StoryEditorOCM
Splitsukob za teritorij

Stručnjak o borbi jazavca u gusto naseljenom kvartu: ‘Split im je postao restoran, a mogu prenijeti i zaraznu bolest!‘

Piše Ana Pivčević
13. svibnja 2024. - 13:57

Sukob između dva jazavca u nedjelju navečer na Žnjanu uznemirio je građane koji su tome svjedočili. Čitateljica nam je poslala snimku koja je snimljena sinoć oko 22 sata u blizini križanja ulica Put Žnjana i 15. studenoga 1991. 

– Trče gore-dolje između zgrada i kolju jedan drugog. Nije nam svejedno! Služba 112 nema odgovor za sanaciju situacije, niti preseljenje istih na sigurno... – napisala nam je čitateljica.

O kojoj je točno vrsti jazavca riječ pitali smo Tina Milata, višeg kustosa Prirodoslovnog muzeja u Splitu. Objasnio nam je da je riječ o euroazijskom jazavcu koji je član porodice kune. 

– Rasprostranjen je u većem dijelu Europe i po noći je aktivan. Kod njih se zna točna hijerarhija i svaka skupina ima dominantnog mužjaka i dominantnu ženku. Prema snimci, pretpostavljam da je riječ o teritorijalnom sukobu jer oni brane svoje područje – objasnio nam je Milat. 

image

Viši kustos Prirodoslovnog muzeja Tino Milat

Paun Paunović/Cropix

Euroazijski jazavac je noćna i teritorijalna životinja koja tijekom dana boravi u svojim jazbinama. Njegovo je krzno sivo na leđima te crno na donjim dijelovima tijela, s karakterističnim bijelim i crnim oznakama na licu. 

Milat dodaje da pojava jazavaca u Splitu nije toliko iznenađujuća te da su snimljeni i prije godinu i pol ispred Prirodoslovnog muzeja. 

– Grad je postao restoran za ove životinje, tako smo imali i pojavu lisica i čagljeva na rubnim dijelovima grada. Svejedi su, a hrana im je poslužena takoreći na pladnju i ne moraju se za nju boriti. Boje se ljudi. Mogu biti prenositelji ​bjesnoće i kada su bolesni ponašaju se drugačije – kazao nam je Milat. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. svibanj 2024 12:46