StoryEditorOCM
Iz škabelinaŠibenski memento

Balin, Gulin, Berić, Matić, Šarić... legende šibenske glumačke scene

Piše Joško Čelar
1. svibnja 2024. - 13:55

Dramski amaterizam ima u Šibeniku korijene još od prije Drugog svjetskog rata, a razvio se od pedesetih godina sa skupinama glumaca koji su potjecali iz ansambla kazališta koje je djelovalo u sastavu ZAVNOH-a.

Bojni profesionalni glumci iz tog miljea bili su kasnije trajno angažirani u šibenskome teatru, poput Glavine, Presečkog, Ivane Kuthy i drugih.

Ali okosnicu teatarskog ansambla ipak su činile domaće glumačke snage koje su se isticale svojim talentom, neposrednošću, duhovitošću i, rekosmo, poneki i svojom bizarnošću.

Da spomenemo samo neke: Ante Balin, Mate Gulin, Duško Berić, Branko Matić, Borna Šarić i drugi.

Ovdje našu priču nastavljamo dvojcem Bornom i Matićem iz predstava kao što su "Ni u moru mire, ni u jubavi vire", "Ribarske svađe", "Običan čovjek" i slične komedije. Neke od njih režirao je Ante Balin.

Branko Matić je bio toliko zaljubljen u teatar i daske koje život znače da su njemu uistinu značile život. Na našoj slici koju smo snimili pred kazalištem i kasnije mu je donijeli da je pogleda, pozorno sluša što mu Balin objašnjava o ulozi u novom komadu. Zadubio se u tu fotografiju koja i danas visi na zidu jedne sobe u našoj kući.

Sreća životna

Kad smo Branka zapitali što se u nju zadubio, odgovorio je da mu je gluma sreća životna, povezana sa svakodnevnim materijalnim životom.

- Ja sam, znaš, epikurejac - odgovorio je.

- Poklonik sam antičkoga materijalističkog filozofa Epikura kojem je bila važna žudnja i za svakodnevnom materijalnom srećom.

Ali s takvim svjetonazorom nije bio sebičan.

A Borna se, osim na pozornici, isticao i svojom neizmjernom duhovitošću. Radio je na Radio Šibeniku, vodio emisiju "Po željama slušalaca". Kad je jedan od njih bio u nedoumici kakvu će pjesmu odabrati za svoju dragu, za njezin rođendan, Borna ga je umirio, da će mu on za njega odabrati i da će biti zadovoljan.

A onda se na radiju zavrtjela neka pjesma s naslovom: "Tugo moja tugo, zašto smo se sreli".

Čovjek je poludio. Nastala je strka, ali spretni Borna sve je riješio na obostrano zadovoljstvo i drugi put stavio "pravu" pjesmu. Pa su skupa popili gemišt.

29. svibanj 2024 19:41