StoryEditorOCM
HrvatskaTEŠKI HOROR

Opsadno stanje u školi u Zagrebu, učiteljica se s učenicima zaključala u učionicu zbog devetogodišnjaka: ‘U šoku smo!‘

Piše Lada Novak Starčević/JL
16. svibnja 2024. - 13:06

U jednoj osnovnoj školi u centru Zagreba u četvrtak je bilo opsadno stanje, a na kraju je morala intervenirati i policija. Učiteljica se s učenicima zaključala u razred nakon što su roditelji 9-godišnjeg dječaka, za kojeg roditelji i učenici tvrde da od početka ove školske godine zlostavlja vršnjake i zbog toga je izdvojen s nastave posljednja dva mjeseca, o čemu je Jutarnji list pisao u ožujku, doveli pred razred i zahtijevali da uđe. Budući da su nastupili agresivno, učiteljica se prepala za njihovu i svoju sigurnost.

"Učiteljica je srećom bila pribrana i zahvaljujemo joj se na hrabrosti. Zaključala se s našom djecom u razred i rekla im da je to probna vježba za kriznu situaciju. Svi smo dojurili do škole i u šoku smo. Sjetite se što je bilo u Beogradu prije godinu dana. Ovo je prestrašno što djeca i mi proživljavamo mjesecima", rekla je majka jednog učenika.

Dodala je da su, kad je stigla, roditelji s dječakom sjedili pred razredom i inzistirali da uđu. Govorili su da im je dosta toga da im dijete ne ide normalno s ostalima na nastavu. Ravnateljice u to vrijeme još nije bilo u školi.

Policija je razgovarala s roditeljima kad je stigla i tad su otišli s njima iz škole.

Ravnateljica škole (čiji identitet je poznat redakciji, ali ga ne objavljujemo zbog zaštite maloljetnika), potvrdila je incident i rekla da roditelji dječaka redovno nastupaju agresivno. "Učiteljica se uplašila i nije bila sigurna da neće na silu nešto napravili. Pozvali smo policiju".

‘Bitno da djeca nemaju traumu‘

Dodala je da su roditelji dječaka nesuradljivi i ne prihvaćaju nikakve ponude škole, ali niti Ministarstva koja im se nude.

"Oni imaju neku svoju viziju svoga djeteta. Bitno je da ostala djeca nisu danas doživjela traumu", rekla je ravnateljica.

Taj je dječak od ožujka izdvojen iz razreda, ali je i dalje boravio u školi. Bio je smješten u knjižnicu i pratio je nastavu online na računalu, a uz njega je stalno jedan učitelj. Dječak je uvijek bio u pratnji odrasle osobe i nije jeo u isto vrijeme kad i učenici iz njegovog razreda, ali djeca se nisu usuđivala odlaziti u knjižnicu.

‘Začepi gubičetinu‘, ‘kurvo‘, ‘lešinarko‘, ‘debela kravo‘, neke su od uvreda kojima je mjesecima svakodnevno ‘častio‘ svoje vršnjakinje u razredu. Zatim bi gurao ruke u svoje gaćice i onda bi njima dodirivao užasnute djevojčice po licu ili bi im snimao mobitelom stražnjice. Dječake je jako udarao po leđima i šakom u glavu u nekoliko navrata, a znao je i prijetiti da će nastradati njihovi mame i tate. Gurao je prste u stražnjice djece preko odjeće, prišao je dječaku s leđa i svojim spolovilom ga dodirivao uz riječi ‘one minute sex‘. Dječaka sitnije građe bacao je u zrak, a drugog je tako jako gurnuo da je lupio glavom u rub stola i dobio je podljev pod okom.

To je dio incidenata koji su se odigravali u školi od studenog prošle godine na nastavi ili tijekom odmora, a koje su prepričali roditelji učenika. Također, dječak je redovito ometao nastavu uz urlike, lajanje ili mijaukanje. Učiteljica mjesecima nije odlazila na toalet pod pauzom niti je napuštala učionicu jer je znala da djeca nisu sigurna.

Učenici se bojali ići u školu

Dječak je u školu došao lani nakon fizičkog nasilja u prethodnoj školi. U početku njegovi vršnjaci nisu prijavljivali nasilno ponašanje, bio je nov, mislili su da se nije prilagodio.

Uznemireni učenici su se svakodnevno žalili roditeljima, bojali su se ići u školu i često su plakali, no nasilje nitko od odraslih nije uspio zaustaviti.

Od 15 učenika njih je deset završilo u različitim psihološkim tretmanima, a učiteljica, inače iskusna dugogodišnja zaposlenica škole, na bolovanju je bila od veljače.

Unatoč brojnim apelima roditelja da se problem mora riješiti, sustav se potpuno oglušio na njihove opetovane molbe, žalili su se roditelji. U nekoliko navrata podnesene su prijave policiji, obaviješten je Centar za socijalnu skrb, navodno je izrečena mjera obiteljsko-pravne zaštite iz njihovog resora, a u sve su uključeni i Agencija za odgoj i obrazovanje, Ministarstvo obrazovanja, Gradski ured za obrazovanje, sport i mlade i Pravobraniteljica za djecu. No dječak je i dalje u školi, a njegovi razredni kolege i njihovi roditelji izbezumljeni.

Budući da više nisu znali što da rade, roditelji su u ožujku odlučili da djecu ne puste u školu dok ne vide neki pomak. Prvih dana je u razredu ostalo još nekoliko učenika na koje se ovaj dječak nije do tada snažno okomljivao, ali kad su ostali sami, toliko se psihički i fizički okomio na njih da su i njih roditelji povukli s nastave.

Roditelji uzeli odvjetnika

Ravnateljica je 15 roditelja prijavila Centru sa socijalni rad jer nisu slali djecu u školu, a nastavno na to svi oni su dobili individualni poziv na razgovor u nadležni područni ured. Svemu tome je prethodio mail ravnateljice kojim je prijetila izricanjem pedagoških mjera njihovoj djeci.

Uskoro je sazvan sastanak nadležnih u školi i nakon toga su poslali mail roditeljima. Roditelji su šturo obaviješteni da djecu pošalju u školu jer je zagarantirana njihova sigurnost. Na koji način, nije im rečeno.

Ravnateljica je mjesecima odbijala mailom komunicirati s roditeljima i razgovarati s opunomoćenikom roditelja iako joj je to zakonska obaveza. Potpuno je zatvorila vrata za njih.

Roditelji 15 djece, odnosno sve djece iz razreda, uzeli su zajedničkog odvjetnika i potražili pravnu pomoć.

"Djeci je onemogućeno ne samo pravo na osnovnoškolsko obrazovanje jer se dječak tijekom sata glasa i gađa druge učenike sa stvarima, nego i na normalnu socijalnu sigurnost. Radi se o kriznoj situaciji gdje je direktno ugrožena sigurnost djece u školi na dnevnoj bazi. Došlo je do jasnog primjera kršenja prava djece u odgojno-obrazovnoj ustanovi. Ravnateljica nije uspjela djecu zaštititi, a radi se o snažnom nasilju - psihičkom, fizičkom i seksualnom uznemiravanju. Unatoč učiteljici i jednoj asistentici u razredu, dvoje odraslih osoba nisu uspjeli uspostaviti autoritet", rekla nam Ana-Marija Vegar, odvjetnica roditelja djece žrtava. Napominje da je bitno i pomoći dječaku koji ima problem, a očigledno mu nitko ne pomaže.

Nakon novog ispada, roditelji su i dalje potpuno zbunjeni.

"Ravnateljica nam je rekla da to žele riješiti, ali da institucije ne pomažu. Mi nismo dobili potvrdu da su naša djeca sigurna. Ne znamo što ćemo sutra", rekla je danas majka jednog učenika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. svibanj 2024 23:19