StoryEditorOCM

Dok Split čeka trenera Hajduka, Zlatko Mateša hvali čudotvorca: Vi imate ‘Pepa Guardiolu‘, on je inovator, korak ispred

Piše Pero Smolčić
29. travnja 2024. - 15:36

Dokumentarni film "Legende hrvatskog sporta - nepoznato o poznatima: TONI TOMAS "Splitsko zlato" redateljice i scenaristice Irene Škorić, premijerno će biti prikazan u nedjelju 5. svibnja 2024. u Splitu (Hrvatsko narodno kazalište) s početkom u 20 sati. Prva je epizoda serijala bila posvećena legendarnom Miroslavu Ćiri Blaževiću (2022.), druga Nikoli Braliću, vrhunskom treneru braće Sinković (2023.), dok ova treća nastavlja otkrivati nepoznato o poznatima te je u glavnoj ulozi uspješni hrvatski taekwondo trener i izbornik Toni Tomas.

Nedvojbeno će na premijeri nesvakidašnjeg filma biti pregršt poznatih faca iz sportskog, ali i društvenog miljea Splita, ali i čitave Dalmacije, Hrvatske. Među njima će biti i prvi čovjek hrvatskog sporta, dugogodišnji predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša.

Novopečeni nam se splitski zet rado odazvao i podijelio svoj dojam o Toniju Tomasu.

- Nema dojma, samo činjenica. Toni je za taekwondo ono što je Pep Guardiola u nogometu. On nije samo trener, on je čovjek koji uvodi inovacije, uvijek korak ispred konkurencije, ima nevjerojatnu kreativnost. To ih ima jako malo. Apsolutno je zaslužio da se o njemu snimi jedan takav film, kao vrhunskom treneru. Tu su i sva bezbrojna odličja koja su osvojili oni u njegovom klubu, vrhunski borci koje je vodio. A posebno raduje stotine i stotine djece koja se u Splitu i bave taekwondoom, koji predstavljaju budućnost tog sporta.

image

Toni Tomas

Produkcija Filma I Hoo/

Prije dvadesetak godina taekwondo je bio daleko od današnje popularnosti u Hrvatskoj, iza karatea, juda i nekih drugih sportova, danas je, velikim dijelom zahvaljujući Tomasu, to sasvim drugačije?

- Apsolutno, u Hrvatskoj je to borilački sport broje jedan, a velike su zasluge upravo njegove.

Šteta je što se za olimpijski turnir ‘spajaju‘ dvije kategorije u jednu, pa će neki borci morati ostati kući?

- Ima probleme, ali slatke probleme. Na žalost se spajaju kategorije na Olimpijskim igrama, neke natjecateljice i natjecatelji ne mogu biti prisutni u Parizu, ali očekujem velike stvari u Parizu, pogotovo u muškoj konkurenciji.

Pamtite li sve taekwondo uspjehe na Olimpijskim igrama?

- Pamtim, ali malo tko može pamtiti sva Tonijeva olimpijska, svjetska i europska odličja.

Ima li čovjek takve biografije i neponovljivog karaktera mjesta i negdje u vrhu hrvatskog sporta? U ministarstvu...?

- Izgubili bi vrhunskog znalca, njegova dinamika i način života bili bi u ministarstvu zagušeni. Velika bi to bila šteta za taekwondo, da mu nameće uredski posao....

image

Treneri taekwondo kluba Marjan

Jakov Prkic/Cropix

Ćiro Blažević, Nikola Bralić, Toni Tomas... Filmovi o svjetskim veličinama, što nas dalje čeka?

- Mi ćemo nastaviti dalje, vjerojatno u iduća dva mjeseca vidjeti tko je idući kandidat, za sad imamo kriterij olimpijska odličja pa ćemo vidjeti. Želimo da veliki treneri ostanu zabilježeni, iza svih tih naših odličja stoje veliki treneri, ne samo sportaši.

Kako idu pripreme za hrvatsku ekspediciju u Parizu, za Olimpijske igre?

- Jako sam zadovoljan, nemamo nikakvih problema, financijskih, organizacijskih... Svi su dobili što su treneri zamislili, što im treba. Još samo da svi ostanu zdravi. Imat ćemo u Parizu i Hrvatsku kuću, sve je već riješeno, bit će to centar za vaše kolege i neakreditirane medije, promocija gospodarstva i turizma.

I još da nam iz Pariza Toni donese nove medalje...?

- Pa ćemo snimiti nastavak, ide ‘Toni 2‘... - zaključio je na kraju Zlatko Mateša.

image

Tomas i sestre Zaninović

Paun Paunovic/Cropix/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 15:38