StoryEditorOCM
SplitNEKA SE PAMTI

Na današnji dan prije 45 godina Stipe Božić napravio je povijesni podvig: ‘Pamtim uspjehe, ali i tragedije... ‘

Piše A. P.
15. svibnja 2024. - 11:11
Stipe Božić, osim alpinizmom bavi speleologijom, ronjenjem,skijanjem... Autor je mnogih fotografskih izložbi, putopisnih emisija i dokumentaracaBožidar Vukičević/Cropix

Na današnji dan, 15. svibnja prije 45 godina, naš svjetski proslavljeni alpinist Stipe Božić popeo se na krov svijeta na 8848 metara visoki Mount Everest. 

Na to je objavom podsjetio HGSS Split. Jugoslovenski tim u to vrijeme, imao je 24 penjača, ali samo su se četvorica uspela na krov svijeta među kojima je bio i naš Stipe. Prvi put se popeo 1979. godine preko Zapadnog grebena i kako nam je kazao bili su prvi koji su se tom stranom popeli, a tada je bio 85. čovjek na svijetu kojem je to uspjelo. Drugi put se na Mount Everest popeo 1989. godine smjerom preko Južnog sedla. 

- Bio je to najsretniji trenutak u mom životu. Sve se u mom srcu promijenilo, osjećao sam se izaslanik svih mojih prijatelja i ostalih stanovnika Zemlje koji su ikad sanjali o vrhu Svijeta. Ovdje čovjek rijetko pobjeđuje, a nerijetko umire. Mislim da penjač mora imati malo ludosti za ovakve izazove, ali ne smiju dozvoliti da ih ta ludost previše obuzme i ubije. Bože, kako sam sretan što živim! - napisao je nakon prvog uspona, podsjetio je HGSS Split. 

Nazvali smo Stipu Božića kako bi iz prve ruke saznali kakvi su osjećaji 45 godina nakon prvog uspona.

image

Stipe Božić na vrhu Mount Everesta 15. svibnja 1979. godine
 

Arhiv SD

- Imam uspomene na uspjehe, ali i tragedije. Nažalost, nakon uspona na Mount Everest kolega šerpa Ang Phu je poginuo prilikom silaska. Pao je 2000 metara niže na ledenjak Rongbuk u Tibetu. Bio je to šok za nas. Taj uspjeh i šok su me pratili cijelu penjačku karijeru - kazao nam je Božić. 

Imao je nakon toga razne ekspedicije, a popeo se i na tri najviša vrha svijeta. 

Na pitanje kolike su promjene u odnosu na njegov prvi uspon, Božić ističe da je danas u doba moderne opreme i tehnologije uspon lakši. 

- Ljudi su bogatiji, a šerpe iskusnije. Nisu primjerice ograničeni koliko će kisika uzeti, a imaju osigurano uže od podnožja do vrha. Samo je planina još uvijek iste visine - kazao nam je Božić. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. svibanj 2024 07:24