istu musaku, neokrznuvši tako svoj rejtin uključivog političara desnog centra i među europskim pučanima. 

---

image

Andrej Plenković - kako pridobiti Domovinski pokret, a ne iznevjeriti partnere iz redova manjina, pri čemu je općepoznato da Penava i ekipa ne žele čuti za Pupovčev SDSS

Damjan Tadic/Cropix
---

HDZ je, kao što je poznato, osvojio šest mandata manje nego 2020. godine. Nisu ni oni podbacili – sram vas bilo, kakva vam je to gubitnička matematika – nego su, ako niste znali, platili ceh zbog održavanja izbora usred tjedna. “HDZ bi vjerojatno dobio šest mandata više da su parlamentarni izbori bili u nedjelju”, “pojasnio” je novinarima ovoga četvrtka Andrej Plenković

Domovinski pokret osvojio je dva mandata manje nego 2020., kada su bili nešto kao prateći (politički) bend Miroslava Škore, ali opća konstelacija snaga gurnula ih je u poziciju “glavne udavače”, tj. stranke s kojom svi žele pregovarati.

Od izbornog poraza do Bljeska i Oluje?!

I tako je krenulo licitiranje na temu sastavljanja parlamentarne većine, odnosno prikupljanja potpisa s ciljem dobivanja mandata za sastavljanje Vlade, makar i manjinske. Otprilike onako kako se pogađa na benkovačkom sajmu, iako se svi čitavo vrijeme prave da drže visoke kriterije. Bilo je tu uistinu zanimljivih epizoda koje otkrivaju i stupanj političke (ne)zrelosti ključnih aktera.

Pa su DP-ovci preko noći reterirali i potpuno relativizirali svoje oštre izjave o Plenkoviću i HDZ-u. Sve za “viši cilj”, u ovom slučaju – dolazak na vlast.

Iz platforme Možemo!, koja se deklarira kao brana “crnoj desnici”, s kojom principijelno ne žele imati nikakve veze, ipak su imali moralnu potrebu apelirati baš na desničarski Domovinski pokret da nakon izbora ni slučajno ne idu s HDZ-om. Podsjećali su ih na njihove antikorupcijske i antihadezeovske izjave iz kampanje, odnosno na “viši cilj” – svrgavanje HDZ-a s vlasti. No, ovdje valja primijetiti da su i sami tom “višem cilju” pretpostavili odluku da ne idu sa SDP-om na izbore. Sve na temelju istraživanja iz proljeća 2023., po kojemu takva suradnja ne bi dala dodanu vrijednost u mandatima i dovela bi, pretpostavljali su, do "bacanja" dijela lijevih glasova. I to im se isplatilo!

Dobili su tri mandata više nego na prethodnim izborima. Iz tog kuta gledano, mogu biti itekako zadovoljni. Ali nikad nećemo saznati jesu li zbog te zaokupljenosti vlastitom političkom profilacijom i mobiliziranjem birača kojima je Možemo! prvi i jedini izbor zapravo unaprijed žrtvovali bolji rezultat ljevice koja je možda, da su SDP  Možemo! zajedno išli u kampanju i sa zajedničkim listama, mogla biti u daleko izglednijoj situaciji za formiranje većine.

Sjena te sumnje ostat će nad rezultatima koje je ostvarilo Možemo!, čiji su čelnici, sjećamo se, hladno odbili i Grbinov posljednji poziv na udruživanje snaga. Taj je poziv, unatoč prethodnim odbijenicama, Grbin (očito ponesen atmosferom) bio uputio s pozornice prosvjeda oporbe na Markovom trgu. Ali i tada je odgovor bio: "Ne, hvala, mi smo svoje rekli"... No, to ih, eto, nije spriječilo da nakon svega dociraju - čak i desnici!

---

image

Slavljenićka atmosfera u zagrebačkoj Tvornici, gdje je Možemo! čekalo izborne rezultate

Lucija Ocko/Cropix
---

Naravno, docirali su i drugi. Plenković je tako ovih dana imao potrebu poručiti kako ne zna “što propali lideri SDP-a čekaju” jer su “davno trebali dati ostavke”. Prepucavali su se također i Most i Možemo!, gotovo svatko sa svakim... Ali, da parafraziramo onu narodnu: poslije odluke o (ne)koaliranju – nema kajanja!

Ovi će izbori ostati upamćeni i po tome što poraz nisu priznali ni neki očiti gubitnici. Na primjer, bivša zastupnica Karolina Vidović Krišto, koja se očito precijenila samostalno izlazeći na izbore sa svojom strankom Odlučnost i pravda. Nesuđena heroina desnice je sa svojom listom u 1. jedinici osvojila tek 2,04 posto glasova. Unatoč tome, ona je u postizbornom priopćenju borbeno poručila: “U povijesnom kontekstu, današnji dan jest kao dan pada Vukovara. No, jamčim vam da će uslijediti i Bljesak i Oluja (...).” Pa se sad usudite konstatirati da je Vidović Krišto poražena na ovim izborima!

---

image

Karolina Vidović Krišto - sad već bivša zastupnica ne priznaje poraz, tj. da je samostalni izlazak na izbore bio promašaj, nego najavljuje novi Bljesak i Oluju

Zeljko Puhovski/Cropix
---

Neki su se preračunali. Tko im je kriv kad ne uče od Puljkovih!

Ove izbore po dobru neće pamtiti ni šibensko-kninski župan i čelnik Akcije za promjene Marko Jelić, koji je u “svojoj” 9. izbornoj jedinici dobio samo 613 preferencijskih glasova, dok mu je lista ostala na zanemarivih 0,98 posto glasova. Očito je platio danak kalkuliranju na temu "s kim i kako" u eventualnu predizbornu koaliciju (neslavno je propao i najavljeni zajednički nastup lokalnih i regionalnih čelnika), baš kao što se primjerice i Damir Vanđelić, bivši šef Fonda za obnovu Grada Zagreba, debelo zeznuo precijenivši potencijal političkog kapitala kojega je imao u jednom trenutku, pa je u politiku ipak ušao - prekasno.

U Sabor, gle vraga, neće ni “vječni” Radimir Čačić, a u sabornicu se neće vratiti ni Socijaldemokrati Vidovića, Bernardića i bivših SDP-ovaca. Njih je moguće uljuljkalo to što su u jednom trenutku imali najbrojniji oporbeni klub zastupnika u Saboru, ali to su - sad je više nego očito - mogli zahvaliti isključivo okolnostima raskola u SDP-u, a ne volji birača.

Nego, sjeća li se netko još jedne bivše zastupnice, ikone desnice, ujedno i bivše HDZ-ovke Brune Esih? Ona je osvanula na HSP-ovoj listi u 10. jedinici, gdje je dobila jedva 259 preferencijskih glasova. U Sabor se neće vratiti niti njezini stranački kolege Željko Glasnović i Ante Prkačin, kao ni, primjerice, Katarina Peović iz Radničke fronte...

---

image

Bruna Esih - nesuđena heroina desnice dobila je svega 259 preferencijskih glasova

Goran Mehkek/Cropix
---

Izborni bi luzeri očito trebali nešto naučiti iz primjera Dalije Orešković i Marijane Petir, koje su se uz pomoć Rijeka pravde i HDZ-a, dakle, pravodobnim koaliranjem, domogle sabornice. Baš kao i prvaci političke pragmatike i izborne matematike - bračni par Puljak. Oni su, unatoč mizernom rejtingu svog Centra, zahvaljujući Grbinovoj širokogrudnosti (netko će kazati – naivnosti), ipak upali u Sabor. Eto lukrativne zavjetrine za splitskog gradonačelnika u slučaju neuspjeha na lokalnim izborima iduće godine...

Rekoh vam, ovo su izbori u kojima gotovo svi dobivaju!

---

Vukovarac u Dalmaciji, Dalmatinac u Zagrebu...

Zanimljivo je da ove izbore nije pratio gotovo nijedan glasniji prigovor na temu nekoć vrlo komentiranog muljanja s adresama kandidata, odnosno "prigodnog (pred)izbornog seljenja" kandidata u druge izborne jedinice iz taktičkih pobuda i stranačkog "raspoređivanja jakih aduta" diljem zemlje.
Pa je tako DP-ov Vukovarac Stipo Mlinarić Ćipe bio nositelj liste u najjužnijoj dalmatinskoj, odnosno u X. jedinici, dok je njegov sugrađanin Tomislav Josić bio prvi na listi "domovinaša" u II. jedinici.
HSP-ov Željko Glasnović je završio na čelu stranačke liste u IX. jedinici. SDP-ov Bračanin i nesuđeni župan splitsko-dalmatinski Arsen Bauk je nosio listu Rijeka pravde u I. jedinici, dok je Metkovac Nikola Grmoja bio prevodnik Mostove liste u VI. izbornoj jedinici. Zadranin Enio Meštrović, poznatiji kao Ričard, završio je u "splitsko-dubrovačkoj" X. jedinici, ali nije mu se isplatilo, ništa od ulaska u Sabor ovoga puta za ovog političkog performera...

---

---

image
Tomislav Krišto/Cropix/
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => pobjednici & luzeri [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => pobjednici & luzeri 2 0 10947 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-04-26 09:45:19 [created_by] => 3127 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-04-27 15:21:39 [modified_by] => 3127 [publish_up] => 2024-04-27 15:20:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 242 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz unutrašnje i vanjske politike. [menu-meta_keywords] => politika, vijesti iz politike [secure] => 0 [page_title] => Politika [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Može im biti: Dijele lekcije čak i 'crnoj desnici', a ispada da su im novi mandati ipak bili važniji od rušenja HDZ-a page_title=Može im biti: Dijele lekcije čak i 'crnoj desnici', a ispada da su im novi mandati ipak bili važniji od rušenja HDZ-a [metakey] => parlamentarni izbori 2024, domovinski pokret, hdz, sdp, formiranje većine, Karolina Vidović Krišto, bruna esih, andrej plenković, Peđa Grbin [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/04\/26\/26975220.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/26\/26815419.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/26\/26972133.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/26\/27002991.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/26\/26975225.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/26\/26974953.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/26\/27003037.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/26\/26994472.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Lucija Ocko\/Cropix","Goran Mehkek\/Cropix","Zeljko Puhovski\/Cropix","Tomislav Kri\u0161to\/Cropix\/","Lucija Ocko\/Cropix","Boris Kovacev\/Cropix","Damjan Tadic\/Cropix","Tomislav Kristo\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Mo\u017eemo! ima savjete na temu postizbornih koalicija\u00a0\u010dak i za \u201dcrnu desnicu\u201d<\/p>","

Bruna Esih - nesu\u0111ena heroina\u00a0desnice dobila je svega 259 preferencijskih glasova<\/p>","

Karolina Vidovi\u0107\u00a0Kri\u0161to - sad ve\u0107 biv\u0161a zastupnica ne priznaje poraz, tj. da je samostalni izlazak na izbore bio proma\u0161aj,\u00a0nego najavljuje novi Bljesak i Oluju<\/p>","","

Slavljeni\u0107ka atmosfera u zagreba\u010dkoj Tvornici, gdje je Mo\u017eemo! \u010dekalo izborne rezultate<\/p>","

Pe\u0111a Grbin - tko je spomenuo ostavku?! Ima \u0161ef SDP-a va\u017enijeg posla, sastavlja ve\u0107inu!<\/p>","

Andrej Plenkovi\u0107 - kako pridobiti Domovinski pokret, a ne iznevjeriti partnere iz redova manjina, pri \u010demu je op\u0107epoznato da Penava i ekipa ne \u017eele \u010duti za Pupov\u010dev SDSS<\/p>","

Ivan Penava i Stipo\u00a0Mlinari\u0107 \u0106ipe\u00a0- Vukovarci koji su se takti\u010dki pojavili na listama u razli\u010ditim izbornim jedinicama<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1278","hd_26975220_1920.jpg":"1920x1080","k_26975220_1280.jpg":"1280x1280","k_26975220_1024.jpg":"1024x1024","k_26975220_640.jpg":"640x640","k_26975220_480.jpg":"480x480","k_26975220_340.jpg":"340x340","k_26975220_220.jpg":"220x220","o_26975220_1280.jpg":"1280x852","o_26975220_1024.jpg":"1024x681","o_26975220_640.jpg":"640x426","o_26975220_480.jpg":"480x319","o_26975220_340.jpg":"340x226","o_26975220_220.jpg":"220x146","h_26975220_1280.jpg":"1280x854","h_26975220_1024.jpg":"1024x683","h_26975220_640.jpg":"640x427","h_26975220_480.jpg":"480x320","h_26975220_340.jpg":"340x227","h_26975220_220.jpg":"220x147","pp_26975220_1280.jpg":"1280x1628","pp_26975220_1024.jpg":"1024x1303","pp_26975220_640.jpg":"640x814","pp_26975220_480.jpg":"480x611","pp_26975220_340.jpg":"340x432","pp_26975220_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26815419_1920.jpg":"1920x1080","k_26815419_1280.jpg":"1280x1280","k_26815419_1024.jpg":"1024x1024","k_26815419_640.jpg":"640x640","k_26815419_480.jpg":"480x480","k_26815419_340.jpg":"340x340","k_26815419_220.jpg":"220x220","o_26815419_1280.jpg":"1280x853","o_26815419_1024.jpg":"1024x682","o_26815419_640.jpg":"640x426","o_26815419_480.jpg":"480x320","o_26815419_340.jpg":"340x226","o_26815419_220.jpg":"220x146","h_26815419_1280.jpg":"1280x854","h_26815419_1024.jpg":"1024x683","h_26815419_640.jpg":"640x427","h_26815419_480.jpg":"480x320","h_26815419_340.jpg":"340x227","h_26815419_220.jpg":"220x147","pp_26815419_1280.jpg":"1280x1628","pp_26815419_1024.jpg":"1024x1303","pp_26815419_640.jpg":"640x814","pp_26815419_480.jpg":"480x611","pp_26815419_340.jpg":"340x432","pp_26815419_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26972133_1920.jpg":"1920x1080","k_26972133_1280.jpg":"1280x1280","k_26972133_1024.jpg":"1024x1024","k_26972133_640.jpg":"640x640","k_26972133_480.jpg":"480x480","k_26972133_340.jpg":"340x340","k_26972133_220.jpg":"220x220","o_26972133_1280.jpg":"1280x853","o_26972133_1024.jpg":"1024x682","o_26972133_640.jpg":"640x426","o_26972133_480.jpg":"480x320","o_26972133_340.jpg":"340x226","o_26972133_220.jpg":"220x146","h_26972133_1280.jpg":"1280x854","h_26972133_1024.jpg":"1024x683","h_26972133_640.jpg":"640x427","h_26972133_480.jpg":"480x320","h_26972133_340.jpg":"340x227","h_26972133_220.jpg":"220x147","pp_26972133_1280.jpg":"1280x1628","pp_26972133_1024.jpg":"1024x1303","pp_26972133_640.jpg":"640x814","pp_26972133_480.jpg":"480x611","pp_26972133_340.jpg":"340x432","pp_26972133_220.jpg":"220x280"},{"size0":"447x586","hd_27002991_1920.jpg":"1920x1080","k_27002991_1280.jpg":"1280x1280","k_27002991_1024.jpg":"1024x1024","k_27002991_640.jpg":"640x640","k_27002991_480.jpg":"480x480","k_27002991_340.jpg":"340x340","k_27002991_220.jpg":"220x220","o_27002991_1280.jpg":"1280x1678","o_27002991_1024.jpg":"1024x1342","o_27002991_640.jpg":"640x839","o_27002991_480.jpg":"480x629","o_27002991_340.jpg":"340x445","o_27002991_220.jpg":"220x288","h_27002991_1280.jpg":"1280x854","h_27002991_1024.jpg":"1024x683","h_27002991_640.jpg":"640x427","h_27002991_480.jpg":"480x320","h_27002991_340.jpg":"340x227","h_27002991_220.jpg":"220x147","pp_27002991_1280.jpg":"1280x1628","pp_27002991_1024.jpg":"1024x1303","pp_27002991_640.jpg":"640x814","pp_27002991_480.jpg":"480x611","pp_27002991_340.jpg":"340x432","pp_27002991_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1278","hd_26975225_1920.jpg":"1920x1080","k_26975225_1280.jpg":"1280x1280","k_26975225_1024.jpg":"1024x1024","k_26975225_640.jpg":"640x640","k_26975225_480.jpg":"480x480","k_26975225_340.jpg":"340x340","k_26975225_220.jpg":"220x220","o_26975225_1280.jpg":"1280x852","o_26975225_1024.jpg":"1024x681","o_26975225_640.jpg":"640x426","o_26975225_480.jpg":"480x319","o_26975225_340.jpg":"340x226","o_26975225_220.jpg":"220x146","h_26975225_1280.jpg":"1280x854","h_26975225_1024.jpg":"1024x683","h_26975225_640.jpg":"640x427","h_26975225_480.jpg":"480x320","h_26975225_340.jpg":"340x227","h_26975225_220.jpg":"220x147","pp_26975225_1280.jpg":"1280x1628","pp_26975225_1024.jpg":"1024x1303","pp_26975225_640.jpg":"640x814","pp_26975225_480.jpg":"480x611","pp_26975225_340.jpg":"340x432","pp_26975225_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26974953_1920.jpg":"1920x1080","k_26974953_1280.jpg":"1280x1280","k_26974953_1024.jpg":"1024x1024","k_26974953_640.jpg":"640x640","k_26974953_480.jpg":"480x480","k_26974953_340.jpg":"340x340","k_26974953_220.jpg":"220x220","o_26974953_1280.jpg":"1280x853","o_26974953_1024.jpg":"1024x682","o_26974953_640.jpg":"640x426","o_26974953_480.jpg":"480x320","o_26974953_340.jpg":"340x226","o_26974953_220.jpg":"220x146","h_26974953_1280.jpg":"1280x854","h_26974953_1024.jpg":"1024x683","h_26974953_640.jpg":"640x427","h_26974953_480.jpg":"480x320","h_26974953_340.jpg":"340x227","h_26974953_220.jpg":"220x147","pp_26974953_1280.jpg":"1280x1628","pp_26974953_1024.jpg":"1024x1303","pp_26974953_640.jpg":"640x814","pp_26974953_480.jpg":"480x611","pp_26974953_340.jpg":"340x432","pp_26974953_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_27003037_1920.jpg":"1920x1080","k_27003037_1280.jpg":"1280x1280","k_27003037_1024.jpg":"1024x1024","k_27003037_640.jpg":"640x640","k_27003037_480.jpg":"480x480","k_27003037_340.jpg":"340x340","k_27003037_220.jpg":"220x220","o_27003037_1280.jpg":"1280x853","o_27003037_1024.jpg":"1024x682","o_27003037_640.jpg":"640x426","o_27003037_480.jpg":"480x320","o_27003037_340.jpg":"340x226","o_27003037_220.jpg":"220x146","h_27003037_1280.jpg":"1280x854","h_27003037_1024.jpg":"1024x683","h_27003037_640.jpg":"640x427","h_27003037_480.jpg":"480x320","h_27003037_340.jpg":"340x227","h_27003037_220.jpg":"220x147","pp_27003037_1280.jpg":"1280x1628","pp_27003037_1024.jpg":"1024x1303","pp_27003037_640.jpg":"640x814","pp_27003037_480.jpg":"480x611","pp_27003037_340.jpg":"340x432","pp_27003037_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26994472_1920.jpg":"1920x1080","k_26994472_1280.jpg":"1280x1280","k_26994472_1024.jpg":"1024x1024","k_26994472_640.jpg":"640x640","k_26994472_480.jpg":"480x480","k_26994472_340.jpg":"340x340","k_26994472_220.jpg":"220x220","o_26994472_1280.jpg":"1280x853","o_26994472_1024.jpg":"1024x682","o_26994472_640.jpg":"640x426","o_26994472_480.jpg":"480x320","o_26994472_340.jpg":"340x226","o_26994472_220.jpg":"220x146","h_26994472_1280.jpg":"1280x854","h_26994472_1024.jpg":"1024x683","h_26994472_640.jpg":"640x427","h_26994472_480.jpg":"480x320","h_26994472_340.jpg":"340x227","h_26994472_220.jpg":"220x147","pp_26994472_1280.jpg":"1280x1628","pp_26994472_1024.jpg":"1024x1303","pp_26994472_640.jpg":"640x814","pp_26994472_480.jpg":"480x611","pp_26994472_340.jpg":"340x432","pp_26994472_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 242 [name] => Politika [alias] => politika [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4430590 Threads: 2 Questions: 141574132 Slow queries: 60219 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4224443 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 50 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/politika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 242 [name] => Politika [alias] => politika [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/politika ) ) [link] => /vijesti/politika/moze-im-biti-dijele-lekcije-cak-i-crnoj-desnici-a-ispada-da-su-im-novi-mandati-ipak-bili-vazniji-od-rusenja-hdz-a-1384252 [printLink] => /vijesti/politika/moze-im-biti-dijele-lekcije-cak-i-crnoj-desnici-a-ispada-da-su-im-novi-mandati-ipak-bili-vazniji-od-rusenja-hdz-a-1384252?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 737472 [name] => parlamentarni izbori 2024 [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-11-20 22:42:44 [main_article_id] => 0 [alias] => parlamentarni-izbori-2024 [link] => /tag/parlamentarni-izbori-2024 ) [1] => stdClass Object ( [id] => 605391 [name] => domovinski pokret [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-04-04 09:35:54 [main_article_id] => 0 [alias] => domovinski-pokret [link] => /tag/domovinski-pokret ) [2] => stdClass Object ( [id] => 285718 [name] => HDZ [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hdz [link] => /tag/hdz ) [3] => stdClass Object ( [id] => 283332 [name] => sdp [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sdp [link] => /tag/sdp ) [4] => stdClass Object ( [id] => 641575 [name] => formiranje većine [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-06-18 19:46:45 [main_article_id] => 0 [alias] => formiranje-vecine [link] => /tag/formiranje-vecine ) [5] => stdClass Object ( [id] => 392429 [name] => karolina vidović krišto [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => karolina-vidovic-kristo [link] => /tag/karolina-vidovic-kristo ) [6] => stdClass Object ( [id] => 345036 [name] => bruna esih [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => bruna-esih [link] => /tag/bruna-esih ) [7] => stdClass Object ( [id] => 291508 [name] => Andrej Plenković [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => andrej-plenkovic [link] => /tag/andrej-plenkovic ) [8] => stdClass Object ( [id] => 357971 [name] => Peđa Grbin [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => peda-grbin [link] => /tag/peda-grbin ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => pobjednici & luzeri [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Može im biti: Dijele lekcije čak i ‘crnoj desnici‘, a ispada da su im novi mandati ipak bili važniji od rušenja HDZ-a [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3127 [name] => Hrvoje Prnjak [username] => hrvoje-prnjak [email] => hrvoje-prnjak@sd.hr [password] => $2y$10$Y4luKz1IlJc.uVykb8ag5uxFiMOpwxBSgWDMihSGHVvj6mi9HVY4i [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/hrvoje-prnjak-3127 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1645 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/9d026d46ecd5929a4ba78babd6e96d66?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/26/26975220.jpg [galleryCount] => 8 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Lucija Ocko/Cropix [mainImageDesc] =>

Možemo! ima savjete na temu postizbornih koalicija čak i za ”crnu desnicu”

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/26/26975220.jpg [title] =>

Možemo! ima savjete na temu postizbornih koalicija čak i za ”crnu desnicu”

Lucija Ocko/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/26/26815419.jpg [title] =>

Bruna Esih - nesuđena heroina desnice dobila je svega 259 preferencijskih glasova

Goran Mehkek/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/26/26972133.jpg [title] =>

Karolina Vidović Krišto - sad već bivša zastupnica ne priznaje poraz, tj. da je samostalni izlazak na izbore bio promašaj, nego najavljuje novi Bljesak i Oluju

Zeljko Puhovski/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/26/27002991.jpg [title] => Tomislav Krišto/Cropix/ ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/26/26975225.jpg [title] =>

Slavljenićka atmosfera u zagrebačkoj Tvornici, gdje je Možemo! čekalo izborne rezultate

Lucija Ocko/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/26/26974953.jpg [title] =>

Peđa Grbin - tko je spomenuo ostavku?! Ima šef SDP-a važnijeg posla, sastavlja većinu!

Boris Kovacev/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/26/27003037.jpg [title] =>

Andrej Plenković - kako pridobiti Domovinski pokret, a ne iznevjeriti partnere iz redova manjina, pri čemu je općepoznato da Penava i ekipa ne žele čuti za Pupovčev SDSS

Damjan Tadic/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/26/26994472.jpg [title] =>

Ivan Penava i Stipo Mlinarić Ćipe - Vukovarci koji su se taktički pojavili na listama u različitim izbornim jedinicama

Tomislav Kristo/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Izbori su odlična stvar. Evo, recimo, za bildanje kolektivnog samopouzdanja. Nema stranke koja nije pobijedila! Nema ni poraženih. Barem ako je suditi po izjavama aktera. Jedni kažu, ovo je trijumf desnice, koja će HDZ-u kao relativnom pobjedniku diktirati uvjete moguće suradnje, drugi su zbrojili da smo svjedočili pobjedi stranaka lijevo od centra. Valjda zato još i ne znamo tko će točno činiti novu većinu. Dakle, izbori bi se ubuduće mogli najavljivati i kao self-help terapija na nacionalnoj razini. Svi su na dobitku!

Istina, neki su, primjerice, prešli izborni prag u svojoj jedinici, ali su ostali bez mandata. Oni koji pušu na pozitivnu diskriminaciju “manjinaca” neće propustiti primijetiti da je, na primjer, Furio Radin kao predstavnik talijanske manjine u 12. jedinici taj status zaslužio sa svega 971 osvojenim glasom. Sigurno ste već pročitali i kako je Domovinski pokret sa 202.670 glasova dobio 14 zastupnika, dok je Možemo! sa 191.786 glasova doguralo do 10 mandata. Dalija Orešković je izračunala da su Rijeke pravde, Možemo!, IDS-ova i koalicija Fokusa i Republike zajedno dobile 82.087 glasova više od HDZ-a, ali i šest mandata manje, tj. 55!

Izgovor ionako uvijek možete potražiti u toj strašnoj D’Hondtovoj metodi preračunavanja glasova u mandate i otkriti toplu vodu – da postojeći sustav pogoduje dvjema “velikim” strankama, na štetu “malih”. Ili, kako je kazao Darijo Vasilić, predsjednik Primorsko-goranskog saveza: “Možemo biti zadovoljni brojem glasova, ali ne i brojem mandata.”

I dok je Davor Bernardić kao šef SDP-a nakon izbora 2020. ponudio ostavku zbog osvojenog 41 mandata, aktualni šef stranke ne vidi neki veliki problem što je sada, unatoč “asistiranju” predsjednika države u kampanji, osvojen tek mandat više. I dok će Grbinovi pobočnici spremno dodati da su rezultati daleko bolji od rejtinga kojeg je SDP imao proteklih mjeseci, šef stranke smislio je još originalnije tumačenje izbornog skora.

“Rezultati nisu kakve smo priželjkivali, ali pokazali su i da dvije trećine hrvatskih građana i građanki želi promjenu”, ponudio je Peđa Grbin objašnjenje neposredno nakon objave rezultata. I poveo slavljeničku pjesmu.

Rekli bi "montipajtonovci": "Always Look on the Bright Side of Life"!  Ostavka? Netko je tražio ostavku?!

Pa ne možeš se baviti takvim trivijalijama dok imaš tako važnog posla kao što je formiranje većine! Ali, susret s realnošću ne može se vječno odgađati. Jer Grbin je ipak realno najveći gubitnik ovih izbora. Nakon što je pompozno, netko će reći i s vidnim olakšanjem, prepustio poziciju lidera oporbe predsjedniku Zoranu Milanoviću (o dosad neviđenom svrstavanju te izravnom miješanju u izbore, ujedno i opasnom poigravanju s ustavnim odredbama, napisano je toliko tekstova da ćemo to ovom prigodom naprosto preskočiti!), Grbin je došao u poziciju da mu je liderska karizma na uistinu nezavidnoj razini. 

---

image

Peđa Grbin - tko je spomenuo ostavku?! Ima šef SDP-a važnijeg posla, sastavlja većinu!

Boris Kovacev/Cropix
---

Što traži Domovinskog pokret? 

O tome govore i prve oštre kritike koje su se čule unutar same stranke (od dalmatinskih SDP-ovaca Davor Matijevića i Ante Bilića do eurozastupnika Tonina Picule) jer je Grbin kampanju stranke u potpunosti podredio Milanovićevim ambicijama, iako bivši SDP-ov premijer ipak nije bio spreman dati ostavku na predsjedničku dužnost i potpuno preuzeti rizik izlaska na izbore. Unatoč osjetno većoj izlaznosti, manevar s Pantovčaka nije dao očekivane rezultate. Nekritičkim pristajanjem uz Milanovićev populistički diskurs, njegovo koketiranje s desnim i antieuropskim politikama, SDP i partneri su gotovo postali suprotnost onoga što su dosad uspijevali predstavljati na političkoj sceni.

Iako Domovinski pokret formalno pregovara i sa SDP-om o konstituiranju Sabora, nije tajna da su pregovori s HDZ-om ipak nešto konkretniji. I međusobni kontakti tih dviju stranaka (u DP-u su, uostalom, mnogi bivši članovi HDZ-a!) nisu od jučer, o mogućnosti postizborne suradnje šuškalo se mjesecima. Ili barem otkako je Ivan Penava u studenome 2023. ostavio takvu mogućnost otvorenom.

---

image

Ivan Penava i Stipo Mlinarić Ćipe - Vukovarci koji su se taktički pojavili na listama u različitim izbornim jedinicama

Tomislav Kristo/Cropix
---

Iako su iz HDZ-a demantirali da DP-ovci zahtijevaju četiri ministarstva (i to kulture, poljoprivrede, demografije i zaštite okoliša), doznajemo da “domovinci” računaju i na mjesto potpredsjednika Vlade. I to im je HDZ spreman ustupiti. Iz DP-a inzistiraju i na tome da nova Vlada više novca izdvoji za programe demografske obnove te za kontrolu granica i migracija. Ni to ne bi trebalo biti sporno. Usto, očekuje se i da će DP s vremenom ipak odustati od nekih svojih predizbornih agendi. “Kad preuzmeš odgovornost za upravljanje, malo se drukčije ponašaš! Pa pogledajte primjer Tomislava Tomaševića, otkako je na vlasti, ni on više ne predvodi akcije po Zagrebu”, komentiraju HDZ-ovi kuloari.

Kako god, vrlo brzo ćemo saznati hoće li Plenković, kako bi došao do većine, pristati na sve uvjete DP-a, dakle, i na većinu bez ruku "manjinaca" (što će reći da ćemo dobiti i "desniju" Vladu nego do sada), ili će ipak naći načina da uvalja i DP i sve manjine u istu musaku, neokrznuvši tako svoj rejtin uključivog političara desnog centra i među europskim pučanima. 

---

image

Andrej Plenković - kako pridobiti Domovinski pokret, a ne iznevjeriti partnere iz redova manjina, pri čemu je općepoznato da Penava i ekipa ne žele čuti za Pupovčev SDSS

Damjan Tadic/Cropix
---

HDZ je, kao što je poznato, osvojio šest mandata manje nego 2020. godine. Nisu ni oni podbacili – sram vas bilo, kakva vam je to gubitnička matematika – nego su, ako niste znali, platili ceh zbog održavanja izbora usred tjedna. “HDZ bi vjerojatno dobio šest mandata više da su parlamentarni izbori bili u nedjelju”, “pojasnio” je novinarima ovoga četvrtka Andrej Plenković

Domovinski pokret osvojio je dva mandata manje nego 2020., kada su bili nešto kao prateći (politički) bend Miroslava Škore, ali opća konstelacija snaga gurnula ih je u poziciju “glavne udavače”, tj. stranke s kojom svi žele pregovarati.

Od izbornog poraza do Bljeska i Oluje?!

I tako je krenulo licitiranje na temu sastavljanja parlamentarne većine, odnosno prikupljanja potpisa s ciljem dobivanja mandata za sastavljanje Vlade, makar i manjinske. Otprilike onako kako se pogađa na benkovačkom sajmu, iako se svi čitavo vrijeme prave da drže visoke kriterije. Bilo je tu uistinu zanimljivih epizoda koje otkrivaju i stupanj političke (ne)zrelosti ključnih aktera.

Pa su DP-ovci preko noći reterirali i potpuno relativizirali svoje oštre izjave o Plenkoviću i HDZ-u. Sve za “viši cilj”, u ovom slučaju – dolazak na vlast.

Iz platforme Možemo!, koja se deklarira kao brana “crnoj desnici”, s kojom principijelno ne žele imati nikakve veze, ipak su imali moralnu potrebu apelirati baš na desničarski Domovinski pokret da nakon izbora ni slučajno ne idu s HDZ-om. Podsjećali su ih na njihove antikorupcijske i antihadezeovske izjave iz kampanje, odnosno na “viši cilj” – svrgavanje HDZ-a s vlasti. No, ovdje valja primijetiti da su i sami tom “višem cilju” pretpostavili odluku da ne idu sa SDP-om na izbore. Sve na temelju istraživanja iz proljeća 2023., po kojemu takva suradnja ne bi dala dodanu vrijednost u mandatima i dovela bi, pretpostavljali su, do "bacanja" dijela lijevih glasova. I to im se isplatilo!

Dobili su tri mandata više nego na prethodnim izborima. Iz tog kuta gledano, mogu biti itekako zadovoljni. Ali nikad nećemo saznati jesu li zbog te zaokupljenosti vlastitom političkom profilacijom i mobiliziranjem birača kojima je Možemo! prvi i jedini izbor zapravo unaprijed žrtvovali bolji rezultat ljevice koja je možda, da su SDP  Možemo! zajedno išli u kampanju i sa zajedničkim listama, mogla biti u daleko izglednijoj situaciji za formiranje većine.

Sjena te sumnje ostat će nad rezultatima koje je ostvarilo Možemo!, čiji su čelnici, sjećamo se, hladno odbili i Grbinov posljednji poziv na udruživanje snaga. Taj je poziv, unatoč prethodnim odbijenicama, Grbin (očito ponesen atmosferom) bio uputio s pozornice prosvjeda oporbe na Markovom trgu. Ali i tada je odgovor bio: "Ne, hvala, mi smo svoje rekli"... No, to ih, eto, nije spriječilo da nakon svega dociraju - čak i desnici!

---

image

Slavljenićka atmosfera u zagrebačkoj Tvornici, gdje je Možemo! čekalo izborne rezultate

Lucija Ocko/Cropix
---

Naravno, docirali su i drugi. Plenković je tako ovih dana imao potrebu poručiti kako ne zna “što propali lideri SDP-a čekaju” jer su “davno trebali dati ostavke”. Prepucavali su se također i Most i Možemo!, gotovo svatko sa svakim... Ali, da parafraziramo onu narodnu: poslije odluke o (ne)koaliranju – nema kajanja!

Ovi će izbori ostati upamćeni i po tome što poraz nisu priznali ni neki očiti gubitnici. Na primjer, bivša zastupnica Karolina Vidović Krišto, koja se očito precijenila samostalno izlazeći na izbore sa svojom strankom Odlučnost i pravda. Nesuđena heroina desnice je sa svojom listom u 1. jedinici osvojila tek 2,04 posto glasova. Unatoč tome, ona je u postizbornom priopćenju borbeno poručila: “U povijesnom kontekstu, današnji dan jest kao dan pada Vukovara. No, jamčim vam da će uslijediti i Bljesak i Oluja (...).” Pa se sad usudite konstatirati da je Vidović Krišto poražena na ovim izborima!

---

image

Karolina Vidović Krišto - sad već bivša zastupnica ne priznaje poraz, tj. da je samostalni izlazak na izbore bio promašaj, nego najavljuje novi Bljesak i Oluju

Zeljko Puhovski/Cropix
---

Neki su se preračunali. Tko im je kriv kad ne uče od Puljkovih!

Ove izbore po dobru neće pamtiti ni šibensko-kninski župan i čelnik Akcije za promjene Marko Jelić, koji je u “svojoj” 9. izbornoj jedinici dobio samo 613 preferencijskih glasova, dok mu je lista ostala na zanemarivih 0,98 posto glasova. Očito je platio danak kalkuliranju na temu "s kim i kako" u eventualnu predizbornu koaliciju (neslavno je propao i najavljeni zajednički nastup lokalnih i regionalnih čelnika), baš kao što se primjerice i Damir Vanđelić, bivši šef Fonda za obnovu Grada Zagreba, debelo zeznuo precijenivši potencijal političkog kapitala kojega je imao u jednom trenutku, pa je u politiku ipak ušao - prekasno.

U Sabor, gle vraga, neće ni “vječni” Radimir Čačić, a u sabornicu se neće vratiti ni Socijaldemokrati Vidovića, Bernardića i bivših SDP-ovaca. Njih je moguće uljuljkalo to što su u jednom trenutku imali najbrojniji oporbeni klub zastupnika u Saboru, ali to su - sad je više nego očito - mogli zahvaliti isključivo okolnostima raskola u SDP-u, a ne volji birača.

Nego, sjeća li se netko još jedne bivše zastupnice, ikone desnice, ujedno i bivše HDZ-ovke Brune Esih? Ona je osvanula na HSP-ovoj listi u 10. jedinici, gdje je dobila jedva 259 preferencijskih glasova. U Sabor se neće vratiti niti njezini stranački kolege Željko Glasnović i Ante Prkačin, kao ni, primjerice, Katarina Peović iz Radničke fronte...

---

image

Bruna Esih - nesuđena heroina desnice dobila je svega 259 preferencijskih glasova

Goran Mehkek/Cropix
---

Izborni bi luzeri očito trebali nešto naučiti iz primjera Dalije Orešković i Marijane Petir, koje su se uz pomoć Rijeka pravde i HDZ-a, dakle, pravodobnim koaliranjem, domogle sabornice. Baš kao i prvaci političke pragmatike i izborne matematike - bračni par Puljak. Oni su, unatoč mizernom rejtingu svog Centra, zahvaljujući Grbinovoj širokogrudnosti (netko će kazati – naivnosti), ipak upali u Sabor. Eto lukrativne zavjetrine za splitskog gradonačelnika u slučaju neuspjeha na lokalnim izborima iduće godine...

Rekoh vam, ovo su izbori u kojima gotovo svi dobivaju!

---

Vukovarac u Dalmaciji, Dalmatinac u Zagrebu...

Zanimljivo je da ove izbore nije pratio gotovo nijedan glasniji prigovor na temu nekoć vrlo komentiranog muljanja s adresama kandidata, odnosno "prigodnog (pred)izbornog seljenja" kandidata u druge izborne jedinice iz taktičkih pobuda i stranačkog "raspoređivanja jakih aduta" diljem zemlje.
Pa je tako DP-ov Vukovarac Stipo Mlinarić Ćipe bio nositelj liste u najjužnijoj dalmatinskoj, odnosno u X. jedinici, dok je njegov sugrađanin Tomislav Josić bio prvi na listi "domovinaša" u II. jedinici.
HSP-ov Željko Glasnović je završio na čelu stranačke liste u IX. jedinici. SDP-ov Bračanin i nesuđeni župan splitsko-dalmatinski Arsen Bauk je nosio listu Rijeka pravde u I. jedinici, dok je Metkovac Nikola Grmoja bio prevodnik Mostove liste u VI. izbornoj jedinici. Zadranin Enio Meštrović, poznatiji kao Ričard, završio je u "splitsko-dubrovačkoj" X. jedinici, ali nije mu se isplatilo, ništa od ulaska u Sabor ovoga puta za ovog političkog performera...

---

---

image
Tomislav Krišto/Cropix/
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Lucija Ocko/Cropix Goran Mehkek/Cropix Zeljko Puhovski/Cropix Tomislav Krišto/Cropix/ Lucija Ocko/Cropix Boris Kovacev/Cropix Damjan Tadic/Cropix Tomislav Kristo/Cropix
Lucija Ocko/Cropix

Možemo! ima savjete na temu postizbornih koalicija čak i za ”crnu desnicu”

Goran Mehkek/Cropix

Bruna Esih - nesuđena heroina desnice dobila je svega 259 preferencijskih glasova

Zeljko Puhovski/Cropix

Karolina Vidović Krišto - sad već bivša zastupnica ne priznaje poraz, tj. da je samostalni izlazak na izbore bio promašaj, nego najavljuje novi Bljesak i Oluju

Lucija Ocko/Cropix

Slavljenićka atmosfera u zagrebačkoj Tvornici, gdje je Možemo! čekalo izborne rezultate

Boris Kovacev/Cropix

Peđa Grbin - tko je spomenuo ostavku?! Ima šef SDP-a važnijeg posla, sastavlja većinu!

Damjan Tadic/Cropix

Andrej Plenković - kako pridobiti Domovinski pokret, a ne iznevjeriti partnere iz redova manjina, pri čemu je općepoznato da Penava i ekipa ne žele čuti za Pupovčev SDSS

Tomislav Kristo/Cropix

Ivan Penava i Stipo Mlinarić Ćipe - Vukovarci koji su se taktički pojavili na listama u različitim izbornim jedinicama

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/politika/moze-im-biti-dijele-lekcije-cak-i-crnoj-desnici-a-ispada-da-su-im-novi-mandati-ipak-bili-vazniji-od-rusenja-hdz-a-1384252 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=bb6b9eeaf1d6bd5a98cf3da76cabdb0b0d56cf21 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Mo%C5%BEe+im+biti%3A+Dijele+lekcije+%C4%8Dak+i+%E2%80%98crnoj+desnici%E2%80%98%2C+a+ispada+da+su+im+novi+mandati+ipak+bili+va%C5%BEniji+od+ru%C5%A1enja+HDZ-a&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fpolitika%2Fmoze-im-biti-dijele-lekcije-cak-i-crnoj-desnici-a-ispada-da-su-im-novi-mandati-ipak-bili-vazniji-od-rusenja-hdz-a-1384252 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fpolitika%2Fmoze-im-biti-dijele-lekcije-cak-i-crnoj-desnici-a-ispada-da-su-im-novi-mandati-ipak-bili-vazniji-od-rusenja-hdz-a-1384252 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => pobjednici & luzeri [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
Politikapobjednici & luzeri

Može im biti: Dijele lekcije čak i ‘crnoj desnici‘, a ispada da su im novi mandati ipak bili važniji od rušenja HDZ-a

27. travnja 2024. - 17:20

Izbori su odlična stvar. Evo, recimo, za bildanje kolektivnog samopouzdanja. Nema stranke koja nije pobijedila! Nema ni poraženih. Barem ako je suditi po izjavama aktera. Jedni kažu, ovo je trijumf desnice, koja će HDZ-u kao relativnom pobjedniku diktirati uvjete moguće suradnje, drugi su zbrojili da smo svjedočili pobjedi stranaka lijevo od centra. Valjda zato još i ne znamo tko će točno činiti novu većinu. Dakle, izbori bi se ubuduće mogli najavljivati i kao self-help terapija na nacionalnoj razini. Svi su na dobitku!

Istina, neki su, primjerice, prešli izborni prag u svojoj jedinici, ali su ostali bez mandata. Oni koji pušu na pozitivnu diskriminaciju “manjinaca” neće propustiti primijetiti da je, na primjer, Furio Radin kao predstavnik talijanske manjine u 12. jedi...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 11:11