StoryEditorOCM
Auto motoopasnost ‘na cesti‘

Navijat ćete za Dalića i Vatrene u Njemačkoj? Ako planirate i oprati auto, prijeti vam kazna do 100.000 eura

Piše Sport SD
10. svibnja 2024. - 14:38

Brojni će hrvatski navijači ovog lipnja ‘zapaliti‘ za Njemačku gdje je na rasporedu Europsko prvenstvo u nogometu. Zlatko Dalić, Luka Modrić i ostatak društva trebao bi donijeti nove sretne trenutke naciji, a navijači svakako trebaju biti oprezni da ih ljubav prema Vatrenima ne opali po džepu.

Uz ona uobičajena upozorenja za vozače, naravno da ne piju i voze i poštuju ograničenja brzine, u zemlji domaćinu Eura 2024. važi i jedno posebno ograničenje, odnosno zabrana, a koje u Hrvatskoj nema.

Kako pokazuje izvješće Njemačke automobilske zadruge za 2019. godinu, oko 40 posto vozača pere svoje automobile jednom mjesečno, gotovo tri četvrtine njih u autopraonici za prosječno 11 eura po pranju ili 130 eura godišnje.

E pa što to sad ima veze? Ima, itekako. Jer, ako poželite uštedjeti na pranju pa to odraditi sam, što hrvatskim vozačima često padne na pamet, razmislite opet.

image
Liu Jiang/Imaginechina Via Afp/Ilustracija

Samostalno pranje automobila može biti zabranjeno i, ovisno o saveznoj zemlji, može biti kažnjeno kaznama do 100.000 eura. Razlog tome je tzv. Zakon o vodnim resursima (WHG), koji zabranjuje korištenje otrovnih tvari ili tvari koje onečišćuju vodu koja potom ide u podzemne vode (članak 48. WHG), piše Dnevni avaz.

Stvar je ekologije i trebate jamčiti da kemijski onečišćena voda neće prodrijeti u tlo. Tako kazna za onečišćenje podzemnih voda velikim količinama drugih tekućina koje zagađuju vodu u saveznoj zemlji Saska iznosi do 100.000 eura. Pa vi vidite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. svibanj 2024 03:29