StoryEditorOCM
Savjetijednostavan trik

Ne dozvolite siru da se pokvari! Neočekivan sastojak spasit će ga od plijesni i sušenja, potrajat će do tri puta dulje

Piše T. S. M.
29. travnja 2024. - 08:10

Dogodilo nam se svima. Naletimo na svoj najdraži sir na akciji, kupimo cijeli blok, prvih se dana bezobrazno bacimo na njega pa ga trošimo i trošimo, a onda nam malo dosadi ili nas počne gristi savjest pa ga malo sklonimo od pogleda... i za koji tjedan eto razočaranja. U obliku odvratne plijesni. 

Otvoreni blok sira u hladnjaku se obično može održati četiri do osam tjedana, ovisno o vrsti, prije nego se isuši i/ili ga napadne plijesan. Dulje od toga samo ako znate mali trik. Jednostavan je i trebat će vam samo dva sastojka: kuhinjski papir i ocat. Bijeli (ocat, papir može i ne mora biti bijel).

image
Shutterstock

Oni koji su isprobali ovaj trik tvrde da uz njegovu pomoć sir može ostati jestiv i do tri puta dulje od gore spomenutog roka. Sve što trebate napraviti je navlažiti kuhinjski papir octom, ocijediti ga kako ne bi bio previše namočen, a zatim ga omotati oko sira kojem ste skinuli plastičnu ambalažu. Ocat će zaustaviti rast bakterija na površini sira pa ćete u njemu moći dulje uživati.

Želite li još učinkovitije djelovanje, tako zamotan sir pospremite u vrećicu s patentnim zatvaračem ili hermetički zatvorenu posudu.

image
Shutterstock

Nakon toga, sve što morate učiniti je pratiti vlažnost papirnatog ručnika pa ga s vremena na vrijeme ponovno ga namočiti octom.

Kad ga poželite jesti, izvadite ga iz hladnjaka, odmotajte, narežite i pustite koji trenutak da se provjetri i da miris octa ishlapi. Nemojte se bojati da će se okus sira promijeniti.  

UĆpozorit ćemo vas još samo da ovaj trik nije prikladan za svježe i jako mekane sireve, ali na parmezanu, cheddaru i sličnim, tvrđim vrstama sira djeluje jako dobro.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 13:12