Sjećate li se kad je u filmu Jedi, moli, voli Julia Roberts došla u Italiju i oduševila se tjesteninom u nekom simpatičnom rimskom restoranu? Ako ste se ikad zapitali kakva je to manistra toliko razdragala Juliju (dobro, njen lik, ali kladimo se da je i glumici bio gušt odglumiti tu scenu), nudimo vam praktičan odgovor: recept za jelo od tjestenine zbog kojeg Julia, odnosno Elizabeth, pada u afan.
Riječ je o dobro poznatom talijanskom jelu koje se naziva pasta all‘ amatriciana, odnosno manistra na način iz Amatricea, gradića na sjeveru Italije koji je nekoć smatran jednim od najljepših u zemlji, no nažalost 2016. godine ga je gotovo u potpunosti razorio potres.
Nismo baš sigurni ima li ga viđše smisla poći posjetiti, ali svakako ima smisla naučiti pripremati manistru na način koji je u tom mjestu bio toliko omiljen.
Recept je zapravo poprilično jednostavan, a ono što ga čini tako dobrim je odlična kombinacija sastojaka: rajčice, po mogućnosti sorte San Marzano ili neke druge sočne, mesnate, pomalo duguljaste vrste, zatim guanciale, koji možete zamijeniti malo masnijom pancetom i sir peccorino, koji po mogućnosti nemojte ničim mijenjati jer to više neće biti "to".
Što se tiče tjestenine, obično se koriste špageti i bucatini.
Pasta all‘amatriciana
Saastojci:
400 g rajčica San Marzano
400 g tjestenine
100 g guancialea
50 g peccorina
50 ml bijelog vina
1 ljuta papričica
1/2 luka
malo maslinovog ulja
sol, svježe mljeven papar
Priprema:
Guanciale narežite na kockice pa sa žlicom maslinova ulja zagrijte na srednje laganoj vatri. Kad slanina postane staklasta, ubacite luk i čili.
Čim slanina postane hrskava, zalijte vinom.
Kad se tekućina reducirala za tri četvrtine, dodajte rajčice, grubo nasjeckane.
Kuhajte 10-15 minuta, dok se umak ne zgusne. Ako ste koristili konzervirane, bit će gotovo i ranije.
U međuvremenu skuhajte tjesteninu, a kad postane al dente, procijedite je i dodajte umaku.
Poslužite s naribanim peccorinom.